Intralot: Στα €720,6 εκατ. τα έσοδα το 2019

19:17 4/5/2020 - Πηγή: Mononews

Στα  €720,6 εκατ.  (μειωμένα κατά -8,1% σε ετήσια βάση) διαμοφώθηκαν  τα έσοδα του Ομίλου ΙΝΤΡΑΛΟΤ το 2019. Κατά την δωδεκάμηνη αυτή περίοδο, τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €87,8 εκατ. (-25,4% σε ετήσια βάση), ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA στα €68,7 εκατ. (-21,0% σε ετήσια βάση). Τα έσοδα του Ομίλου και τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά -4,7% και

-20,3% αντίστοιχα σε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Το περιθώριο EBITDA ως προς τα έσοδα διαμορφώθηκε στο 12,2% (-2,8pps), ενώ το περιθώριο EBITDAως προς το GGR στο 21,5% (-5,6pps). Το EBT διαμορφώθηκε στα €-70,6 εκατ. (Περιθώριο EBT: -9,8%), επηρεασμένο από αυξημένες Αποσβέσεις(D&A) λόγω αυξημένων Κεφαλαιουχικών Δαπανών (CAPEX) τα τελευταία δύο χρόνια για την πραγματοποίηση νέων έργων κυρίως στις ΗΠΑ

Το ΝΙΑΤΜΙ (Καθαρά Κέρδη/Ζημίες μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκε στα €-111,9 εκατ.

Οι Λειτουργικές Ταμειακές Ροές το 2019 ανήλθαν στα €61,3 εκατ., χαμηλότερες κατά €27,3 εκατ. σε ετήσιαβάση.Τα Ταμειακά Διαθέσιμα και Ισοδύναμα του Ομίλου στο τέλος του 2019 ήταν €171,1 εκατ., υψηλότερακατά €8,6 εκατ. σε σχέση με το τέλος του 2018.Ο Καθαρός Δανεισμός ανήλθε στα €594,1 εκατ., μειωμένος κατά €21,2 εκατ. σε σύγκριση με τo 2018.

Πρόσφατες εξελίξεις

Στις αρχές Φεβρουαρίου το νέο τερματικό της INTRALOT, PhotonX, διακρίθηκε με το βραβείο «LotteryProduct of the Year» στα International Gaming Awards 2020.

Στις 9 Μαρτίου 2020 η Εταιρεία ανακοίνωσε ότι κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. της εταιρείας, ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος παραμένει Εκτελεστικός Πρόεδρος του Δ.Σ. αποχώρησε από τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου και νέος Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου αναλαμβάνει ο κ. Χρήστος Δημητριάδης, με ισχύ από 09.03.2020.

Η INTRALOT, ολοκλήρωσε επιτυχώς την παράδοση της λύσης Αθλητικού Στοιχηματισμού στη Λοταρίατης Περιφέρειας της Κολούμπια στα τέλη Μαρτίου, με την επίσημη έναρξή της αναβλημένη προσωρινά μέχρις ότου τα Αμερικανικά πρωταθλήματα και γεγονότα επιστρέψουν σε δράση ως απόρροια της πανδημίας του Covid-19.

Η λύση Αθλητικού Στοιχηματισμού της INTRALOT στη Μοντάνα ξεκίνησε ναλειτουργεί στα μέσα Μαρτίου, λίγες μόνο ημέρες πριν το σύνολο των Αμερικανικών πρωταθλημάτων καιγεγονότων αναβληθούν λόγω της πανδημίας του Covid-19.Αξιολογώντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα στα μέσα Απριλίου 2020, η βέλτιστη εκτίμηση της Εταιρίας γιατην επίπτωση για το 2020 κυμαίνεται από €25-30 εκατ. σε επίπεδο EBITDA του Ομίλου.Στις 23 Απριλίου, 2020, η INTRALOT ανακοίνωσε ότι όρισε τους Evercore Partners και Allen & Overy, ωςχρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους αντίστοιχα, για να επανεξετάσουν και να εφαρμόσουνστρατηγικές εναλλακτικές λύσεις για την επιχείρηση.

O Πρόεδρος του Ομίλου INTRALOT, κ. Σωκράτης Π. Κόκκαλης δήλωσε:

“Το 2019 ήταν μια μεταβατική χρονιά για την INTRALOT. Έθεσα τα θεμέλια για τον μετασχηματισμό του Ομίλου επιτυγχάνοντας την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου των έργων μας από πωλήσεις μη-κύριων περιουσιακών στοιχείων, την ανανέωση υφιστάμενων συμβολαίων και την ανάληψη νέων έργων με έμφαση στην Βόρεια Αμερική, το λανσάρισμα των νέων μας προϊόντων και τη βελτιστοποίηση του κόστους. Με την ανάθεση των καθηκόντων του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου στον κ. Χρήστο Δημητριάδη το 2020, η INTRALOT ενισχύει την περαιτέρω εξέλιξη της ως εταιρία τεχνολογίας, αξιοποιώντας τη μακρόχρονη εμπειρία και την τεχνογνωσία του σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία αξίας.”

O Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRALOT, κ. Χρήστος K. Δημητριάδης δήλωσε:

“Το 2019 ολοκληρώσαμε την πώληση των συμμετοχών μας στην Gamenet Spa στην Ιταλία, στην Totolotek στην Πολωνία και στα Ελληνικά Λαχεία στην Ελλάδα, ενισχύοντας τη ρευστότητα της εταιρείας και βελτιώνοντας τη δυνατότητα μας για στρατηγικές επενδύσεις. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που υλοποιήσαμε με επιτυχία την έναρξη της πλήρους έκδοσης του Lotos X στον ΟΠΑΠ και στο παιχνίδιEurojackpot της Κρατικής Λοταρίας της Ολλανδίας (NLO). Επιπλέον, είμαστε περήφανοι για το λανσάρισμα της ναυαρχίδας των τεχνολογικών μας λύσεων, σε συνεργασία με την CAMELOT, στο Ιλινόι, καθώς και για την επίτευξη συμφωνιών για την εισαγωγή αθλητικού στοιχήματος σε κρατικές λοταρίες των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια της Κολούμπια, στη Μοντάνα και στο Νιού Χάμσαϊρ.

Η υπογραφή ενός νέου συμβολαίου με την BCLC, τη Λοταρία της Κυβέρνησης της British Columbia στον Καναδά, είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα που αποδεικνύει την υλοποίηση της στρατηγικής μας για ανάπτυξη στην Βόρεια Αμερική. Επιπλέον, έχουμε εφαρμόσει με επιτυχία ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης κόστους στα κεντρικά της εταιρίας με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ύψους €11,0 εκατ. σε κόστη, η οποία αντιστάθμισε εν μέρει τις αρνητικές εξελίξεις που σχετίζονται με την απώλεια του συμβολαίου επίγειου αθλητικού στοιχηματισμού στην Τουρκία, την αρνητική επίδραση των αλλαγών στο ρυθμιστικό πλαίσιο του διαδικτυακού αθλητικού στοιχήματος στην Τουρκία και τις μη επαναλαμβανόμενες υπερβάσεις κόστους.

Κοιτώντας στο μέλλον και ενώ διανύουμε την 4η βιομηχανική επανάσταση, είμαστε έτοιμοι να κεφαλαιοποιήσουμε τις πρόσφατες επενδύσεις μας στη δημιουργία προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας και στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας. Η ισχύς μετασχηματισμού της τεχνολογίας μας, σε συνδυασμό με μια πιο πελατοκεντρική προσέγγιση της νέας οργανωτικής μας δομής, θα έχουν σημαντικό ρόλο στην επιχειρησιακή καινοτομία και στη δημιουργία αξίας.”

Επισκόπηση έτους

Κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2019, τα συστήματα της INTRALOTδιαχειρίστηκαν €18,3 δισ. τζίρο παιχνιδιών παγκοσμίως (από συνεχιζόμενες δραστηριότητες), σημειώνοντας ετήσια αύξηση 21,0%. Ο τζίρος στοιχημάτων στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκε κατά 51,1% (λόγω της έναρξης του συμβολαίου στο Ιλινόι), στην Ανατολική Ευρώπη κατά 17,0% (αντικατοπτρίζοντας τη δυναμική της νέας εποχής στη στοιχηματική αγορά της Τουρκίας έπειτα από το Σεπτέμβριο του 2019), στην Αφρική κατά 13,3%, στην Ασία κατά 9,3% (κυρίως λόγω της Ταιβάν), στη Δυτική Ευρώπη κατά 3,6% (κυρίως λόγω του Αθλητικού Στοιχήματος στην Ολλανδία), και στη Νότια Αμερική κατά 0,6%, καθώς οι επιδόσεις της Χιλής και του Περού αντιστάθμισαν πλήρως την επίδραση της κίνησης του Αργεντίνικου Πέσο.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών σημείωσε μείωση σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο του 2018, διαμορφώνοντας τα συνολικά έσοδα για τη δωδεκάμηνη περίοδο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, στα €720,6 εκατ. (-8,1%).

Τα Παιχνίδια Λοταρίας είχαν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον κύκλο εργασιών μας, αποτελώντας το 44,4% των εσόδων , ακολουθούμενα από το Αθλητικό Στοίχημα με συνεισφορά 42,7% στον κύκλο εργασιών του Ομίλου. Τα συμβόλαια Τεχνολογίας αποτέλεσαν το 6,0%, και τα VLTs το 4,4% των συνολικών εσόδων μας, ενώ οι Ιπποδρομίες/ Κυνοδρομίες αντιπροσώπευσαν το 2,5% των συνολικών εσόδων για το δωδεκάμηνο του 2019.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το δωδεκάμηνο παρουσίασε μείωση κατά €63,8 εκατ. σε ετήσια βάση. Οι κυριότεροι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν την επίδοση είναι οι εξής  (ανά Τομέα Δραστηριότητάς μας):- €-48,4 εκατ. (-9,9%) από τη Λειτουργία Τυχερών Παιχνιδιών (B2C), με τη μείωση να προέρχεται κυρίως από χαμηλότερα έσοδα:

• στη Βουλγαρία (€-42,4 εκατ.), κυρίως λόγω της επίδοσης της Eurofootball στο Αθλητικό Στοίχημα ως αποτέλεσμα μιας συντηρητικής στρατηγικής στο ποσοστό απόδοσης κερδών – payout και της αλλαγής στη μέθοδο ενοποίησης της Eurofootball από τον Δεκέμβριο του 2019 (μέθοδος καθαρής θέσης έναντι της ολικής ενοποίησης στοπαρελθόν). Η επίδοση των Αριθμο-παιχνιδιών παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με πέρυσι, ενώ η επίδοση των Ιπποδρομιών/Κυνοδρομιών ήταν ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι. Από την ανάλυση εξαιρούνται οι μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες και τα συμβόλαια που έληξαν/διακόπηκαν μέσα στην τρέχουσα περίοδο.

• στην Αργεντινή, με χαμηλότερα έσοδα, σε όρους Ευρώ, κατά €-9,0 εκατ.

Σε τοπικό νόμισμα, τα αποτελέσματα του δωδεκάμηνου του 2019 παρουσίασαν αύξηση κατά 22,7% σε ετήσια βάση, επηρεαζόμενα κυρίως από την εφαρμογή του λογιστικού προτύπου  για τις υπερ-πληθωριστικές οικονομίες, το οποίο επίσης επηρέασε τη μετατροπή της συναλλαγματικής ισοτιμίας (56,0% ανατίμηση του Ευρώ σε σχέση με την περασμένη χρονιά).

  ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ COVID-19

Η πανδημία του COVID-19 έχει επηρεάσει την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο και η έκταση των επιπτώσεων της θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια της, την κυβερνητική πολιτική σε χώρες δραστηριότητας σχετικά με τους περιορισμούς που εφαρμόζονται και την τρέχουσα και μετέπειταοικονομική κρίση που θα προκαλέσει η πανδημία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του H2GC, η τρέχουσα πρόβλεψη για την αγορά των τυχερών παιχνιδιών δείχνει ότι το GGR σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2020 αναμένεται να μειωθεί στα επίπεδα του 2013 και 2012, δηλαδή περίπου 400 δισ. δολάρια δηλ. 15% χαμηλότερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19, έχοντας επηρεαστεί σημαντικά μεταξύ άλλων παραγόντων από την αναβολή ή την ακύρωση σημαντικών αθλητικών γεγονότων και αγώνων παγκοσμίως.

Η υγεία και ασφάλεια της ομάδας μας είναι ύψιστης σημασίας. Από τις αρχές Μαρτίου 2020, η INTRALOT άρχισε την προσαρμογή στο νέο περιβάλλον που διαμορφώθηκε από τον COVID-19, ενεργοποιώντας το πιστοποιημένο από την WLA Σχέδιο Επιχειρηματικής Συνέχειας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία προκειμένου να δώσει άμεσα τη δυνατότητα στο 80% περίπου του προσωπικού της να εργάζεται εξ αποστάσεως, ανταποκρινόμενη στις οδηγίες των κρατικών αρχών και προστατεύοντας την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού της, εξασφαλίζοντας έτσι την αδιάλειπτη λειτουργία των υπηρεσιών της προς τους πελάτες της. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένες καθυστερήσεις στο προϊοντικό πλάνο και στην παραγωγή νέου εξοπλισμού στην Ασία ή άλλες διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού από τρίτους προμηθευτές.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας (lockdown), το κλείσιμο των καταστημάτων και η έλλειψη περιεχομένου αθλητικών στοιχημάτων είναι οι κύριες πηγές επιπτώσεων στα έσοδα της εταιρίας κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου, είτε καθολικά όπως στην Μάλτα, την Αυστραλία και το Μαρόκο είτε μερικώς όπως στις ΗΠΑ, την Ολλανδία και τη Χιλή.Οι θυγατρικές εταιρίες του Ομίλου στην Αυστραλία και τη Μάλτα έχουν υποβάλει αιτήματα για ένταξη σε προγράμματα κρατικής υποστήριξης για αναστολή εργασίας του προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνονται αντισταθμιστικά μέτρα με βάση το πλάνο αποφυγής ρίσκου, με στόχο τη μετάθεση των κεφαλαιουχικών δαπανών Capex κατά περίπου 13 εκ. Ευρώ και μείωση των λειτουργικών δαπανών Opex κατά περίπου 15 εκ.Ευρώ για το 2020.Αναμένει επί του παρόντος ότι ο αντίκτυπος της κρίσης στα ακαθάριστα έσοδα GGR του Ομίλου θα κορυφωθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020 και υποθέτει μια βαθμιαία επιστροφή στα προϋπολογισμένα επίπεδα μέχρι τον Νοέμβριο / Δεκέμβριο 2020, καθώς η δραστηριότητα θα αρχίσει να ανακάμπτει πιθανώς από τον Ιούνιο 2020 και μετά.

Σχετικά με τη δραστηριότητα στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις τον Μάρτιο και τις αρχές Απριλίου δείχνουν αντίσταση στις επιπτώσεις από το lockdown, λόγω του γεγονότος ότι σε πολλές Πολιτείες ένα σημαντικό τμήμα του δικτύου λιανικής παραμένει ανοιχτό. Ωστόσο, η έλλειψη περιεχομένου αθλητικών στοιχημάτων οδηγεί σε καθυστερήσεις στην αναμενόμενη συνεισφορά στο EBITDA της θυγατρικής στις ΗΠΑ από νέες ροές εσόδων αθλητικούστοιχηματισμού.

Αξιολογώντας τα δεδομένα του Μαρτίου και των αρχών Απριλίου 2020 και τις διαθέσιμες προβλέψεις του lockdown ανά περιοχή, η βέλτιστη εκτίμηση της εταιρίας για τις επιπτώσεις για το 2020 κυμαίνεται από 25-30 εκατ. Ευρώ σε επίπεδο EBITDA του Ομίλου.

Keywords
σωκράτης κόκκαλης, ιντραλοτ, ebitda, εταιρεία, ισχύ, δραση, λύση, αναδιαρθρωση, spa, ελλαδα, οπαπ, ηπα, columbia, vlts, κυνοδρομίες, δηλ, lockdown, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, Αμπελώνες Χιλής, ομαδα διας, τελη κυκλοφοριας 2012, Καλή Χρονιά, βασεις 2012, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, νεος παπας, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αποτελεσματα, δημητριαδης, χωρες, αργεντινη, αυστραλια, αφρικη, βουλγαρια, ηπα, ισοτιμια, ιταλια, λαχεια, μαλτα, ολλανδια, παιχνιδια, πλαισιο, προγραμμα, σωκρατης, υγεια, χιλη, αγορα, αυξηση, αμερικη, απωλεια, ασια, βορεια, βορεια αμερικη, γεγονοτα, δηλ, δυνατοτητα, δειχνει, δωσει, δυτικη, ευρω, εκτιμηση, ελλειψη, εν μερει, εξελιξη, επενδυσεις, επιτυχια, εταιρεία, εταιρια, ευρωπη, τεχνολογια, ιντραλοτ, ισχυς, κυκλος, κυνοδρομίες, λειτουργια, λύση, μαροκο, μειωση, νοτια αμερικη, περιβαλλον, υπογραφη, πολωνια, προγραμματα, πωλησεις, ροες, ρολο, συγκεκριμενα, σχεδιο, σωκράτης κόκκαλης, τζιρος, τμημα, τουρκια, υλοποιηση, ισχύ, χρηστος, αλυσιδα, ασφαλεια, columbia, δικαιωματα, ebitda, εφαρμογη, ελληνικα, εμφαση, ιδιαιτερα, πηγες, πωληση, spa, vlts, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα