Elbisco: Η εκρηκτική αύξηση της τιμής των αλεύρων και ο πληθωρισμός συμπίεσαν πωλήσεις και αποτελέσματα

00:04 4/8/2022 - Πηγή: Mononews

Οι πληθωριστικές πιέσεις, η ενεργειακή ακρίβεια και το αυξημένο κόστος πρώτων υλών συμπίεσαν σημαντικά την κερδοφορία της Elbisco, η οποία είδε τις πωλήσεις της το 2021 να μειώνονται κατά 7,2%.

Η εταιρεία προκειμένου να διατηρήσει τα μερίδια αγοράς σε ένα οξύτατο ανταγωνιστικό περιβάλλον δεν μετακύλησε το σύνολο του αυξημένου κόστους από τις πρώτες ύλες και την ενεργειακή ακρίβεια στις τιμές των προϊόντων με αποτέλεσμα να δεχτεί σημαντικές πιέσεις η

λειτουργική κερδοφορία με το περιθώριο να μειώνεται από το 40,2% στο 35,6%.

Ειδικότερα, πέρυσι ο τζίρος σε επίπεδο ομίλου μειώθηκε, σε σχέση με το 2020, κατά 7,2% στα 113,374 εκατ. ευρώ και το μικτό περιθώριο της κατά 4,3 μονάδες. Τα EBITDA υποχώρησαν κατά 35,8% στα 6,988 εκατ. ευρώ, εμφάνισε ζημιές προ φόρων 3,381 εκατ. ευρώ από ζημιές 108 χιλιάδες ευρώ το 2020, ενώ περιόρισε το προσωπικό της κατά 6,78% σε ομίλου και 9,1% σε επίπεδο μητρικής εταιρείας.

Η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών

Η διοίκηση του ομίλου αποδίδει την συρρίκνωση των πωλήσεων τόσο στις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν συμπιέσει την αγοραστική δύναμη αλλά και στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών μετά την κρίση της πανδημίας. Οι καταναλωτές ενώ αρχικά λόγω του εγκλεισμού είχαν σχηματίσει αποθέματα τροφίμων μακράς διάρκειας μετέβαλαν τις συνήθειες τους ιδιαίτερα στο δεύτερο εξάμηνο ως αποτέλεσμα της χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η αποθεματοποίηση κυρίως σε βασικές κατηγορίες της δραστηριοποίησής της elbisco, όπως φρυγανιά και αλεύρι μειώθηκε σημαντικά η κατανάλωση μέσα στο σπίτι και παράλληλα υπήρξε μεταστροφή των καταναλωτικών συνηθειών σε δαπάνες άλλων δραστηριοτήτων αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η μείωση των πωλήσεων.

Δύσκολη εξίσωση οι προβλέψεις για το 2022

Οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις για το υπόλοιπο της χρήσης του 2022 δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά «ο πληθωρισμός στη χώρα μας ανέρχεται σε διψήφιο ποσοστό και στην ευρωζώνη σε παρόμοια κατάσταση οι τιμές των καυσίμων και της ενέργειας βρίσκονται σε πρωτόγνωρα επίπεδα όπως και των σιτηρών λιπασμάτων και ζωοτροφών όλα αυτά συγκροτούν ένα εκρηκτικό μείγμα για το μέλλον της ευρωπαϊκής και της Ελληνικής οικονομίας».

Η Elbisco στο πρώτο τετράμηνο του 2022 έχει προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών των προϊόντων της προκειμένου να καλύψει ένα μέρος της τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής της και παράλληλα να διατηρήσει το μερίδιο της στην αγορά. Ωστόσο, όπως αναφέρει η διοίκηση «η αύξηση των τιμών σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών κάνει την εξίσωση πάρα πολύ δύσκολη».

Πάντως στο πρώτο τετράμηνο της τρέχουσας χρήσης, η Elbisco, συνέπεια της αύξησης των τιμών πώλησης των προϊόντων της η Elbisco πέτυχε αύξηση 3,7% του κύκλου εργασιών της σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η πώληση των συμμετοχών και οι δικαστικές διαμάχες

Η εταιρεία τον περασμένο Απρίλιο προχώρησε στην πώληση του συνόλου των μετοχών που κατείχε στην εταιρεία Μόρνος ΑΕ στην Lekeren Holdings, έναντι 4,339 εκατ. ευρώ το οποίο θα συμψηφιστεί εντός του 2022 με ομολογιακό δάνειο προς την αγοράστρια εταιρεία.

Τον ίδιο μήνα προχώρησε στην πώληση 306.175 ονομαστικών μετοχών της συμμετοχής που κατείχε στην EMFI στην Lekeren Holdings, έναντι 459.262 ευρώ, ποσό το οποίο συμψηφίσθηκε με υποχρέωση ομολογιακού δανείου προς την αγοράστρια εταιρεία.

Η εταιρεία βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με παλιούς μετόχους της αρτοβιομηχανία elite σχετικά με την αγορά από την εταιρεία 2,5 εκατομμυρίων μετοχών πραγματοποιήθηκε το 2003 οι επίδικες μετοχές βρίσκονται σε καθεστώς μεσεγγύησης μέχρι να επιλυθεί η επίδικη διαφορά. Παράλληλα εκκρεμεί έφεση των αντιδίκων της εταιρείας σχετικά με διεκδικούμενη αποζημίωση από την εταιρεία και τους μετόχους της εκτιμάται από τη διοίκηση ότι και οι δύο υποθέσεις θα λήξουν προς το συμφέρον της elbisco και δεν έχει γίνει σχετική πρόβλεψη.

Διαβάστε επίσης

Η BC Partners… απογειώνει τα Pet City

Keywords
Τυχαία Θέματα
Elbisco,