Odeon: Από τον Βαρδινογιάννη στην προσπάθεια εξυγίανσης

08:04 5/4/2024 - Πηγή: Mononews

Νέα σελίδα επιχειρεί να γράψει η Odeon, σχεδόν τέσσερα χρόνια αφότου άλλαξε χέρια.

Η εταιρεία που αποτελούσε κάποτε το δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη του κλάδου με 50 κινηματογραφικές αίθουσες πανελλαδικά, κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα αίτηση περί άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Η Odeon

αιτείται να επικυρωθεί η από 28 Μαρτίου 2023 συμφωνία εξυγίανσης που σύναψε με τους πιστωτές της που εκπροσωπούν το 100% των συνολικών απαιτήσεων των πιστωτών της που έχουν ειδικό προνόμιο και το 80,2% των συνολικών απαιτήσεων κατά της εταιρείας σε περίπτωση όσων πιστωτών θίγονται από τη συμφωνία εξυγίανσης. Η συζήτηση της αίτησης έχει οριστεί για τις 22 Μαΐου.

Η πάλαι ποτέ κραταιά δύναμη των σινεμά, μαζί με τα Village Cinemas, πλέον εκμεταλλεύεται μόνο τους κινηματογράφους σε τέσσερα συγκροτήματα σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ξάνθη και Ηράκλειο, ενώ δεν έχει καμία παρουσία στην Αθήνα, εξαιτίας των επιπτώσεων της δεκαετούς κρίσης και της πανδημίας στην αγορά του θεάματος.

Οι τελευταίες αίθουσες, Escape Center, Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία και Veso Mare στην Πάτρα εξαγοράστηκαν από τη Grouper Entertainment, αφού είχαν προηγηθεί ηχηρά λουκέτα όπως αυτό του Odeon Embassy στο Κολωνάκι, του Odeon Novacinema στη Γλυφάδα, του Odeon Kosmopolis στο Μαρούσι και του Odeon Starcity στη λεωφόρο Συγγρού.

Θυμίζουμε πως το Odeon Starcity περιήλθε στην κατοχή της Εθνικής Leasing στο πλαίσιο συμφωνίας εξυγίανσης με τη Δρομέας Ακινήτων και μεταβιβάστηκε στην αμερικανική Hines που το μετέτρεψε στην επέκταση του Grand Hyatt. Το Odeon Kosmopolis στο Μαρούσι στεγάζει σήμερα κατάστημα της Leroy Merlin, ενώ το Odeon Opera στην Ακαδημίας εξαγοράστηκε από την ελληνική εταιρεία streaming Cinobo.

Η εταιρεία συγχωνεύθηκε με τη Ster Cinemas της Ave το 2016, ωστόσο ο όμιλος Βαρδινογιάννη αποφάσισε να αποεπενδύσει από τον κλάδο τον Ιούλιο του 2020.

Τότε, η Ave είχε ανακοινώσει ότι η πώληση του 75,56% της Ster Cinemas (κατείχε το 50% της Odeon) έναντι 1 εκατομμυρίου, ήταν μέρος του πλάνου αποεπένδυσης του εισηγμένου ομίλου από δραστηριότητες οι οποίες είτε δεν σχετίζονταν με το στρατηγικό του προσανατολισμό, είτε ήταν ζημιογόνες.

Η συμμετοχή του τομέα της εκμετάλλευσης κινηματογραφικών αιθουσών στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών της AVE το 2019 ανήλθε σε 12% περίπου, ενώ αντίστοιχα η συνεισφορά του στην καθαρή θέση του ομίλου ήταν αρνητική κατά 6 εκατομμύρια, εξ’ου και ο Νίκος Θ. Βαρδινογιάννης πέταξε λευκή πετσέτα.

Σήμερα, βασικός μέτοχος της Odeon είναι ο Μάνος Κρεζίας, ο οποίος ηγείτο της αλυσίδας mutliplex και όταν ανήκε στον όμιλο Βαρδινογιάννη. Πρόκειται για τον επιχειρηματία στον οποίο ανήκε η Odeon πριν τη συγχώνευση με τη Ster Cinemas της Ave και ο οποίος επαναγόρασε την εταιρεία το 2020.

Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα, αυτά που δημοσιεύτηκαν για τη χρήση του 2022, τα έσοδα της Odeon έφτασαν τα 3,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8,6%, ενώ τα μεικτά αποτελέσματα ήταν αρνητικά κατά 9 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές ζημιές είχαν επίσης φτάσει τα 15,5 εκατ. ευρώ.

Τα μακροπρόθεσμα δάνεια είχαν υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων τα 70 εκατομμύρια, με την εταιρεία να εκτιμά πως «το 2023 θα συνεχισθούν τα ζημιογόνα αποτελέσματα, επειδή η αγορά των κινηματογραφικών ταινιών δεν έχει επανέλθει στην κανονικότητα (παραγωγή περισσοτέρων ταινιών, ομαλή ροή στον χρόνο, κλπ) σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σημειωτέον ότι προγενέστερα της σύναψης συμφωνίας εξυγίανσης, τα δάνεια της εταιρείας είχαν υπαχθεί σε συμφωνία αναδιάρθρωσης. Προ πανδημίας, το 2018 και 2019, ο τζίρος της Odeon είχε διαμορφωθεί σε 12,4 και 9,7 εκατομμύρια, αντίστοιχα, καίτοι η εταιρεία ήταν ζημιογόνα.

Τους κινηματογράφους Odeon φέρεται να διαχειρίζεται η The Film Group, που εμφανίζεται ως «νεοσύστατη εταιρεία κινηματογραφικής διανομής που απαρτίζεται από μια ομάδα βετεράνων επαγγελματιών της τοπικής και διεθνούς βιομηχανίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο της κινηματογραφικής διανομής, της οικιακής διασκέδασης και της παροχής video on demand υπηρεσιών».

Διαβάστε επίσης

Ξενοδοχεία – Τέλος ανθεκτικότητας: Αντάρτικο από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκου

Thanos Hotels and Resorts: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος Κύπριος ξενοδόχος που επεκτείνεται στην Ελλάδα

Τι αλλάζει στη συμφωνία της Briq Properties με την Intercontinental για την πρώτη συγχώνευση ΑΕΕΑΠ

Keywords
Αναζητήσεις
odeon-apo-ton-vardinogianni-stin-prospatheia-exygiansis.htm
Τυχαία Θέματα