Βουλή: Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή για το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο

Με εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και  βελτίωση του μηχανισμού για τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συζήτηση στη Βουλή:

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως το

συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να χαρακτηριστεί ως η ταυτότητα της νέας κυβέρνησης.

«Πρώτον, ανταποκρίνεται στην προεκλογική μας δέσμευση για ανακούφιση των Ελλήνων από τη βαριά φορολογία και μάλιστα νωρίτερα από ότι προβλεπόταν. Δεύτερον, γιατί μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ και βελτιώνοντας σημαντικά το σχέδιο των 120 δόσεων ευνοεί ταυτόχρονα εκατομμύρια νοικοκυριά αλλά και επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Και τρίτον έχει σαφές κοινωνικό πρόσημο με μελετημένες προβλέψεις που αφορούν όλους τους φορολογούμενους κυρίως όμως τους πιο αδύναμους».

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού πήρε τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εξήγησε τα μέρη στα οποία το κόμμα του συμφωνεί με τις ρυθμίσεις που φέρει το νομοσχέδιο, αλλά και τα κομμάτια που διαφωνεί, όπως αυτό για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% στις ιδιοκτησίες με αξία άνω του 1.000.000 ευρώ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, τα 20 εκατ. ευρώ που αναμένεται να στοιχίσει η συγκεκριμένη μείωση θα μπορούσαν να είχαν δοθεί για τη δημιουργία ενός κέντρου υγείας.

Στον κ. Τσακαλώτο απάντησε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας πως η μείωση του ΕΝΦΙΑ που φέρνει το νέο νομοσχέδιο «δίνει πολλά στους πολλούς» και η ρύθμιση για τις 120 δόσεις ανακουφίζει όλους τους οφειλέτες.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία πήρε τον λόγο λίγο αργότερα, τόνισε πως η απόφαση του κόμματός της να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο έχει να κάνει με το γεγονός πως και το ίδιο το ΚΙΝΑΛ περιελάμβανε παρόμοιες προτάσεις στο δικό του πρόγραμμα, το Σχέδιο Ελλάδα, τις οποίες είχε καταθέσει με Πρόταση Νόμου από τον Δεκέμβρη.

«Είναι προφανές ότι οι αποσπασματικές ρυθμίσεις «ανακούφισης» πολιτών και επιχειρήσεων, όσον κι αν είναι αναγκαίες, δεν αντιμετωπίζουν οριστικά τα προβλήματα, γιατί δεν εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Επίσης το κρίσιμο ερώτημα παραμένει. Υπάρχει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για αυτές;», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Γεννηματά.

The post Βουλή: Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή για το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα