HSBC & Capital Economics: Τι μπορεί να σημαίνει η έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα ομόλογα του Νότου

Πρώτο θέμα για τις επενδυτικές εταιρείες και τους επενδυτικούς οίκους η ομιλία της Schnabel και η έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ, θορυβημένη από την εκτόξευση των περιθωρίων των ομολόγων της περιφέρειας και ειδικά της Ιταλίας.

«Η είδηση ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη συνεδρίαση δείχνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν την απειλή της αύξησης των αποδόσεων των περιφερειακών χωρών πιο σοβαρά από

ό,τι την περασμένη Πέμπτη στην τακτική συνεδρίαση πολιτικής τους», εξηγεί η Capital Economics.

Η HSBC από την ομιλία της Schnabel ‘κατάλαβε’ ότι είναι ότι ένα περιθώριο 250 μ.β. για το ιταλικό 10ετές δεν αποτελεί ακόμη επίπεδο έκτακτης ανάγκης, αλλά η “στενή παρακολούθηση” υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ κρίνει ότι πλησιάζουμε πολύ κοντά σε αυτό και η ταχύτητα της πρόσφατης διεύρυνσης είναι σαφώς ανησυχητική.

Από την πλευρά της η Capital Economics εκτιμά ότι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει από 4,3% στο κλείσιμο χθες σε λίγο κάτω από το 4,0% και θα αποτελούσε έκπληξη αν η Τράπεζα δεν είχε τίποτα να ανακοινώσει σήμερα, αλλά φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι η όποια δήλωση θα υπολείπεται ενός λεπτομερούς εργαλείου κατά του κατακερματισμού. Ως εκ τούτου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η συνεδρίαση να μην καταφέρει να ανακόψει τη διεύρυνση των spreads.

H HSBC, από την πλευρά της, επισημαίνει ότι στην ομιλία της η Schnabel εξήγησε ότι τα spreads των κρατικών ομολόγων απαιτούν “στενή παρακολούθηση” και η δέσμευση της ΕΚΤ δεν έχει “όρια”. Τα βασικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού οποιουδήποτε νέου εργαλείου για τα spreads παραμένουν ωστόσο ασαφή, εξηγεί η HSBC, γεγονός που θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία και να προσκαλέσει την αγορά να δοκιμάσει τη δέσμευση της ΕΚΤ. H Schnabel επανέλαβε ότι η επανεπένδυση του PEPP μπορεί να προσαρμοστεί με ευελιξία σε διάφορες χρονικές περιόδους, κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και δικαιοδοσίες και επίσης πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ “θα αντιδράσει σε νέες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης με υφιστάμενα και ενδεχομένως νέα εργαλεία”, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το ποια θα είναι αυτά τα εργαλεία ή ποιο επίπεδο spread θα μπορούσε να θεωρηθεί έκτακτη ανάγκη. – Ίσως τα ισχυρότερα λόγια της ήταν: «Η δέσμευσή μας στο ευρώ είναι το εργαλείο μας κατά του κατακερματισμού. Αυτή η δέσμευση δεν έχει όρια», επισημαίνει η τράπεζα.

Η Capital Economics «βλέπει» ότι η ΕΚΤ έχει μια σειρά από επιλογές. Πρώτο, να επαναλάβει με πιο έντονη γλώσσα ότι δεν θα επιτρέψει περαιτέρω κατακερματισμό της αγοράς ομολόγων, Μια δεύτερη πιθανότητα είναι η ΕΚΤ να πει ότι θα δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο εργαλείο κατά του κατακερματισμού εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων, τρίτον, η EKT θα μπορούσε να δεσμεύσει ένα κονδύλι χρημάτων το οποίο θα χρησιμοποιήσει για την αντιμετώπιση του κινδύνου κατακερματισμού. Τέταρτο, η Τράπεζα θα μπορούσε να αλλάξει τους κανόνες της ώστε να της επιτρέπει να επανεπενδύει με ευελιξία τίτλους εντός του PEPP για την αντιμετώπιση κινδύνων που δεν σχετίζονται με την πανδημία. Πέμπτο, και πιο αποτελεσματικό, η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι έχει ήδη ένα έτοιμο ένα εργαλείο κατά του κατακερματισμού, το οποίο θα αρχίσει να χρησιμοποιεί πολύ σύντομα. Ένα τέτοιο εργαλείο θα πρέπει να είναι μεγάλο και ευέλικτο.

«Δυστυχώς, αμφιβάλλουμε ότι η Τράπεζα έχει ένα τέτοιο εργαλείο στο μανίκι της, δεδομένου ότι η πρόεδρος Λαγκάρντ δήλωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν συζήτησε καν τον κατακερματισμό την περασμένη εβδομάδα. Επίσης, ενώ η ίδια άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να χρειαστούν νέα εργαλεία σε μια ομιλία της τον Μάρτιο και ξανά στη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ τον Απρίλιο, έκτοτε δεν έχει δοθεί καμία περαιτέρω λεπτομέρεια, γεγονός που αφήνει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία υπέρ μιας τέτοιας κίνησης», καταλήγει η Capital Economics.

Διαβάστε επίσης

ΕΚΤ: Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για το sell off στις αγορές ομολόγων
Keywords
Τυχαία Θέματα