DW: Ο EastMed σηματοδοτεί την απόρριψη του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύη

15:38 2/1/2020 - Πηγή: Mononews

Συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την οποία τέθηκαν επί τάπητος η πολιτική και διπλωματική σημασία της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Η συμφωνία θα υπογραφεί στις 18:30 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Πολιτικοί αναλυτές

στην Κύπρο εκτιμούν ότι για την ώρα η υπογραφή της συμφωνίας δεν αποτελεί τίποτε άλλο από μία κίνηση στην διπλωματική σκακιέρα της ανατολικής μεσογείου, η οποία στην ουσία σηματοδοτεί την έμπρακτη απόρριψη του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης για καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η επόμενη πράξη για τον EastMed θα παιχτεί μετά το 2022, αφού της σημερινής υπογραφής θα ακολουθήσει μελέτη βιωσιμότητας του αγωγού η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια. Το κόστος της μελέτης ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 35 θα αντληθούν από ευρωπαϊκά ταμεία.

Η μελέτη αναμένεται να καταδείξει την βιωσιμότητα του έργου λαμβάνοντας υπόψιν το κόστος κατασκευής και το περιεχόμενο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα