Marta Ortega: H πρώτη πρόκληση της νέας προέδρου του ομίλου Inditex (Zara) είναι η Ρωσία

Η Marta Ortega θα αναλάβει τον επόμενο μήνα τη θέση του προέδρου της αυτοκρατορίας λιανικής Inditex (Zara) του πατέρα της, αντιμετωπίζοντας μία μεγάλη πρόκληση: την αναστολή της δραστηριότητας του ομίλου στη Ρωσία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του από άποψη καταστημάτων.

Ο προκάτοχός της, Pablo Isla, εγκαταλείπει την εταιρεία έχοντας πρωτοστατήσει

στην επέκταση της επί 17 έτη. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη Ρωσία, όπου η ισπανική αλυσίδα ένδυσης διαθέτει πάνω από 500 καταστήματα, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα εκτός της Ισπανίας. Τώρα όλα τα καταστήματα έχουν κλείσει προσωρινά ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ortega, η 38χρονη κόρη του ιδρυτή της Inditex, αντιμετωπίζει και άλλες προκλήσεις εκτός της Ρωσίας. Ο υψηλός πληθωρισμός και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα μειώνουν τις προοπτικές για φέτος, ενώ η αναζωπύρωση του Covid στην Κίνα απειλεί να επιβαρύνει την κατανάλωση σε μια ακόμη βασική αγορά του ομίλου.

Την ίδια ώρα, η διαδικτυακή εταιρεία λιανικών πωλήσεων SheIn Group, με τις χαμηλές τιμές έχει εξελιχθεί σε έναν μεγάλο ανταγωνιστή της, παρά το γεγονός ότι η Inditex έχει έσοδα 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) από την δική της επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η Inditex ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η παραλλαγή Όμικρον, εξανέμισε 400 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της κατά τη διάρκεια του σημαντικού τριμήνου των Χριστουγέννων. Η μετοχή της σημειώνει οριακή μεταβολή, έχοντας χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας της από τα τέλη Νοεμβρίου, όταν ο όμιλος αντικατέστησε τον διευθύνοντα σύμβουλό της με τον Oscar Garcia Maceiras και ανακοίνωσε ότι η Ortega θα γίνει πρόεδρος.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η νέα διοίκηση δεν έχει την ίδια εμπειρία με τους προκατόχους της. Ο Isla πρωτοστάτησε στην επέκταση της εταιρείας και οι μετοχές πενταπλασιάστηκαν από τότε που έγινε Διευθύνων Σύμβουλος το 2005, καθιστώντας τον ιδρυτή της Inditex, Amancio Ortega πλουσιότερο από τον Warren Buffett κάποια χρονική περίοδο.

Περισσότερo γκλάμουρ

H Ortega επί 15 χρόνια έχει εργαστεί σε διάφορες θέσεις στην Inditex, αν και ποτέ δεν βρέθηκε σε ανώτατη διευθυντική θέση.

Έχει συμμετάσχει περισσότερο στην ισχυροποίηση του brand της Zara, παρουσιάζοντας μια συλλογή με τη Charlotte Gainsbourg και μια premium σειρά που ονομάζεται SRPLS, προσθέτοντας  μία δόση γκλάμουρ σε μια αλυσίδα που εστιάζει στην πώληση προσιτής οικονομικά μόδας.

Ο Garcia Maceiras δεν κατείχε ποτέ θέση Διευθύνοντος Συμβούλου στο παρελθόν, σε αντίθεση με τον Isla, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ισπανικής εταιρείας καπνού Altadis πριν ενταχθεί στην Inditex.

Το 46χρονο στέλεχος ήταν κρατικός δικηγόρος, είχε ρόλο κύρους στην Ισπανία και επέβλεπε τη νομική ομάδα της Banco Santander, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας. Βοήθησε επίσης στη δημιουργία της Sareb, της bad bank που δημιουργήθηκε μετά την κρίση των ακινήτων για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων.

Οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 36% το έτος έως τον Ιανουάριο, που αποτελεί τον ταχύτερο ρυθμό από την αρχική δημόσια προσφορά της Inditex πριν από δύο δεκαετίες, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάκαμψη από την πανδημία.

Τα ετήσια έσοδα 27,7 δισεκατομμυρίων ευρώ δείχνουν ότι η Inditex είναι πλέον μία μεγαλύτερη εταιρεία, καθιστώντας δυσκολότερη την επίτευξη των ρυθμών ανάπτυξης του παρελθόντος.

Ενώ η Ρωσία ήταν η πηγή του 8,5% των λειτουργικών κερδών της, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αποτέλεσαν την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της πέρυσι, βοηθούμενη από την επέκταση των ηλεκτρονικών πωλήσεων, καθώς διαθέτει εκεί μόνο 100 καταστήματα Zara.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο θα πρέπει να συνεχίσει να οδηγεί την ανάπτυξη των πωλήσεων, καθώς η εταιρεία αναμένει να εξασφαλίσει περισσότερο από το 30% των εσόδων της από τις διαδικτυακές της επιχειρήσεις έως το 2024. Η Inditex προβλέπει επίσης σταθερό μικτό περιθώριο κέρδους, αφού έφτασε σε υψηλό έξι ετών.

Ο Amancio Ortega είναι 85 ετών και ελέγχει το 59% των μετοχών του ομίλου. Η περιουσία του ξεπερνά τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

 Διαβάστε ακόμη:

Marta Ortega: Η κόρη του ιδρυτή των Zara στο τιμόνι του ομίλου InditexInditex: Κλείνει προσωρινά τα 502 καταστήματά της στη Ρωσία
Keywords
Τυχαία Θέματα