Future of Retail 2024 – Κωστής Χατζηδάκης: Καμία περίπτωση για νέα παράταση στη διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών

21:35 6/4/2024 - Πηγή: Mononews

Αντίθετος σε κάθε συζήτηση για μια νέα παράταση στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές τάχθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΕΣΕΕ «Future of Retail 2024».

«Αν δώσουμε νέα παράταση στην διασύνδεση

POS – Ταμειακών θέτουμε σε κίνδυνο την χρηματοδότηση της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε.  «Μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει συνδεθεί το 90% των επιχειρήσεων, δεν είναι κορόιδα όλοι αυτοί. Δεν υπάρχει πιθανότητα να κάνουμε πίσω σε αυτό ούτε μία στο τρισεκατομμύριο», ανέφερε.

«Όλες οι κινήσεις που έχουμε κάνει αποσκοπούν σε ένα πιο εύρωστο τραπεζικό σύστημα, σίγουρα οι ΜμΕ, μία μερίδα τους τουλάχιστον, αντιμετωπίζουν προβλήματα στην πρόσβαση σε τραπεζικά κεφάλαια. Από την άλλη δεν γίνεται να μην έχουμε τράπεζες ή να γκρινιάζουμε αν οι τράπεζες είναι κερδοφόρες, έχουμε δώσει την δυνατότητα και σε μη τράπεζες να δίνουν δάνεια όπως έχουμε προωθήσει και την δημιουργία πέμπτου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

«Με 1,2 δισ. ευρώ φθηνά δάνεια έχουν στηριχθεί και ΜμΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ προβλέπεται και η στήριξη 100.000 ΜμΕ για την ψηφιακή μετάβαση, είναι μύθος πως το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μόνο για μεγάλους. Πέρα όμως από το Ταμείο υπάρχουν και άλλα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν οι μικρομεσαίοι όπως το ΤΕΠΙΧ, δεν μπορούν οι τράπεζες να δίνουν δάνεια σε ΜμΕ με ζημιές, έχουμε κάνει αρκετά, θα γίνουν και άλλα, δεν λύθηκε το πρόβλημα», σημείωσε, ενώ προανήγγειλε νέα νέα ρύθμιση οφειλών για όσους βρίσκονται με χρέη λόγω λανθασμένης συνεννόησης μεταξύ οφειλετών και εφορίας. Παράλληλα, ανέφερε πως θα αναβιώσουν ρυθμίσεις για 236.000 οφειλέτες που έχασαν παλαιότερες ρυθμίσεις εξαιτίας μη καταβολής δόσεων.

« Στον εξωδικαστικό μηχανισμό έχουμε θετικές εξελίξεις. Υπάρχουν κουρέματα χρεών μέχρι και 28% παραπάνω από όσο προβλέπει ο νόμος, έχουμε 11 δισ. ρυθμισμένα χρέη(το σύνολο των αιτήσεων αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ) 29.000 συμπολιτών μας, θαυματοποιοί δεν είμαστε, από 95 δισ. ευρώ το 2019 τα κόκκινα δάνεια έχουν φτάσει σήμερα τα 75 δισ. ευρώ», υποστήριξε.

Σε ερώτημα για πιθανή κατάργηση  της προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ανέφερε πως «πρέπει να κρατάμε καλό ζύγι, να εκτελείται ο προϋπολογισμός, έχουμε υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα, αν η οικονομία πάει καλά, θα πάνε και οι πολίτες καλά».

Για το νέο αυστηρο δημοσιονομικό πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ από το 2025, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «αυτό που αλλάζει είναι πως αν έχεις υπερπλεόνασμα δεν το δίνεις, το κρατάς για χρήση για κάποια χρονιά αν δεν πιάσεις τους στόχους, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, κινούμαστε συνετά με πνεύμα νοικοκυροσύνης. Οι προτάσεις Κασσελάκη για την οικονομία είναι για γέλια, δεν θα τις εξέταζαν ούτε δευτερόλεπτο στην Κομισιόν, ΣΥΡΙΖΑstat».

«Η Ελλάδα όσο συνεχίσει να εφαρμόζει σταθερή, σοβαρή φιλοεπενδυτική πολιτική θα ανεβαίνει, αν τεθεί σε κίνδυνο η πολιτική σταθερότητα δεν μπορών να το εγγυηθώ αυτό. Με ανησυχεί πως αυτή την στιγμή, πέρα από τη ΝΔ, δεν υπάρχει σοβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, πρέπει να προσέξουμε μην στείλουμε το λάθος μήνυμα στις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει την δουλειά της, μία πιθανή αποσταθεροποίηση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Future of Retail 2024 – Γιάννης Στουρνάρας: Εφόσον διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα θα αναπτυσσόμαστε γρηγορότερα από τους εταίρους μας

ΕΣΕΕ – Future of Retail 2024: Τεχνολογία, κλαδικές συνέργειες, βιωσιμότητα και νέες δεξιότητες συν-διαμορφώνουν το μέλλον του Λιανικού Εμπορίου

Keywords
Αναζητήσεις
futures-of-retail-2024--kostis-chatzidakis-kamia-periptosi-gia-nea-paratasi-sti-diasyndesi-pos-kai-tameiakon-michanon.htm
Τυχαία Θέματα