Cosco: Τι πραγματικά επιδιώκει με την άδεια ναυπηγείου και που στοχεύει – Το μήνυμα από την Ακτή Βασιλειάδη

Σε εστία διαρκούς έντασης εξελίσσεται η πρόθεση της Cosco να εμπλακεί σε ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες στη ζώνη του Πειραιά.

Η απόφαση του ΣτΕ να επιτρέψει στον ΟΛΠ να λάβει άδεια εγκατάστασης ναυπηγείου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και οδήγησε επιχειρηματίες και εργαζόμενους στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της κινέζικης εταιρείας.

Τελικά, οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν, έχοντας

-σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- λάβει τη διαβεβαίωση του Κινέζου επικεφαλής του ΟΛΠ, Xu Zenggang ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην κατασκευή ναυπηγείου, αλλά θα τηρήσει πιστά τη σύμβαση παραχώρησης.

Εάν ισχύουν τα παραπάνω, τότε γιατί η Cosco προσέφυγε στο ΣτΕ, διεκδικώντας την ακύρωση απόφασης της Περιφέρειας Αττικής που αρνήθηκε να χορηγήσει εγκατάστασης ναυπηγείου; Τι πραγματικά επιδιώκουν οι Κινέζοι στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής;

Κύκλοι της Cosco μιλώντας στο mononews.gr υπογραμμίζουν πως επιδιώκουν να λάβουν άδεια γιατί επιθυμούν να προσφέρουν υπηρεσίες διαμεσολάβησης για ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, και όχι για να δημιουργήσουν νέο ναυπηγείο, όπως λανθασμένα πιστεύουν κάποιοι. «Η ιδέα είναι να παρέχουμε υπηρεσίες διαμεσολάβησης για εργασίες ναυπηγοεπισκευής και όχι να κατασκευάσουμε ναυπηγείο», ξεκαθαρίζουν και προσθέτουν πως η Cosco ειδικεύεται σε τέτοιου είδους υπηρεσίες και μπορεί να προσελκύσει περισσότερα πλοία και πελάτες στην χώρα μας, αξιοποιώντας το ισχυρό «brand name» που διαθέτει στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα.

Τονίζουν πως στην παρούσα φάση το συγκεκριμένο project δεν αποτελεί προτεραιότητα, καθώς πρέπει να ωριμάσουν πρώτα οι συνθήκες, ωστόσο σημειώνουν πως θέλουν να αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα από τη στιγμή που την δικαιούνται. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως προτεραιότητα είναι η υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων που έχει δεσμευθεί η Cosco όταν απέκτησε τον ΟΛΠ, με έμφαση στην επέκταση του προβλήτα κρουαζιέρας που συναντά διαρκώς νέα εμπόδια, με πιο πρόσφατο την έκδοση προσωρινής διαταγής από το ΣτΕ, η οποία υποχρεώνει την Cosco να σταματήσει τις εργασίες στην Πειραϊκή, εργασίες που αφορούν τις βυθοκορήσεις και το μπάζωμα της θάλασσας.

Ακόμη και εάν τα σχέδια των Κινέζων για την ναυπηγοεπισκευή αφορούν σε υπηρεσίες διαμεσολάβησης, θεωρείται βέβαιο πως θα συναντήσουν αντιδράσεις. Και αυτό όπως λένε παράγοντες που γνωρίζουν θα μετατρέψουν τις επιχειρήσεις της ζώνης σε υπερ-εργολάβους, οι οποίοι θα εξαρτώνται άμεσα από την Cosco. Κάτι που δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν εύκολα επιχειρηματίες και εργαζόμενοι της ζώνης.

Από την πλευρά τους, κύκλοι του υπουργείου Ναυτιλίας από την Ακτή Βασιλειάδη επαναλαμβάνουν πως «η έγκριση του master plan στο λιμάνι του Πειραιά από την κυβέρνηση της ΝΔ έγινε χωρίς την άδεια εγκατάστασης ναυπηγείου στην ναυπηγοεπισκευή» και διαμηνύουν πως αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθούν οι υποχρεωτικές επενδύσεις, στις οποίες εντάσσεται και ο εκσυγχρονισμός της ναυπηγοεπισκευής ζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα