Johnson & Johnson: Συμφωνία 1 δισ. δολ. με την αμερικανική κυβέρνηση για μαζική παραγωγή εμβολίου κατά της COVID-19

18:33 5/8/2020 - Πηγή: Mononews

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αναπτύξει και θα παραδώσει 100 εκατ. δόσεις του προς το παρόν πειραματικού της εμβολίου κατά του κορονοϊού στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, εφ’ όσον το προϊόν κριθεί ασφαλές, σε μια συμφωνία που ξεπερνά το 1 δισ. δολ.

Το πειραματικό εμβόλιο της εταιρείας βρίσκεται

αυτή τη στιγμή στα πρώτα στάδια της δοκιμής του σε ανθρώπους και αναμένεται να φτάσει στο τελευταίο στάδιο των σχετικών τεστ μέσα στον Σεπτέμβριο, όπως έχουν δηλώσει αξιωματούχοι της εταιρείας. Η συμφωνία δίνει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ την επιλογή να παραγγείλει επιπλέον 200 εκατ. δόσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Αναπτύσσουμε την παραγωγή στις ΗΠΑ και παγκοσμίως προκειμένου να παράσχουμε ένα εμβόλιο ενάντια στον SARS-CoV-2 για άμεση χρήση», τόνισε ο δρ. Paul Stoffels, γενικός επιστημονικός διευθυντής της Johnson & Johnson, σε δήλωσή του. Οι ΗΠΑ είχαν επιχορηγήσει την J&J με 456 εκατ. δολ. προκειμένου να αναπτύξει το εμβόλιο της κατά του νέου ιού νωρίτερα εντός του 2020. Η J&J έχει δηλώσει ότι στόχος της είναι να παράσχει άνω των 1 δισ. δόσεων του εμβολίου σε παγκόσμια κλίμακα μέσα στο 2021.

Η J&J είναι μία εκ των εταιρειών με τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση έχει έλθει σε συμφωνία προκειμένου να προμηθευτεί εμβόλια που πιθανόν να κριθούν ασφαλή από τις ομοσπονδιακές αρχές. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή ότι θα επιχορηγήσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες Sanofi και GlaxoSmithKline έως και με 2,1 δισ. δολ. προκειμένου να παραγάγουν και να διανείμουν 100 εκατ. δόσεις δικού τους εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει δηλώσει ακόμη ότι θα πληρώσει την Pfizer και την εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech 1,95 δισ. δολ. για την παραγωγή 100 εκατ. δόσεων του δικού τους εμβολίου εάν αυτό αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, όπως είχαν ανακοινώσει οι δύο εταιρείες τον Ιούλιο. Το πειραματικό εμβόλιο της J&J, Ad26.COV2.S, ακολουθεί την ίδια τεχνολογία με εκείνη της παραγωγής του πειραματικού εμβολίου της εταιρείας κατά του ιού Ebola, το οποίο έγινε διαθέσιμο στους πολίτες της ΛΔ του Κονγκό στα τέλη του 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα