H κατασκευαστική εταιρεία Αρχιρόδον στα δικαστήρια με το Ιράκ

16:46 4/7/2022 - Πηγή: Mononews

Πάνω από 105 εκατομμύρια δολάρια διεκδικεί η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία Αρχιρόδον (Archirodon Group NV) από το Ιράκ.

Ειδικότερα, η ελληνική εταιρεία κατέθεσε αίτηση για εκτέλεση απόφασης η οποία είχε εκδοθεί πριν από τρία χρόνια, με τον Έλληνα κατασκευαστή να προσφεύγει κατά της Γενικής Εταιρείας Λιμένων του Ιράκ, του Υπουργείου

Μεταφορών της χώρας και της Ιρακινής Δημοκρατίας.

Η αναφορά κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια.

Η ελληνική εταιρεία ζητάει από το δικαστήριο να εκτελεστεί η απόφαση, η οποία προέκυψε από διεθνή διαιτησία.

Η εταιρεία προχώρησε στην κατασκευή προβλήτα και κυματοθραύστη, όπως προέβλεπε η σύμβαση για το έργο Al Faw Grand Port στο Ιράκ, προέκυψε όμως μία διαφορά στο τελικό ποσό πληρωμής.

Στην πληρωμή, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι προβλέπεται το κόστος κατασκευής αλλά και οι τόκοι που προκύπτουν, τα οποία έγιναν δεκτά από το δικαστήριο. Όμως οι αρμόδιες αρχές του Ιράκ δεν αναγνώρισαν αυτή τη διαφορά και αρνήθηκαν να εκτελέσουν τη δικαστική απόφαση. Γι’ αυτό το λόγο η εταιρεία προσέφυγε σε αμερικάνικο δικαστήριο, ώστε να διεκδικήσει το υπολειπόμενο ποσό.

Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο ανατέθηκε από το 2013 στην ελληνική κατασκευαστική εταιρεία, με τεράστιες καθυστερήσεις μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Η καθυστέρησή της ολοκλήρωσης της κατασκευής, σύμφωνα με διεθνή μέσα, φέρεται να οφείλεται σε ζητήματα που επικαλέστηκε η εταιρεία του λιμένα, μεταξύ των οποίων και επιθέσεις από τον ISIS.

Ποια είναι η Archirodon

Η Archirodon Group NV είναι μια ελληνική εταιρεία με κεντρικά γραφεία στο Ντόρντρεχτ της Ολλανδίας και στην Αθήνα,  η οποία παρέχει υπηρεσίες που σχετίζονται με την κατασκευή και συντήρηση θαλάσσιων υποδομών και άλλων κατασκευαστικών έργων σε διεθνή βάση και έχει ισχυρή παρουσία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με την περιγραφή του έργου, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, οι εργασίες αφορούν, μεταξύ άλλων, κατασκευή κυματοθραύστη μήκους 8.000 μέτρων, λατομείο, μία πλατφόρμα, στην οποία γύρω της θα είναι κυματοθραύστες, εγκατάσταση πλωτού προβλήτα.

Διαβάστε επίσης:

EasyJet: Παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής, Peter Bellew

Performance Shipping: Δάνειο από την Τρ. Πειραιώς για την χρηματοδότηση της εξαγοράς του έκτου aframax της εταιρείας

Keywords
Τυχαία Θέματα