Ford Kuga: Εξηλεκτρισμένο και οδηγοκεντρικό!

20:49 2/6/2020 - Πηγή: Mononews

Διαδικτυακή η πανελλήνια παρουσίαση του νέου μεσαίου SUV, της Ford. Μετά απ’ όσα ακούσαμε, αδημονούμε να το οδηγήσουμε.

Το νέο, Ford Kuga είναι σύμφωνα με τους ανθρώπους της Ford το πιο εξηλεκτρισμένο μοντέλο στην ιστορία της. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι προσφέρεται με κινητήρες βενζίνης, πετρελαίου, ήπιο υβριδικό σύστημα,

μέχρι και plug in hybrid έκδοση. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει ο συνδυασμός ήπιου υβριδικού συστήματος με πετρελαιοκινητήρα. Σημειώστε Kuga Plug-In Hybrid, Kuga EcoBlue Hybrid (ήπια υβριδικό) καθώς και κινητήρες ντίζελ 2.0L EcoBlue και 1.5L EcoBlue, αλλά και από τον 1.5L EcoBoost βενζινοκινητήρα της Ford, σε συνδυασμό με ένα νέο, ευφυές αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων οκτώ σχέσεων.

Το νέο 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο της Ford είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει περαιτέρω βελτίωση τόσο στην κατανάλωση όσο και στην απόκριση. Το κιβώτιο διατίθεται με τους πετρελαιοκινητήρες 1.5lt/120PS και 2.0lt/190PS. Το σύστημα μπορεί να αναγνωρίζει ανηφόρες, κατηφόρες και απότομες στροφές και να προσαρμόζει ανάλογα τις αλλαγές σχέσεων. Η τεχνολογία αυτή μπορεί επίσης να προσαρμόζει την ομαλότητα των αλλαγών σχέσεων στο στυλ οδήγησης

To Kuga βασίζεται στη νέα παγκόσμια προσθιοκίνητη πλατφόρμα της Ford, η οποία υποστηρίζει τη βελτιωμένη αεροδυναμική του αμαξώματος για μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου. Είναι σχεδιασμένη για βελτιωμένη αντοχή στις συγκρούσεις χαρίζοντας έτσι ασφάλεια 5 αστέρων στις δοκιμές αξιολόγησης του ανεξάρτητου οργανισμού Euro NCAP. Η νέα πλατφόρμα προσφέρει μεγαλύτερη κατά 10% στρεπτική ακαμψία, η οποία εξασφαλίζει αναβαθμισμένη συμπεριφορά. Παράλληλα, η τελευταία προσφέρει περισσότερο χώρο στο εσωτερικό για τα μεσαία μοντέλα της Ford, καθώς και δυνατότητα για πιο εκφραστική και δυναμική σχεδίαση.

Οι άνθρωποι της Ford έχουν δώσει έμφαση στην αύξηση του χώρου επιβατών που επιτυγχάνεται και χάρη στη μεταβλητότητα της συρόμενης, πίσω σειράς καθισμάτων. Ο καλύτερος στην κατηγορία χώρος για τα πόδια των πίσω επιβατών και η κορυφαία στο είδος χωρητικότητα του χώρου αποσκευών επιτυγχάνονται με την υιοθέτηση μιας συρόμενης δεύτερης σειράς καθισμάτων, που μετακινείται εύκολα προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, σε μία διαδρομή μήκους 150 mm.

Η προηγμένη πλατφόρμα του μοντέλου βοηθά στη μείωση του βάρους μέχρι 80 kg. Η συνδεσιμότητα αναβαθμίζεται περαιτέρω με νέα, εξηλεκτρισμένα χαρακτηριστικά, μέσω της εφαρμογής FordPass και του μόντεμ FordPass Connect

Στις προηγμένες τεχνολογίες του μοντέλου περιλαμβάνονται τα BLIS Assist, η νέα λειτουργία Intersection Assist 1.0, καθώς και ο πίνακας οργάνων LCD 12,3” με τεχνολογία “true colour” για τέλεια απεικόνιση

Το Kuga Titanium, το Kuga ST Line και το πολυτελές Kuga Vignale προσφέρονται με μία προηγμένη σειρά υβριδικών συστημάτων κίνησης, που επιτυγχάνουν την καλύτερη στην κατηγορία οικονομία καυσίμου – η μέση αυτονομία είναι βελτιωμένη κατά 28% στην απευθείας σύγκριση με τις ανάλογες εκδόσεις του απερχόμενου Kuga. Το νέο Kuga προσφέρει ακόμα πιο διαισθητικά χαρακτηριστικά άνεσης και υποστήριξης της οδήγησης, όπως το μόντεμ FordPass Connect, το οποίο βοηθά στην καλύτερη διαχείριση του Kuga Plug-In Hybrid με τις νέες λειτουργίες εξηλεκτρισμένων οχημάτων για την εφαρμογή FordPass.

Περαιτέρω προηγμένες τεχνολογίες περιλαμβάνουν μία ασύρματη επιφάνεια φόρτισης για κινητό τηλέφωνο και σύστημα infotainment SYNC 3 της Ford, το οποίο υποστηρίζεται από μία κεντρική οθόνη αφής 8 ιντσών. To premium ηχοσύστημα της B&O υπόσχεται μία εμπειρία ήχου υψηλής ποιότητας, ενώ για πρώτη φορά υιοθετείται ένας φιλικός στο χρήστη, ευανάγνωστος πίνακας οργάνων LCD 12,3 ιντσών με τεχνολογία “true colour” για πιστή αποτύπωση των χρωμάτων.

Το νέο Kuga λανσάρει μία νέα, πιο ανάγλυφη και απέριττη εξωτερική σχεδίαση, με premium αναλογίες. Η αεροδυναμική σιλουέτα περιλαμβάνει ένα μακρύτερο μεταξόνιο που δημιουργεί στο όχημα μεγαλύτερο αποτύπωμα στο δρόμο, προς όφελος της οδηγικής άνεσης και της ευστάθειας. Άλλα χαρακτηριστικά της σχεδίασης του νέου Ford Kuga είναι το μακρύτερο καπό, το πιο κεκλιμένο πίσω παρμπρίζ και η χαμηλότερη γραμμή της οροφής. Το αποτέλεσμα είναι ένα αυτοκίνητο πιο δυναμικό, πιο ευέλικτο και πιο ικανό από ποτέ.

Το νέο Kuga προσφέρεται σε 12 χρώματα, μεταξύ των οποίων οι νέες μεταλλικές αποχρώσεις Diffused Silver και Sedona Orange. Το Blue Panther, ένα νέο φινίρισμα που διατίθεται αποκλειστικά στα μοντέλα Vignale, προστίθεται στις premium βαφές τριών στρωμάτων Lucid Red και Star White pearl.

Το νέο Kuga κάνει τη διαδικασία ρυμούλκησης ευκολότερη από ποτέ – είτε πρόκειται για μικρά τρέιλερ ή ακόμα και μεγάλα τροχόσπιτα – χρησιμοποιώντας δύο καινοτόμες λύσεις για ικανότητα έλξης έως και 2.100 kg, ανάλογα με το σύστημα κίνησης. Ένας ηλεκτρικός, αναδιπλούμενος κοτσαδόρος ελέγχεται από ένα κεντρικά τοποθετημένο διακόπτη στο χώρο αποσκευών. Πιέζοντας το διακόπτη μία φορά, η μπίλια ξεδιπλώνεται από τον αποθηκευτικό της χώρο κάτω από το όχημα. Πιέζοντας το διακόπτη μία ακόμα φορά, εξαφανίζεται αυτόματα κάτω από το αυτοκίνητο. Επιπλέον, διατίθεται ένας αποσπώμενος κοτσαδόρος που ασφαλίζει εύκολα. Όταν δεν χρησιμοποιείται, η μπίλια αποθηκεύεται στο χώρο αποσκευών.

Ο χώρος αποσκευών διαθέτει επίσης κάλυμμα δύο όψεων με βελούδο υψηλής ποιότητας στη μία πλευρά για προηγμένη εμφάνιση και αίσθηση, αλλά και μία ανθεκτική και στιβαρή επιφάνεια στην άλλη πλευρά που προστατεύει το εσωτερικό από βρεγμένο ή λασπωμένο σπορ εξοπλισμό

Ανάμεσα στις προηγμένες τεχνολογίες είναι το Adaptive Front Lighting System με predictive curve light (προληπτικός φωτισμός στροφής) και sign-based light (φωτισμός ανάλογα με την οδική σήμανση) της Ford, που προσαρμόζει εκ των προτέρων τις δέσμες των προβολέων για μέγιστη ορατότητα πριν το όχημα φτάσει σε μία στροφή, διασταύρωση ή κυκλικό κόμβο. Το σύστημα χρησιμοποιεί την εμπρόσθια κάμερα για την παρακολούθηση των διαγραμμίσεων των λωρίδων μέχρι 65 m μπροστά, επιτρέποντας στους προβολείς να εστιάζουν προληπτικά προς το εσωτερικό των στροφών, αντί να βασίζεται αποκλειστικά στις εντολές του οδηγού στο τιμόνι. Η ενσωμάτωση της δυνατότητα ανάγνωσης της οδικής σήμανσης που αποτελεί πατέντα της Ford για βελτιστοποίηση της δέσμης, επιτρέπει τη διεύρυνσή της σε διασταυρώσεις και κυκλικούς κόμβους για καλύτερο φωτισμό των εμποδίων που δεν βρίσκονται ευθεία μπροστά από το αυτοκίνητο.

Οι μηχανικοί της Ford αφιέρωσαν δύο χρόνια στη δοκιμή 70 και πλέον διαφορετικών ελαστικών σε ποικίλες επιφάνειες – από λεία άσφαλτο μέχρι τραχύ τσιμέντο και καλντερίμι – σε υγρές και στεγνές συνθήκες και σε διάφορες ταχύτητες, προκειμένου να πετύχουν την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στην ελαχιστοποίηση του θορύβου και τη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου άνεσης και πρόσφυσης.

Μία δοκιμή που πραγματοποίησε η Ford έδειξε ότι οι επιβάτες του νέου Ford Kuga Plug-In Hybrid βιώνουν επίπεδα εσωτερικού θορύβου που αντιστοιχούν στο 25% εκείνων που βίωναν οι παππούδες τους σε ένα Ford Anglia του 1966. Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι ένας ήχος είναι διπλάσιος από κάποιον άλλο όταν είναι περίπου 10 decibel υψηλότερος.

Μέγιστος θόρυβος στο εσωτερικό στα 50 km/h περίπου μετρημένος με 3η σχέση στο κιβώτιο (για μοντέλα με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων):

To Puma έχει τόσο συμβατικές όσο και υβριδικές εκδόσεις με απόδοση από 120PS έως 225PS.

Φωτογραφίες: Γιώργος Καραγιωργάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα