Μητσοτάκης: Σκληρό μπρα ντε φερ με Ερντογάν για Θράκη, Μονή της Χώρας και Χαμάς

Ολοκληρώθηκαν μετά από σχεδόν 30 λεπτά οι κοινές δηλώσεις που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου οι δύο ηγέτες «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» για τη μειονότητα στη Θράκη, την Μονή της Χώρας και τον ρόλο της Χαμάς.

Ενώ κατά τις κοινές δηλώσεις το κλίμα ήταν θερμό (οικονομική συνεργασία, μεταναστευτικό, πολιτική προστασία), θέματα όπως η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, ο ρόλος της Χαμάς και η ταυτότητα της μειονότητας στη Θράκη αποτέλεσαν αφορμή ώστε οι δύο ηγέτες να διαφωνήσουν.

Μητσοτάκης: Μπορούμε πλέον να καθιερώσουμε αυτήν
την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης

«Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με τις ευχαριστίες μου για τη ζεστή φιλοξενία σήμερα στην Άγκυρα, σε μια συνάντηση που αξίζει να σημειωθεί είναι η τέταρτη μέσα στους τελευταίους 12 μήνες», ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κάτι το οποίο πιστεύω ότι αποδεικνύει πως οι δύο γείτονες μπορούμε πλέον να καθιερώσουμε αυτήν την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης, όχι πλέον ως κάποια εξαίρεση, αλλά ως μια παραγωγική κανονικότητα που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας.

Κανονικότητα η οποία θα έλεγα ότι διαμορφώνει και μια καλύτερη καθημερινή πραγματικότητα. Και αυτό νομίζω ότι είναι και το μήνυμα το οποίο εκπέμπουμε και σήμερα. Ένα μήνυμα το οποίο το θεμελιώσαμε προ λίγων μηνών στη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που έλαβε χώρα στην Αθήνα και με την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών.

Στη συνέχεια οικοδομήθηκε με πολύ μεγάλη συστηματικότητα, όπως είχαμε συμφωνήσει και υπό την ευθύνη των δύο Υπουργών Εξωτερικών, σε τρία επίπεδα: στον πολιτικό διάλογο, στη θετική ατζέντα και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Πιστεύω ότι είναι μια θετική εξέλιξη σε μια εποχή δύσκολη για τη διεθνή ειρήνη, αλλά και για την ευρύτερη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Θέλω να χαιρετήσω κι εγώ με τη σειρά μου σήμερα και την επίσημη ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που αποφασίστηκε στα πλαίσια της θετικής ατζέντας και να εκφράσω την ικανοποίησή μου διότι διεξήχθη ένα πολύ επιτυχημένο επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη με συμμετοχή πολλών επιφανών Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών.

Νομίζω ότι είναι ένα από τα πολλά βήματα που θα ακολουθήσουν έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το να διπλασιάσουμε τις διμερείς μας συναλλαγές σε βάθος πενταετίας.

Παρά τις αντιξοότητες του διεθνούς περιβάλλοντος, παρά τα εμπόδια στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, κινούμαστε αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Και παράλληλα και οι δύο λαοί μας, όπως είχα δεσμευθεί τον Δεκέμβριο, απολαμβάνουν τους καρπούς μιας σημαντικής πρωτοβουλίας να μπορούν οι Τούρκοι επισκέπτες και οι οικογένειές τους να ταξιδεύουν σε δέκα ελληνικά νησιά».

Μητσοτάκης: Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας στη Θράκη ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη Συνθήκη της Λοζάνης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα, οι μειονότητες στις χώρες μας που προσδιορίζονται από τη Συνθήκη της Λοζάνης, αποτελούν και το πιστεύω βαθιά αυτό, μια γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας. Από τη μία πλευρά.

Όπως ανέφερε:

«Η ελληνική μειονότητα, έστω και δραστικά μειωμένη πληθυσμιακά, εμπλουτίζει την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Τουρκίας. Χρειάζεται όμως και τη στήριξη της τουρκικής πολιτείας για να συνεχίσει να το πράττει. Ενώ στη Θράκη χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπολίτες μας διαβιούν αρμονικά με την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική έννομη τάξη να τους εγγυάται ένα καθεστώς ίσων ευκαιριών. Και πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι σε αυτόν τον στόχο είμαι προσωπικά προσηλωμένος».

Επιπλέον είπε ότι « όπως έχω ήδη τονίσει, ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη Συνθήκη της Λοζάνης, ενώ το έμπρακτο ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για την ευημερία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη εκδηλώνεται με την αυτονόητη τήρηση των αρχών ισονομίας και ισοπολιτείας για τα μέλη της, όπως και για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Αλλά και θέλω να το τονίσω αυτό και με τη λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας και θεωρούμε επιτυχία μας την ενεργό παρουσία της μειονότητας στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή. Και θα ήταν ευχής έργον αν την ίδια άνθιση γνώριζε και ο δυστυχώς διαρκώς συρρικνούμενος Ελληνισμός στην Τουρκία».

Ερντογάν: Αντιστασιακή οργάνωση η Χαμάς – Θα μας λυπούσε αν τη θεωρούσατε τρομοκρατική οργάνωση

«Σας χαιρετώ εγκάρδια και με σεβασμό. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που φιλοξενώ τον αξιότιμο κύριο Μητσοτάκη και την αντιπροσωπεία του στην Άγκυρα» ανέφερε στις δηλώσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Όπως επισκέφθηκα την Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2023 και είχαμε επιβεβαιώσει την αμοιβαία συμφωνία μας να διατηρήσουμε ανοικτούς τους διαύλους διάλογου, καταγράψαμε αυτή την συναντίληψη και την Διακήρυξη των Αθηνών για σχέσεις καλής γειτονίας. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί αντικατοπτρισμό αυτής της συμφωνίας και τον ευχαριστώ για την ειλικρίνειά του».

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως η συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη ήταν «παραγωγική, ειλικρινής και εποικοδομητική». Σημείωσε πως συζητήθηκαν διμερή ζητήματα, όπως επίσης και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε το θέμα της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη και έκανε λόγο πως υπάρχει θέληση να λυθούν τα επιμέρους προβλήματα.

Σχετικά με το Κυπριακό ζήτησε να επιτευχθεί μια «δίκαιη λύση».

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να μιλήσει με πιο δυνατή φωνή για το θάνατο των 35.000 αμάχων», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς. «Αντιστασιακή οργάνωση η Χαμάς, δίνει μάχη για τα εδάφη της. Θα μας λυπούσε αν τη θεωρούσατε τρομοκρατική οργάνωση» υπογράμμισε ο Ερντογάν

«Δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όσο μεγάλο και να είναι, που να μην μπορεί να λυθεί», είπε ο Ερντογάν και τόνισε πως «εστιάζουμε στη θετική ατζέντα».

«Χώρα υπόδειγμα η Τουρκία στην προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς», είπε για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Τζαμί, σημειώνοντας πως πρόκειται για απόφαση που ελήφθη το 2020. «Το Καρί Τζαμί είναι ανοιχτό για επίσκεψη από όλους», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα

Μεσανατολικό: Τουλάχιστον 35.091 οι νεκροί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου

Τουρκία: Σύλληψη ενός άνδρα που φέρεται ότι επιχείρησε να βγάλει από τη χώρα εκατοντάδες δηλητηριώδεις αράχνες και σκορπιούς

Keywords
Αναζητήσεις
live--oi-koines-diloseis-mitsotaki--erntogan-stin-agkyra.htm
Τυχαία Θέματα