O Patek Philippe με τη Μπλε ώρα υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια δολάρια στους Christie’s

Ένα αριστουργηματικό Patek Philippe υπολογίζεται να πουληθεί στο σφυρί με αστρονομική τιμή στην επικείμενη δημοπρασία των Christie’s στο Χονγκ Κονγκ.

Πιθανολογείται ότι αυτό το ρολόι χειρός εξήντα έξι ετών (η σειρά 2523) θα ξεπεράσει παρασάγγας το υψηλότερο ρεκόρ στις δημοπρασίες της σαιζόν, εισχωρώντας στο πάνθεον των πολυτιμότερων ρολογιών όλων των εποχών.

Τον γαλλικό ποιητικό τίτλο «L’ Heure Bleu» πήρε από τον διάσημο οίκο δημοπρασιών.

Ακόμη και αν η «Μπλε

ώρα» παραμείνει στη χαμηλή τιμή εκτίμησης των επτά εκατομμυρίων δολαρίων (55$ Χονγκ Κονγκ), τοποθετείται αμέσως στην πέμπτη θέση των πιο ακριβών κομματιών στον κόσμο.

Εννοείται ότι οι ειδικοί στον Christie’s υπολογίζουν ότι θα ξεπεράσει τη συγκεκριμένη τιμή. Το ψηλό ποσό εκτίμησης ορίζεται στα 14,102,561 δολάρια. Ίσως ξεπεράσει και αυτό.

Pink Gold

«Με όρους υψηλής ωρολογοποιίας αυτό το Patek Philippe του 1953 με ένδειξη παγκόσμιας ώρας από μπλε σμαράγδι ήδη ανάγεται στη σφαίρα του θρύλου», όπως παρατήρησε ο επικεφαλής ρολογιών του οίκου Christie’s για την περιοχή της Ασίας Αλεξάντερ Μπίγκλερ.

«Προσεγγίζει την τελειότητα. Λειτουργικά και μορφολογικά, πρόκειται για ένα επίτευγμα καθαρής ομορφιάς» συμπληρώνει.

Οι γεμολόγοι μελετούν

Οι προσπάθειες δημιουργίας ρολογιού με δείκτες παγκόσμιας ώρας ξεκινούν τον 19ο αιώνα όταν ο σερ Σαντφορντ Φλέμινγκ παρήγγειλε το ρολόι τσέπης «Cosmic Time» – «Κοσμικός χρόνος».

Πρόκειται για τον σκωτσέζο μηχανικό και εφευρέτη πάνω στις εισηγήσεις του οποίου βασίστηκε το παγκόσμιο σύστημα 24ωρων ζωνών ώρας ύστερα από τη Διεθνή Μεσημβρινή Διάσκεψη στη Ουάσινγκτον το 1884.

Ωστόσο χρειάστηκαν πολλά χρόνια ακόμη μέχρι τη δεκαετία του 1930 όταν ο θρυλικός ωρολογοποιός Λουί Κοτιέ (Louis Cottier) κατασκεύασε το σύστημα μινιατούρα για  ρολόι χειρός, με την ικανότητα να δείχνει το χρόνο σε διάφορες πλευρές του πλανήτη.

Λουί Κοτιέ και κατάστημα Gobbi στο Μιλάνο

Και όπως υπογραμμίζει ο Μπίγκλερ, «ο Patek Philippe συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρωτοπόρους που κατάφεραν να εφαρμόσουν την εφεύρεση του Κοτιέ, προσφέροντας στον ιδιοκτήτη ενός τέτοιου ρολογιού το προνόμιο να γνωρίζει την ώρα σε σαράντα διαφορετικές πόλεις ανά τον κόσμο».

Γενεύη, Σινγκαπούρη, Νέα Υόρκη, Ντακάρ, Κέιπ Τάουον, Σίντνεϊ, Ταϊτή, Λονδίνο, Όσλο, Ντένβερ…

Το 2523 δημιουργήθηκε τη δεκαετία της Χρυσής Εποχής του ντιζάιν και της τεχνολογικής αιχμής. Το συγκεκριμένο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα εφτά που διαθέτουν διπλή κορώνα σε ροζ χρυσό. Παρόμοια ρολόγια βρίσκονται στο μουσείο Πατέκ Φιλίπ στη Γενεύη.

Ορισμένα από τα κομμάτια αυτής της σειράς βγήκαν με κάσα cloisonné από σμάλτο και επιζωγραφισμένους χάρτες (πέντε από αυτά με χάρτη ΗΠΑ, ένα με της Νότιας Αμερικής, ακόμη ένα με της Ευρώπης).

Το συγκεκριμένο πρόκειται για το μοναδικό στον κόσμο που φέρει διπλή υπογραφή: Patek Philippe και Gobbi (από το Ρειμόντο Γκόμπι, τον ιστορικό, διακεκριμένο έμπορό τους στο Μιλάνο). Δεν έχει ποτέ υποστεί ζημιά και προέρχεται από ιδιωτική συλλογή στη Γενεύη.

Όσο πιο βαθιά μπαίνει το χέρι στην τσέπη, τόσο περισσότερο εξειδικεύονται και τα προνόμια.

Και οι «χαμηλόφωνες» πολυτέλειες, προορίζονται κυρίως για τους παλιούς του χρήματος…

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στις 23 Νοεμβρίου στη δημοπρασία των αριστουργημάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες:

[email protected]

Νέα Υόρκη +1 212 636 2000

Λονδίνο +44 (0)20 7839 9060

[email protected]

Ασία +852 2760 1766

Σίσυ Νγκαν

[email protected]

+852 2978 6711

The post O Patek Philippe με τη Μπλε ώρα υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια δολάρια στους Christie’s appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα