K. Μητσοτάκης: Σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (live)

13:06 8/9/2019 - Πηγή: Mononews

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη, από τον χώρο του Βελλίδειου, μια μέρα μετά την ομιλία του κατά τα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα την Ινδία.

Ο κ. Μητσοτάκης απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων τόσο για τα μέτρα που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου όσο και γενικότερα για τα θέματα της επικαιρότητας, την εσωτερική

και την εξωτερική πολιτική και τους στόχους της κυβέρνησής του.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή του ομιλία, προανήγγειλε μια σειρά από οικονομικά και αναπτυξιακά μέτρα τα οποία αφορούσαν στοχευμένες και οι κοστολογημένες φοροελαφρύνσεις καθώς και κίνητρα για νέες επενδύσεις αλλά και μέτρα που βοηθούν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, καθώς και κινήσεις που θα οδηγήσουν στη μείωση της γραφειοκρατίας, κυρίως μέσω της φορολογικής πολιτικής. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε νέες επενδύσεις που έρχονται στη χώρα, αλλά και σε περιπτώσεις επενδύσεων που ξεκολλούν μετά από χρόνια.

Δείτε σε απευθείας μετάδοση τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ:

«Η κατάσταση που παραλάβαμε στα δημοσιονομικά δεν ήταν ρόδινη»

Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα πως η κυβέρνηση αξιοποιεί για τα μέτρα φοροελάφρυνσης τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης απάντησε πως η κατάσταση στην οποία παρέλαβε τα δημόσια οικονομικά δεν ήταν ρόδινη. Πρόσθεσε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας γιατί είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα τους δύο τελευταίους μήνες. Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει. Διευκρίνισε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτή η πολιτική είναι διαφορετική.

«Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης»

Υποστήριξε επίσης πως η κατάσταση στη διεθνή οικονομία και ο κίνδυνος ύφεσης τον προβληματίζουν, ωστόσο οι οικονομικοί δείκτες της Ελλάδας είναι σταθερά θετικοί. Αν η Ευρώπη βαδίζει σε ύφεση πρέπει να εξετάσουμε πολιτικές που στηρίζουν την ζήτηση, ανέφερε ενώ υποστήριξε πως αυτό θα μπορούσε να είναι και ένα πρόσθετο επιχείρημα για την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Επιμένω στην εκτίμηση μου ότι η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης της επόμενη τριετία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν συνδέουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος με τον εκλογικό νόμο»

Αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά και την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος θα είναι περιορισμένη, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης. Παράλληλα, εξήγησε πως άλλο πράγμα ο εκλογικός νόμος κι άλλο πράγμα η αναθεώρηση του Συντάγματος.  «Δεν συνδέουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος με τον εκλογικό νόμο», ξεκαθάρισε. Όπως είπε, ο εκλογικός νόμος θα διασφαλίζει κυβερνησιμότητα. Η απλή αναλογική δεν βοηθά ένα κόμμα να κυβερνήσει τη χώρα, ανέφερε και πρόσθεσε πως «Ένα κόμμα με 40% έχει δικαίωμα να κυβερνά».

Παράλληλα στάθηκε και στη δυνατότητα που θα δίνεται πλέον στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν. «Δεν δίνουμε στους Έλληνες του εξωτερικού κάποιο πρόσθετο δικαίωμα, ούτε αλλοιώνουμε τους εκλογικούς καταλόγους. Παρέχουμε απλώς μία διευκόλυνση, όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Εξετάζουμε παράλληλα και το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου» τόνισε.

«Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι η υπενθύμιση για το τι έγινε στη χώρα από την προηγούμενη κυβέρνηση»

Αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως προεκλογικά είχε εξηγήσει πως πρώτα θα πρέπει η χώρα να ανακτήσει την αξιοπιστία της και στη συνέχεια να προχωρήσει στη συζήτηση για τη μείωσή της. «Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι η υπενθύμιση για το τι έγινε στη χώρα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η μείωση των πλεονασμάτων δεν είναι κάτι που θα γίνει άμεσα. Άλλωστε αυτό τέθηκε ως προϋπόθεση από τους Θεσμούς γιατί κανείς δεν εμπιστευόταν την προηγούμενη κυβέρνηση», εξήγησε. «Να μας ασκεί κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγμάτευση προσβάλει τη μνήμη των πολιτών που θυμούνται το 2015», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρόθεσή μου να συναντηθώ με τον Ερντογάν στο τέλος του μήνα»

Απαντώντας σε ερώτηση για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις συνεχιζόμενες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και απειλές για το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η Τουρκία και ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη για να πάρει περισσότερα χρήματα για το φλέγον αυτό ζήτημα. Όπως αποκάλυψε ο κ. Μητσοτάκης, πρόθεσή του είναι να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο στον ΟΗΕ στα τέλη του μήνα. «Στόχος μου είναι να βρούμε λύσεις στα ελληνοτουρκικά – Δεν θα συζητήσω τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ όπως είναι το προσφυγικό. Πρόθεσή μου είναι να συζητήσω με τον Ερντογάν στο πλαίσιο της καλής θέλησης», ανέφερε. Το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι ελληνικό, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας αναφορά και στην ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση που έχει λάβει η Τουρκία. Για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ότι έχει θέσει το ζήτημα σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις του και πως είναι θέμα ευρωπαϊκό.

«Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών»

Για το αν η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε εξεταστικές επιτροπές, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως «η δικιά μου πρόθεση είναι να κοιτάξω στο μέλλον κι όχι να γυρίσω στο παρελθόν. Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών». «Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Το τι έγινε το 2015 είναι γνωστό, έχει κριθεί πολιτικά και πρέπει να σας πω ότι η δικιά μου έμφαση θα είναι στο να κοιτάξω προς το μέλλον και όχι προς ένα παρελθόν εξαιρετικά επώδυνο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «η διενέργεια εξεταστικών ή προανακριτικών επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής και όχι της κυβέρνησης. Τα ζητήματα αυτά θα κριθούν από τη Βουλή. Και εάν η Βουλή κρίνει ότι θα πρέπει να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, θα είναι μια ανεξάρτητη απόφαση, που θα λάβει η πλειοψηφία».

«Κάθε πράγμα στο καιρό του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας»

Για την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το ζήτημα αφορά πρωτίστως τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι το πρόσωπο. «Η πρότασή μας είναι να εκλέγεται με 151 βουλευτές, ώστε να αποσυνδέσουμε οριστικά την εκλογή ΠτΔ από την πρόωρη διάλυση της Βουλής», ανέφερε.  «Το ερώτημα για το ποιον θα στηρίξει η κυβέρνηση για πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πρέπει να μας τεθεί σε τρεις μήνες. Είναι άδικο για την κυβέρνηση να καλείται να απαντήσει τώρα. Κάθε πράγμα στον καιρό του», είπε χαρακτηριστικά.

«Το ζήτημα της ΔΕΗ θα πρέπει να το διερευνήσει η Δικαιοσύνη»

Για την κατάσταση στη ΔΕΗ  και τα σχέδια της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το σχέδιο για την εξυγίανση της Επιχείρησης έχει ήδη κατατεθεί  από τον αρμόδιο υπουργό. «Αναλάβαμε μια χρεοκοπημένη εταιρεία», παραδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προανήγγειλε πως η υπόθεση για το τι έγινε τελικά με την Επιχείρηση τα προηγούμενα χρόνια θα πρέπει να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη.  «Κάποιοι χτύπαγαν καμπανάκι μέσα από την ίδια την επιχείρηση. Γιατί κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα; Ίσως πρέπει να διερευνηθεί, είναι ζήτημα που αφορά την Δικαιοσύνη, δεν αφορά την κυβέρνηση πια..

«Δεν θέλω να βλέπω τη ΔΕΗ μόνο ως πρόβλημα, θέλω να την εξυγιάνουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε πως τα περιουσιακά στοιχεία της θα πουληθούν για να στηριχτεί η επιχείρηση. «Θέλω να κερδίσει το μέλλον με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ανέφερε. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ισορροπημένο, όχι κοινωνική πολιτική μέσα από ΔΕΗ, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πανεπιστημιακό άσυλο και Εξάρχεια

Για το πανεπιστημιακό άσυλο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κατάργηση του ασύλου, αλλά είναι θέμα ενίσχυσης της ασφάλειας των πανεπιστημίων. Μάλιστα ανάφερε πως τα πρώτα αποτελέσματα έχουν ήδη φανεί. «Η κατάργηση της παραβατικότητας που κρύβεται πίσω από το Πανεπιστημιακό άσυλο είναι μια πολιτική που έχει θετική ανταπόκριση από τους πολίτες. Και έχει αποδώσει ήδη καθώς τα Πανεπιστήμια πλέον έχουν μια άλλη εικόνα». «Έχει ήδη αλλάξει η εικόνα έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο», ανέφερε.

Ειδικότερα για τα Εξάρχεια, ανέφερε πως το ζήτημα  δεν είναι μόνο κατασταλτικό. Πρέπει να κάνουμε πράξη το όραμά μας για την αναγέννηση αυτής της γειτονιάς. Υποστήριξε ότι πρέπει να ξαναβρούν τον ελεύθερο χαρακτήρα τους,  σε συνεργασία με το Δήμο για την ανανέωση της γειτονιάς και την παρέμβαση αστυνομίας στην παραβατική συμπεριφορά. «Αυτό είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, η Ασφάλεια των πολιτών. Χαρακτήρισε εμβληματικό έργο την ανάπλαση του αρχαιολογικού μουσείου, «γύρω από το οποίο μπορούμε να χτίσουμε συνολικές δράσεις για να γίνουν τα Εξάρχεια αυτό που ήταν και όχι ένα άνδρο παρανομίας».

Τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης

Για τα μέτρα που ανακοίνωσε το Σάββατο εξήγησε πως οι  ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι οι πρώτοι ευνοούμενοι από μείωση φορολογικού συντελεστή. Έχουν κίνητρο να δηλώσουν πραγματικά εισοδήματα, αν έχουν επιλέξει να μην το κάνουν. Από 2021 θα έχουμε αρκετό δημοσιονομικό για να αρχίσουμε να μειώνουμε και μέχρι 2023 θα έχουν καταργηθεί πλήρως, ανέφερε για το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης . Αν έχουμε υπεραπόδοση μπορούμε να επιστρέφουμε μέρισμα επιτυχίας στους πολίτες είτε με πιο γρήγορη μείωση φόρων, και με ουσιαστική στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Συμφωνία των Πρεσπών και μεταναστευτικό

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ξεκαθάρισε πως επιμένει ότι είναι επιζήμια, αλλά είναι ψηφισμένη από τη προηγούμενη Βουλή και δεν μπορεί να αλλάξει, παρά μόνο να υπάρξει έλεγχος της εφαρμογής της. «Και σε αυτό θα είμαστε αυστηροί», προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, αναφέροντας πως δεν έχει προβλεφθεί ακόμη συνάντηση με τον κ. Ζάεφ. «Κάποια στιγμή θα τον συναντήσω», ανέφερε ωστόσο.

Για το μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε πως ερευνούμε κι εμείς και η Olaf τι έγινε με τα συσσίτια των μεταναστών. «Θα επιταχύνουμε την διαδικασία ασύλου χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα υπάρξουν επαναπατρισμοί προσφύγων.Το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων είναι ιδιαίτερα λεπτό. Θα ενημερώσω όλους τους αρχηγούς κρατών ώστε να μας βοηθήσουν. Δεν μπορούν να μη δέχεται μια χώρα 50 παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, εξήγησε πως στη Μόρια πηγαίνουν οι υπουργοί που έχουν σχετική αρμοδιότητα. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει η λειτουργία μίας Ευρώπης στην οποία κάποιες χώρες σφυρίζουν αδιάφορα και δεν δέχονται επιμερισμό ως ένδειξη αλληλεγγύης.«Αν θέλει μία χώρα να είναι στο Σένγκεν θα συμμετέχει σε όποια απόφαση πάρει η ΕΕ αλλιώς θα υπάρχουν επιπτώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, θα γίνουν διπλές εκλογές

Αναφορικά με τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με στόχο να καεί η απλή αναλογική, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Θα εξαντλήσω την τετραετία. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Αυτή είναι η πρόθεσή μου», προσθέτοντας ότι «η αντιπολίτευση έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια». Όπως εξήγησε, «αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος θα είναι εκλογή απλής αναλογικής άρα διπλή κάλπη. Θα περάσουμε από τη διαδικασία διπλής εκλογής».

ΔΝΤ και ΕΚΤ

Για το ΔΝΤ ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως πρόθεσή της κυβέρνηση είναι να αποπληρώσει τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, και πως το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο eurogroup της Παρασκευής. Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας και μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά. Όπως ανέφερε, με την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων θα γλυτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως και μόνο από αυτή την παρέμβαση. Παράλληλα, πρόσθεσε απαντώντας σε άλλη ερώτηση, πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσουμε τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα για να κερδίσουμε δημοσιονομικό χώρο.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια και κοινωνικό κράτος

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ξεκαθάρισε πως δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα που θα παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα. «Έχει ψηφιστεί ήδη από την Βουλή και έχει καταψηφιστεί. Πιστεύω όμως ότι χάσαμε την ευκαιρία να προσελκύσουμε ξένους σπουδαστές στην Ελλάδα. Η προσοχή μας πέφτει τώρα στα δημόσια πανεπιστήμια, πώς θα γίνουν ανταγωνιστικά. Μέχρι τέλος του χρόνου, θα φέρουμε ένα οριζόντιο νέο θεσμικό πλαίσιο, μια τολμηρή μεταρρύθμιση», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ζήτημα κατάργησης των επιδομάτων, όπως υποστήριζε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, ανέφερε πως θέλουμε μια συγκροτημένη προσέγγιση στο ζήτημα των ατόμων με αναπηρία. Το έχω αναλάβει προσωπικά και θα παρουσιάσουμε τολμηρές προτάσεις, τόνισε, κάνοντας και αναφορά στις δράσεις ευαισθητοποίησης της μητέρας του για το ζήτημα. «Έχω βαθιά προσωπική υποχρέωση και προς τη μητέρα μου που έθεσε το θέμα της αναπηρίας της δημοσίως ώστε να τεθεί στο δημόσιο διάλογο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για πετρέλαιο θέρμανσης αποκάλυψε πως αν υπάρξει υπεραπόδοση στο 2019 η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση του κόστους των καυσίμων προς τους αγρότες και στο πετρέλαιο θέρμανσης. «Όσα εξήγγειλα για το 2020 είναι πλήρως κοστολογημένα, ρεαλιστικά, δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας και θα εφαρμοστούν στο ακέραιο», πρόσθεσε σχετικά με το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε.

Μείωση εργοδοτικών εισφορών από τα μέσα του 2020

Για τις εργοδοτικές εισφορές, ανέφερε πως θα μειωθούν από την 1 Ιουλίου του 2020. «Πολλοί εργοδότες κρύβονται πίσω από την μερική απασχόληση ενώ απασχολούν μόνιμα το προσωπικό τους», εξήγησε παράλληλα. «Στόχος μας είναι να στηρίξουμε στην πλήρη απασχόληση και δίνουμε κίνητρα στους εργοδότες γι αυτό. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους εργαζόμενους απέναντι στην ασυδοσία των εργοδοτών».

Αναδρομικά συνταξιούχων και συνδικαλιστικός νόμος

Για τα αναδρομικά συνταξιούχων και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για το θέμα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως δεν θέλει να κάνει δημόσιο σχόλιο πριν δει τις αποφάσεις και πως αν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση, θα πρέπει η κυβέρνηση να δει τις δημοσιονομικές συνθήκες και να γίνει πληρωμή σε εύλογο χρόνο.

Για τον συνδικαλιστικό νόμο, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν έκρυψε πως έχει στόχο  να αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος, ο οποίος όπως ανέφερε έρχεται από μια άλλη εποχή. Στόχος όπως ανέφερε είναι να αποφασίζει η πραγματική πλειοψηφία των εργαζομένων για τις απεργίες και όχι σωματεία-σφραγίδα. «Θα συζητήσουμε καλοπροαίρετα με τους συνδικαλιστές για το μέλλον των συνδικαλιστικών φορέων. Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο», ανέφερε.

Γλυπτά του Παρθενώνα

Για τα γλυπτά του Παρθενώνα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως χαίρεται  που άνοιξε η συζήτηση, στην οποία έχουμε δίκαιο. Το Βρετανικό Μουσείο κάποια στιγμή θα χάσει τη μάχη. Θα εκφράσουμε και πάλι την πάγια θέση της Ελλάδας για επιστροφή τους εκεί που ανήκουν. Παράλληλα, απέρριψε την κριτική που του ασκείται από την αντιπολίτευση, τονίζοντας πως με αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τις θέσεις του Βρετανικού Μουσείου.

Για το ζήτημα του συστήματος «112»

Ερωτηθείς για τα θέματα πολιτικής προστασίας, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι το 112 θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου. «Η πολιτική προστασία θα κρίνει ποιος είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος να ειδοποιηθεί ο κόσμος. Πρέπει να κριθούμε εκ του αποτελέσματος», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε και πάλι την πυροσβεστική, τον γενικό γραμματέα της πολιτικής προστασίας, τους δήμους. «Κάναμε κάτι καλύτεροι φέτος απ’ ότι είχε γίνει στο παρελθόν. Το πλαίσιο της πολιτικής προστασίας θα αλλάξει. Γενικά το μοντέλο θα είναι ένας υπεύθυνος και όλοι οι υπόλοιποι να υλοποιούν», είπε.

Τράπεζες και δανεισμό επιχειρήσεων

Απαντώντας σε ερώτηση για τα τραπεζικά κεφάλαια και την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως για να απελευθερώσουν οι τράπεζες κεφάλαια για νέο δανεισμό πρέπει να τακτοποιήσουν το ζήτημα των κόκκινων δανείων. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει ένα μοντέλο, αντίστοιχο με αυτό της Ιταλίας. Στόχος, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, είναι να βελτιώσει την ρευστότητα, ώστε να αποτυπωθεί και στην πραγματική οικονομία.«Οι τράπεζες θα πρέπει να είναι αμείλικτες απέναντι σε παλιούς μετόχους που έχουν χρεοκοπήσει τις επιχειρήσεις τους κι οι ίδιοι ζουν πλούσια», ανέφερε.

Παράλληλα, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να διευρύνει την προστασία της πρώτης κατοικίας.

The post K. Μητσοτάκης: Σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (live) appeared first on mononews.

Keywords
ΔΕΘ, live, εξελιξη, μητσοτακης, εκλογικός νόμος, εισφορα αλληλεγγυης, πετρελαιο θερμανσης, θεσσαλονικη, συριζα, τσιπρας, ελλαδα, μνήμη, οηε, αοζ, βουλη, δεη, εταιρεία, εκπτωσεις, υπουργοι, εκλογες, ΔΝΤ, ΕΚΤ, συνταγμα, επιδοματα, πετρελαιο, απεργιες, διαδηλωσεις, τραπεζες, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, αλλαγη ωρας, συνταγμα live, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, Ημέρα της μητέρας, επιδομα θερμανσης, αλλαγη ωρας 2012, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, δεη πληρωμη, εκλογικός νόμος, αποτελεσματα, βουλευτες, μνήμη, χωρες, το θεμα, δανεια, θεμα, ινδια, μητερα, οηε, οικονομια, ομολογα, πλαισιο, πυροσβεστικη, υφεση, αυγα, αναγεννηση, ανθρωπινα δικαιωματα, αναπηρια, ασυλο, βραδυ, βρισκεται, γινει, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωσεις, δειχνει, εγινε, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εξαρχεια, επενδυσεις, εποχη, ερντογαν, ερχεται, ερχονται, ετοιμο, ευθυνη, ευρωπη, ιδια, υποθεση, θεσεις εργασιας, ιδιωτικα πανεπιστημια, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κυμα, κι αλλο, κομμα, λειτουργια, μερικη απασχοληση, μηνες, μειωση, μορια, οραμα, πειθαρχια, σαββατο, σενγκεν, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, σειρα, σφραγιδα, σχεδια, σχεδιο, τουρκια, ασφαλεια, δικαιωμα, δικαιωματα, ελληνικα, εμφαση, ερωτησεις, χωρα, ιδιαιτερα, κυριακου, πηγες, θελω να, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα