Deutsche Bank: «Αρμαγεδδών» το δεύτερο τρίμηνο για τις αγορές

10:17 1/7/2022 - Πηγή: Mononews

Με τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 να υποχωρεί πάνω από 16% το δεύτερο τρίμηνο, τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα να συνεχίζουν τις απώλειες του πρώτου τριμήνου με -7,4% στη χειρότερη τριμηνιαία απόδοση του 21ου αιώνα μέχρι στιγμής και το Bitcoin με πτώση 59%, η πτώση κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου σηματοδοτεί τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοσή του εδώ και πάνω από μια δεκαετία, εξηγεί η Deutsche Bank.

«Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς το πόσο άσχημες ήταν οι επιδόσεις των αγορών τους

τελευταίους μήνες, με τις αποδόσεις του δεύτερου τριμήνου να ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τα βήματα του πρώτου τριμήνου», εξηγεί η Deutsche Bank στο review της για την πορεία των αγορών το πρώτο εξάμηνο. Πολλά περιουσιακά στοιχεία σημειώνουν σημαντικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, των εταιρικών και των κρατικών ομολόγων, ενώ το δολάριο και ορισμένα εμπορεύματα πως το πετρέλαιο ήταν από τις λίγες εξαιρέσεις με κέρδη.

Η αγορά μετοχών στην Ελλάδα, τον προηγούμενο μήνα υποαπέδωσε σημαντικά και έχασε μέρος της υπεραπόδοσης που εμφάνιζε από τις αρχές του έτους και για το πρώτο τρίμηνο. Με -8,6% τον Ιούνιο, ο Γενικός Δείκτης, αύξησε τις απώλειες της αγοράς σημαντικά φέτος, τοποθετώντας πλέον την Ελλάδα στα μέση σε όρους αποδόσεων των μετοχικών αγορών. Δεδομένων ωστόσο των συνθηκών, η απόδοση του μάλλον θα πρέπει να χαρακτηριστεί ικανοποιητική.

Ο S&P 500 σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση του πρώτου εξαμήνου εδώ και 60 χρόνια και τον Ιούνιο μόλις 2 από τα 38 μη νομισματικά περιουσιακά στοιχεία του δείγματός της Deutsche Bank ήταν σε θετικό έδαφος, το οποίο είναι το ίδιο με αυτό που συνέβη κατά την πανδημία το Μάρτιο του 2020. Σε ετήσια βάση, επίσης, μόλις 4 από τα 38 είναι σε θετικό έδαφος, χαμηλότερο και την κρίση του 2008.

Ο κύριος λόγος για αυτές τις ευρείες απώλειες είναι οι κίνδυνοι ύφεσης που έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου. Αυτό συνέβη για διάφορους λόγους, αλλά πρώτος είναι το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει αποδειχθεί πολύ πιο επίμονος, καθιστώντας αναγκαίο έναν πιο επιθετικό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες από ό,τι ανέμεναν οι επενδυτές στην αρχή του τριμήνου.

Η μεγάλη ανησυχία από την πλευρά των επενδυτών είναι ότι το σωρευτικό αποτέλεσμα αυτών των αυξήσεων θα είναι αρκετό για να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση, και σε αυτό το μέτωπο υπάρχουν πολλές ενδείξεις που υποδηλώνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης πρόσφατα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, εξηγεί η Deutsche Bank.

Το ενεργειακό σοκ προσθέτει σε αυτές τις ανησυχίες για την ανάπτυξη, και αυτό συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, καθώς συνεχίστηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι τιμές του αργού πετρελαίου τύπου brent σημείωσε περαιτέρω άνοδο +6,4% το δεύτερο τρίμηνο. Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά +14,8% στα 145 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ωστόσο, οι φόβοι για μια παγκόσμια ύφεση έχουν ρίξει τις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων σημαντικά, και ο δείκτης του London Metal Exchange μόλις είδε την πρώτη τριμηνιαία πτώση του από το αρχικό κύμα της πανδημίας το α’ τρίμηνο του 2020, και η πτώση του κατά -25% είναι η μεγαλύτερη από την αναταραχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης (GFC) το τέταρτο τρίμηνο του 2008, καταλήγει η Deutsche Bank.

Keywords
Τυχαία Θέματα