Τζο Μπάιντεν: Ανακοίνωσε τις πρώτες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Παραμένουμε ανοιχτοί στη διπλωματία

Δηλώσεις για την κατάσταση αναφορικά με την Ουκρανία και τη Ρωσία πραγματοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καθώς όπως ανέφερε η Μόσχα ξεκίνησε την Τρίτη μια  «εισβολή» στην γειτονικής της χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε τις πρώτες κυρώσεις σε απάντηση για την εντολή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αναπτυχθούν ρωσικές δυνάμεις στις δύο αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε  κυρώσεις

στη «ρωσική ελίτ» καθώς και σε δύο μεγάλα κρατικά ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την VEB και στην στρατιωτική της τράπεζα. Όπως ανακοίνωσε μάλιστα, οι κυρώσεις θα επεκταθούν στο μέλλον, ανάλογα με τις κινήσεις της Μόσχας.

Οι κυρώσεις θα απαγορεύσουν στα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επεξεργάζονται συναλλαγές για τη VEB και τη στρατιωτική της τράπεζα.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν κυρώσεις για το δημόσιο χρέος της Ρωσίας.

Παράλληλα ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως αυξάνονται οι Αμερικανικές δυνάμεις στην Βαλτική και πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν την κατάσταση γύρω από το ζήτημα του εφοδιασμού ενέργειας για πιθανές διαταραχές.  Διαβεβαίωσε δε πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε πόντο» ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο «δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει» αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτές στη διπλωματία».

Keywords
Τυχαία Θέματα