Pulse: Σταθερά διψήφιο προβάδισμα της ΝΔ – Ποιο κόμμα επηρέασε περισσότερο αρνητικά η υπόθεση Λιγνάδη

21:27 1/3/2021 - Πηγή: Mononews

Προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 26 – 28 Φεβρουαρίου 2021.

Ειδικότερα,

σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ προηγείται με 38% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα, έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7,5%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3%. «Άλλο» απάντησε το 8% ενώ οι Αναποφάσιστοι/ΔΑ είναι στο 10%.

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ εκτιμάται στο 76% ενώ αυτή του ΣΥΡΙΖΑ στο 64%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στην ερώτηση για τον πιο κατάλληλο για πρωθυπουργό, με 44%, έναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα.  Το 27% απάντησε ότι δεν θεωρεί κατάλληλο κανέναν από τους δύο.

Παράλληλα, οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν σε  διάφορα θέματα της επικαιρότητας, μεταξύ των οποίων η πανδημία, ο εμβολιασμός, το lockdown αλλά και η υπόθεση Λιγνάδη.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 80% απάντησε ότι θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού (σίγουρα 59% / μάλλον ναι 21%), ενώ το 18% απάντησε ότι δεν θα εμβολιαστεί (μάλλον όχι 10% / σίγουρα όχι 8%).

Αναφορικά με το  «πότε θα κάνετε το εμβόλιο», το 61% απάντησε «το συντομότερο δυνατό», το 14% «μετά από 2 – 3 μήνες», το 14% «αρκετά αργότερα» και το 9% «ποτέ».

Τον περασμένο Νοέμβριο, μόλις το 37% των ερωτηθέντων (59% σήμερα) απαντούσε ότι σίγουρα θα εμβολιαστεί.

Το 56% των ερωτηθέντων ανησυχούν για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού «πολύ» (24%) ή «αρκετά» (32%). Μέτρια ανησυχία εξέφρασε το 21% ενώ το 19% ανησυχεί λίγο (9%) ή ελάχιστα έως καθόλου (10%).

Η ανησυχία για τις μεταλλάξεις ανεβαίνει στο 66% στην ηλικιακή ομάδα των 66 και άνω.

Η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της παράτασης του lockdown, είτε για μικρό χρονικό διάστημα με επανεξέταση των δεδομένων (39%) είτε για όσο χρειαστεί (29%). Υπέρ της άμεσης χαλάρωση των μέτρων τάσσεται το 24%.

Αναφορικά με το ποιοι τομείς θα πρέπει να έχουν  προτεραιότητα κατά την έξοδο από το lockdown, το 44% θεωρεί ότι πρέπει να ανοίξουν ταυτόχρονα τα σχολεία και το λιανεμπόριο, το 29% εκτιμά ότι η αρχή πρέπει να γίνει με το λιανεμπόριο και το 19% με τα σχολεία.

Υπόθεση Λιγνάδη και #metoo

To 51% αξιολογεί αρνητικά την στάση της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες αποκαλύψεις που ξεκίνησαν με τα όσα δήλωσε η Σοφία Μπεκατώρου στην εκδήλωση που οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού κατά της κακοποίησης και έφτασε σε αποκορύφωμα με την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη.

Ειδικότερα, «σίγουρα αρνητικά» κρίνει τη στάση της κυβέρνησης το 36%, «μάλλον αρνητικά» το 15%, «μάλλον θετικά» το 23% και «σίγουρα θετικά» το 21%. Οι περισσότερες αρνητικές αξιολογήσεις δόθηκαν από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 61% των θετικών γνωμών για την κυβέρνηση έρχεται από ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής.

Ωστόσο, το μεγάλο ενδιαφέρον βρίσκεται στην αξιολόγηση της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι αρνητικές γνώμες είναι περισσότερες, με το 59% να κατακρίνει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.  Ειδικότερα, «σίγουρα αρνητικά» κρίνει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ το 35%, «μάλλον αρνητικά» το 24%, «μάλλον θετικά» το 22% και «σίγουρα θετικά» το 12%. Οι περισσότερες αρνητικές αξιολογήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ (82%) προέρχονται από το Κίνημα Αλλαγής και ακολουθούν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας (78%).

Keywords
Τυχαία Θέματα