F1 GP Στυρίας: Στην Αυστρία ξανά, με Covid -19!

H πρεμιέρα του πρωταθλήματος της F1 είναι ιστορικής σημασίας, πρόκειται για το πρώτο παγκόσμιας εμβέλειας αθλητικό γεγονός που διεξήχθη εν μέσω πανδημίας. Η FIA και η Formula 1 έχουν δημιουργήσει ένα πολύ αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο στο πλαίσιο του οποίου έγιναν πριν τον 1ο αγώνα 4032 τεστ – όλα αρνητικά – και αντίστοιχος αριθμός έγινε και πριν τον 2ο αγώνα.

Το σχέδιο προέβλεπε όλα τα μέλη των ομάδων

να μείνουν στη Στυρία ανάμεσα στους δυο αγώνες. Οι Μπότας και Λεκλέρκ όμως προτίμησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Μονακό. Μάλιστα δημοσιοποίησαν στα Social Media τις δραστηριότητές τους, αυτές τις μέρες και αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Σίγουρο είναι ότι θα δεχτούν επίπληξη.

Στα πάντοκ η κατάσταση είναι λίγο σουρεαλιστική με πολύ λίγο κόσμο, εντυπωσιακά μεγάλες αποστάσεις, μάσκες, αντισηπτικά και γενικά ένα αποστειρωμένο περιβάλλον που σε τίποτα δε θυμίζει το πανηγύρι που στήνονταν γύρω από κάθε GP. Οι άδειες κερκίδες θα παραμείνουν έτσι και αυτό το Σαββατοκύριακο τη στιγμή που η F1 αντιμετωπίζει πολλά, σύνθετα προβλήματα για την υλοποίηση του προγράμματος που έχει εξαγγείλει.

Θυμίζουμε ότι στις 19/7 υπάρχει αγώνας στην Ουγγαρία μετά στις 2&9/8 στη Βρετανία, στις 16/8 στην Ισπανία, στις 30/8 στο Βέλγιο και στις 6/9 στη Μόντσα της Ιταλίας. Σήμερα ανακοινώθηκαν άλλοι δυο αγώνες στο Μουτζέλο της Ιταλίας στις 13/9 και στο Σότσι στις 27/9. Αν γίνουν απροβλημάτιστα αυτοί οι αγώνες φτάνουμε στους 10. Στόχος της F1 για φέτος είναι να γίνουν τουλάχιστον 15 αγώνες. Πράγμα που φαντάζει δύσκολο με βάση το πως εξελίσσεται η πανδημία σε χώρες που ήταν στο πρόγραμμα π.χ: Κίνα, Μεξικό, ΗΠΑ, Βραζιλία.

2020 Styrian Grand Prix, Thursday – Steve Etherington

Ενδεικτικό του τι συμβαίνει είναι η ανακοίνωση της Βρετανικής κυβέρνησης ότι το προσωπικό της F1 που θα ταξιδέψει στο Σίλβερστον για το διπλό αγώνα του Αυγούστου, εξαιρείται από την 14ημερη καραντίνα: «Η F1 συμβάλλει στην οικονομία του Η.Β. με 40.000 δουλειές και δισεκατομμύρια λιρών εισόδημα. Προστατεύουμε το εισόδημα και τις δουλειές του Βρετανικού λαού συνεργαζόμενοι με τη F1» τόνισε ο αρμόδιος γραμματέας Όλιβερ Ντόουντεν.

Στο αγωνιστικό κομμάτι τώρα, εδώ μπορείτε να θυμηθείτε τι έγινε στον προηγούμενο αγώνα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση στρατηγικής αλλά και απόδοσης γομών που έδωσε στη δημοσιότητα η Pirelli.

Aξίζει να παρατηρήσει κανείς πως η μέση γόμα ήταν στην πράξη η ταχύτερη. Αυτό συνέβη γιατί η μαλακή χρησιμοποιήθηκε κυρίως στην αρχή του αγώνα. Τα δεδομένα είναι διαφορετικά για το δεύτερο αγώνα καθώς αναμένεται βροχή στις κατατακτήριες δοκιμές. Αν όντως αυτές διεξαχθούν με ενδιάμεσα ή βρόχινα ελαστικά οι οδηγοί θα είναι ελεύθεροι να εκκινήσουν με όποια γόμα ελαστικών θέλουν. Η Pirelli έχει στη διάθεση των ομάδων τρεις γόμες: C2, λευκή σκληρή (2 σετ), C3 κίτρινη μέση (3 σετ) και C4 κόκκινη, μαλακή (8 σετ).

Στη Μercedes το πρόβλημά τους ήταν στα ηλεκτρονικά του κιβωτίου και προέρχονταν από το χτύπημα στα κερμπ. Θα χρησιμοποιήσουν νέους αισθητήρες ελπίζοντας ν’ αμβλύνουν το πρόβλημα. Στη Red Bull χρησιμοποιούν τις ίδιες υβριδικές μηχανές Honda με τον πρώτο αγώνα. Το πρόβλημα του Φερστάπεν ήταν στα ηλεκτρονικά. Διαφορετικής φύσεως πρόβλημα στα ηλεκτρονικά αντιμετώπισε και ο Άλμπον.

Στη Ferrari έχουν νέο αεροδυναμικό πακέτο με νέα εμπρός πτέρυγα και νέο πάτωμα. Φιλοδοξούν να διορθώσουν εν μέρει τη νευρικότητα του μονοθεσίου στην έξοδο των στροφών: «Πολύ δύσκολο να βρεθώ ξανά στο βάθρο» παραδέχτηκε ο Λεκλέρκ. Στη Racing Point αισθάνονται πως δεν αξιοποίησαν πλήρως την δυναμική του μονοθεσίου τους, ενώ στη McLaren θέλουν αποτέλεσμα αντίστοιχο μ’ αυτό του πρώτου αγώνα.

Οι κατατακτήριες δοκιμές είναι προγραμματισμένες για αύριο στις 16:00, ο αγώνας για μεθαύριο στις 16:10. Απευθείας μετάδοση από την κρατική και συνδρομητική τηλεόραση.

Keywords
Τυχαία Θέματα