OPEC: Μειωμένος ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου

Προς τα κάτω αναθεώρησε την εκτίμησής του για τον ρυθμό αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ο OPEC, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη της αγοράς θα καθυστερήσει μέχρι το επόμενο έτος, οπότε η κατανάλωση θα υπερβεί τα προ πανδημίας επίπεδα.

Στη μηνιαία έκθεσή του ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών Εξαγωγών (OPEC) αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου το

τελευταίο τρίμηνο του έτους θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 99,70 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ήτοι χαμηλότερα από τα 110 εκατ. βαρέλια την ημέρα που προέβλεπε τον προηγούμενο μήνα.

«Ο αυξημένος κίνδυνος από τα κρούσματα κορονοϊού που τροφοδοτείται κυρίως από τη μετάλλαξη Δέλτα, περιορίζει τις προσδοκίες για τη ζήτηση πετρελαίου στο τελευταίο τρίμηνο του έτους», αναφέρει η έκθεση του OPEC και προσθέτει: «Ως αποτέλεσμα η ζήτηση πετρελαίου στο δεύτερο μισό του 2021 προσαρμόστηκε ελαφρώς χαμηλότερα, καθυστερώντας εν μέρει την ανάκαμψη της ζήτησης για το πρώτο μισό του 2022».

Μια ταχύτερη ανάκαμψη, όπως προβλέπει ο OPEC, θα μπορούσε να ωθήσει υψηλότερα τις τιμές και να θέσει υπό αμφισβήτηση την εκτίμηση ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας μπορεί να περιορίσει την κατανάλωση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης, η τιμή του πετρελαίου διαμορφώθηκε πάνω από τα 73 δολάρια το βαρέλι.

Από την αρχή του έτους οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν άνω μεγαλύτερου του 40%, αντλώντας ώθηση από τις προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και τις περικοπές που έχει κάνει ο OPEC+ στην παραγωγή του, παρότι οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα στη ζήτηση λειτουργούν ανασταλτικά.

Παρά την επί τα χείρω αναθεώρησή του για τη ζήτηση το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ο OPEC δεν άλλαξε τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο στο σύνολο του 2021, που εκτιμά ότι θα είναι αυξημένη κατά 5,96 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ή κατά 6,6%.

Παράλληλα, το καρτέλ προχώρησε σε προς τα πάνω αναθεώρηση της εκτίμησής του για τον ρυθμό ανάκαμψης της ζήτησης το 2022, αναμένοντας πλέον αύξηση κατά 4,15 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, έναντι 3,28 εκατομμυρίων βαρελιών που προέβλεπε η προηγούμενη μηνιαία έκθεσή του. Σημειώνεται ότι πηγές του OPEC κατά την τελευταία συνεδρίαση των μελών του καρτέλ την 1η Σεπτεμβρίου ανέφεραν ότι οι εκτιμήσεις για το επόμενο έτος κάνουν λόγο για αύξηση της ζήτησης κατά 4,2 εκατομμύρια βαρέλια.

«Ο ρυθμός ανάκαμψης της ζήτησης πετρελαίου εκτιμάται ότι θα είναι ισχυρότερος και θα σημειωθεί κυρίως το 2022», αναφέρει η έκθεση του OPEC, προσθέτοντας: «Όσο αυξάνονται τα ποσοστά των εμβολιασμένων, η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού αναμένεται να βελτιωθεί και οι οικονομικές δραστηριότητες και οι μετακινήσεις θα ανακάμψουν σταθερά στα προ πανδημίας επίπεδα».

Διαβάστε επίσης:Deutsche Bank: Χρηματιστηριακή διόρθωση 5%-10% πιθανή μέχρι το τέλος της χρονιάςBrevan Howard: Το κορυφαίο hedge fund εισέρχεται στη διαχείριση κρυπτονομισμάτων
Keywords
Τυχαία Θέματα