Intrakat: Τι είδαν οι αναλυτές της Beta και δίνουν overweight και τιμή στόχο 3,53 ευρώ/μετοχή
Με σύσταση overweight και τιμή στόχο τα 3,53 ευρώ/μετοχή ξεκινά την κάλυψη της μετοχής της Intrakat η Beta Sec., θεωρώντας ότι αποτελεί ελκυστική επενδυτική επιλογή, δεδομένων των προοπτικών που παρουσιάζει ο εγχώριος κατασκευαστικός κλάδος, σε συνδυασμό με την έκθεση της εταιρείας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει στον τομέα των τουριστικών ακινήτων και την έναρξη νέων ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής, η αποδεδειγμένη κατασκευαστική
Επισημαίνουν, επίσης, πως η Intrakat διατηρεί τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές άδειες (7ου βαθμού) μεταξύ των εγχώριων ομοειδών εταιρειών σε έναν πολλά υποσχόμενο εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο, όπου η μετάβαση σε μια Πράσινη Οικονομία (μέσω της κλιμάκωσης της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα), η ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας και των λειτουργιών του κράτους, οι κοινές επενδύσεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ, BOT) και η αυξανόμενη συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ χρηματοδοτούνται όλα με ασφάλεια από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της χώρας (συγκεκριμένα το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ), παρέχοντας έναν σταθερό κατασκευαστικό τζίρο για την εταιρεία τα επόμενα 5 χρόνια, καλά χρηματοδοτούμενο, με περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες και με χαμηλή βάση κόστους.
Ανανεώσιμες Πηγές ΕνέργειαςΕπιπλέον, μέσω της συγχώνευσής της με τη ΓΑΙΑ Άνεμος, η INTRAKAT εξασφάλισε ένα αποτύπωμα στις ΑΠΕ ισχύος 1.310 MW που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο διάστημα (98 MW μέχρι το τέλος του 2024, περίπου 400 MW έως το 2025), που θα παράγει σταθερή ροή εσόδων και EBITDA, διαφοροποιώντας έτσι τις δραστηριότητες της εταιρείας και πέραν του κατασκευαστικού κλάδου.
Από την εναρμόνιση της Ελλάδας με τις οδηγίες της ΕΕ προκύπτει ότι μέχρι το 2030 το 35% της μεικτής κατανάλωσης ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ, παρέχοντας άφθονο χώρο για επέκταση των ΑΠΕ, καθώς η σημερινή εγκατεστημένη ισχύς στις ΑΠΕ κινείται στο επίπεδο των 7,7 GW (τέλη 2020) και στόχος είναι να φτάσει τα 19 GW έως το 2030. Για την πράσινη μετάβαση (στην οποία εμπίπτουν και οι ΑΠΕ) έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το νέο νομοθετικό πλαίσιο έως το τέλος του 2021 αφήνει περιθώριο για περαιτέρω επέκταση σε υπεράκτια αιολικά πάρκα με στόχο τα 2 GW μέχρι το τέλος του 2030. Επιπλέον, 450 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν στην αποθήκευση ενέργειας, τομέας στον οποίο η INTRAKAT εξασφάλισε πρόσφατα άδειες για έναν ενεργειακό κόμβο αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 496,6 MW στη Θήβα, που θα περιλαμβάνει επίσης την παραγωγή υδρογόνου.
Συνολικά, η εταιρεία στοχεύει μέσα στα επόμενα 5 χρόνια να αποκτήσει συνολική έκθεση στις ΑΠΕ 1 GW (σε λειτουργία ή υπό κατασκευή) ως developer, αναλαμβάνοντας δηλαδή σχεδίαση-ανάπτυξη-λειτουργία και στο τελικό στάδιο προχωρώντας είτε στην εκμετάλλευση (μέγιστο 200 MW) είτε στην πώληση (των υπολοίπων) για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης των επόμενων έργων ΑΠΕ.
ΤουρισμόςΌπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η στρατηγική γεωγραφική θέση που έχει η Ελλάδα ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός αφήνει περιθώριο για ισχυρή ανάπτυξη στον τομέα των τουριστικών ακινήτων, κυρίως στην κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχείων, σε προορισμούς πρώτου μεγέθους, όπως η Μύκονος και η Αθήνα.
Η εταιρεία έχει προϋπολογισμό 78 εκατ. ευρώ για σχετικά έργα (τουρισμός, διαμονή, οικιστικά).
ΣΔΙΤ και παραχωρήσειςΌπως σημειώνεται στην έκθεση τα τελευταία 2 χρόνια έχουν δημοπρατηθεί αρκετά έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων για έργα υποδομής, διαχείριση απορριμμάτων, θέσεις στάθμευσης και αυτοκινητοδρόμους, μεταξύ άλλων, 15 έργα ύψους €2,7 δισ.) ενώ άλλα παρόμοια ή συναφή έργα 7 δισ. ευρώ θα υλοποιηθούν την περίοδο 2022-2026, έχοντας εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Επιστροφή στην κερδοφορία για την IntrakatΌπως αναφέρουν οι αναλυτές της Beta Sec., αναμένουν πως η INTRAKAT θα επιστρέψει στην κερδοφορία από το 2022 και θα επωφεληθεί από το μεγαλύτερο μέρος των έργων τόσο στον κατασκευαστικό κλάδο όσο και στον τομέα των ΑΠΕ που θα επιδοτηθούν ή θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κεφάλαια (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ), καθώς η νέα νομοθεσία και ο περιορισμένος αριθμός εγχώριων «παικτών» επιτρέπουν τη συμμετοχή όλων των μεγάλων εγχώριων κατασκευαστών.
Για το 2022 προβλέπουν ότι η εταιρεία θα επιστρέψει σε καθαρή κερδοφορία €7,75 εκατ. (€0,11 ανά μετοχή)) και πως επίσης θα προχωρήσει σε μερισματική καταβολή για το 2022 της τάξης του 0,02 €/μετοχή.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η INTRAKAT διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο P/E 19x για το 2022 (μετά την ΑΜΚ), EV/EBITDA 12,7x και Καθαρή Δανειακή θέση 82,8 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Οι πωλήσεις δικαιωμάτων της Intrakat, το κλειδί για τη είσοδο νέων επενδυτών στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πρόταση μομφής: Σύσκεψη στο ΚΙΝΑΛ – Τί θα κάνει ο Ανδρουλάκης
- ΟΑΣΑ: Σε ποιες γραμμές δεν κυκλοφορούν λεωφορεία και τρόλεϊ
- Πέθανε ο ηθοποιός Μόργκαν Στίβενς
- Κ. Βελόπουλος: Γιατί υπερψηφίζουμε την πρόταση μομφής
- Αναδρομικά συντάξεων: Πότε θα γίνουν οι νέες πληρωμές
- Novartis Hellas: Αναδείχθηκε ως Top Employer Greece 2022 για 3η συνεχόμενη χρονιά
- Fed: Μέχρι και έξι αυξήσεις των επιτοκίων το 2022 βλέπουν πλέον οι αναλυτές
- Νίκος Ανδρουλάκης: Πώς θα ψηφίσει το ΚΙΝΑΛ στην πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ
- Εισαγγελική έρευνα για τις πολυήμερες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην Αθήνα
- M. Συρεγγέλα: Το πρόγραμμα "Νταντάδες της Γειτονιάς" θα ξεκινήσει πιλοτικά μέσα στις επόμενες ημέρες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Πρόταση μομφής: Σύσκεψη στο ΚΙΝΑΛ – Τί θα κάνει ο Ανδρουλάκης
- Intrakat: Τι είδαν οι αναλυτές της Beta και δίνουν overweight και τιμή στόχο 3,53 ευρώ/μετοχή
- Η εταιρεία εσωρούχων της Kim Kardashian διπλασίασε την αποτίμηση της, στα 3,2 δισ. δολάρια
- Λεωνίδας Κουτσόπουλος: Προσφέρει φαγητό και ζεστασιά σε όσους το έχουν ανάγκη – Η ανάρτησή του
- Europ Assistance Greece: Υψηλός βαθμός ετοιμότητας και ανταπόκρισης στην πρόσφατη κακοκαιρία Ελπίς
- «Κλείδωσε» η μείωση του νέου ΕΝΦΙΑ – Πώς κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις των θεσμών για την προστασία α’ κατοικίας
- ECDC: Ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει την πίεση από την εξάπλωση της Όμικρον
- Κύπρος: Παραιτήθηκε ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας
- ΕΕ: Επενδύει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ενεργειακές υποδομές για τη στήριξη της Πράσινης Συμφωνίας
- Ιταλία: Άκαρπη αναμένεται και η τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας

- Τελευταία Νέα Mononews
- Intrakat: Τι είδαν οι αναλυτές της Beta και δίνουν overweight και τιμή στόχο 3,53 ευρώ/μετοχή
- Πρόταση μομφής: Σύσκεψη στο ΚΙΝΑΛ – Τί θα κάνει ο Ανδρουλάκης
- ΕΕ: Επενδύει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ενεργειακές υποδομές για τη στήριξη της Πράσινης Συμφωνίας
- Αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης έως τις 21:00 στα βόρεια της Αττικής-Έως τις 22:00 στα νότια
- Nord Stream 2: Περιλαμβάνεται στο πακέτο των κυρώσεων κατά της Μόσχας που ετοιμάζουν οι Δυτικοί
- Λεωνίδας Κουτσόπουλος: Προσφέρει φαγητό και ζεστασιά σε όσους το έχουν ανάγκη – Η ανάρτησή του
- Υπουργείο Υποδομών: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη με τα στελέχη της Αττικής Οδού – Στο επίκεντρο η αποζημίωση των εγκλωβισμένων
- ECDC: Ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει την πίεση από την εξάπλωση της Όμικρον
- Ιταλία: Άκαρπη αναμένεται και η τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΣΥΡΙΖΑ: Το πλήρες κείμενο της πρότασης μομφής
- JPMorgan: Επεκτείνει το γραφείο της στην Ελλάδα και επενδύει περαιτέρω στη Viva Wallet
- Boeing: Συμφωνία για προμήθεια 4 αεροσκαφών στην Κίνα, για 1,4 δισ. δολάρια
- Έρευνα- Ανάπτυξη: Ρεκόρ κρατικής χρηματοδότησης για το 2020- 3η θέση για την Ελλάδα στην EE
- Η Lidl Ελλάς προσφέρει 108.000€ στο «Χαμόγελο του Παιδιού»
- Λήγει η προθεσμία για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας
- Από Μαρτίο η συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων σε ανασφάλιστους από ιατρούς δημόσιων δομών
- Αττική Οδός: Εντός 20 ημερών το πόρισμα για το μπάχαλο - Πώς θα δοθεί η αποζημίωση των €2000
- «Νταντάδες της Γειτονιάς»: Ξεκινά τις επόμενες ημέρες η πιλοτική εφαρμογή - Εμφαση στους μονογονείς
- Κορονοϊός - Μέτρα: «Ναι» στην επιστροφή της μουσικής - Παραμένει το ωράριο λειτουργίας