Citi: Προχωρήστε σε profit taking, αν συνεχιστεί η άνοδος στον δείκτη S&P 500

«Το ράλι του δείκτη S&P 500 τις τελευταίες πέντε εβδομάδες έφερε τον δείκτη στην τιμή στόχο που προτείναμε για το τέλος του έτους στις 4.200 μονάδες. Πιθανότατα, η περαιτέρω άνοδος δεν μπορεί να αποκλειστεί και θα επέλθει από τις κινήσεις των bearish επενδυτών που δεν περίμεναν αυτή την ανοδική κίνηση», εξηγεί ο Scott Chronert, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής για τις αμερικανικές μετοχές της Citi.

«Δεν αλλάζουμε τους στόχους μας αυτή τη στιγμή στα σενάρια που αναλύουμε, ωστόσο, τα υψηλότερα επίπεδα του δείκτη, σε

συνδυασμό με τον κίνδυνο για τα κέρδη των εταιρειών του επόμενου έτους, αποτελούν έναν αντίθετο ‘άνεμο’ για τις αποτιμήσεις του δείκτη S&P 500. Προσθέτουμε επίσης ότι αυτό δικαιολογεί και την τακτική των πωλήσεων από τους επενδυτές, αν υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη. Εναλλακτικά, οι επενδυτές πρέπει να εστιάσουν στην επιλογή τομέων και μετοχών που να έχουν καλές προοπτικές στον κίνδυνο της ύφεσης και στην πιθανότητα ήπιας προσγείωσης της οικονομίας», επισημαίνει ο επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής.

«Περαιτέρω άνοδος του δείκτη S&P 500 είναι σίγουρα μια πιθανότητα, κατά την άποψή μας, καθώς η bearish τοποθέτηση των επενδυτών αντιστρέφεται. Ωστόσο, εάν αυτό εξελιχθεί, θεωρούμε ότι η σχέση κινδύνου απόδοσης στρέφεται σε χαμηλότερα επίπεδα, με τον κίνδυνο της ύφεσης στο πρώτο εξάμηνο του 2023 να σημαίνει χαμηλότερα κέρδη και, συνεπώς, υψηλότερους πολλαπλασιαστές αποτίμησης για τις μετοχές», εκτιμά ο στρατηγικός αναλυτής της Citi.

Τα σενάρια για τις μετοχές

Ο στόχος των 4.200 μονάδων του S&P 500 βασίστηκε σε δύο εκτιμήσεις. Η πρώτη ήταν ένας συνδυασμός του προηγούμενου στόχου για “ήπια προσγείωση” στις 4.700 μονάδες, καθώς και των σεναρίων “ήπιας ύφεσης” και “σκληρής προσγείωσης” στις 3.650 μονάδες και τις 3.150 μονάδες. Το επίπεδο της ήπιας ύφεσης των 3.650 μονάδων για τον δείκτη S&P 500 σχεδόν το άγγιξε στα χαμηλά του Ιουνίου.

Αυτό συνέβη με την ύφεση να εξακολουθεί να αποτελεί πιθανότητα για το 2023. Κατά την άποψή της Citi, μια ήπια ύφεση τιμολογείται τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την εμφάνισή της. Αυτό πιθανότατα σηματοδότησε το χαμηλό του δείκτη για την τρέχουσα φάση της αγοράς.

«Το σενάριο της ήπιας ύφεσης στις 3.650 μονάδες δοκιμάστηκε στα μέσα Ιουνίου και πιθανότατα σηματοδοτεί το χαμηλό σημείο αυτής της φάσης. Οι 4.700 μονάδες αντανακλούν το σενάριο ήπιας προσγείωσης. Ενώ μια ήπια προσγείωση είναι ακόμη πιθανή, πιστεύουμε ότι η ύφεση του πρώτου εξαμήνου του 2023 είναι πιο πιθανή», συνεχίζει ο Chronert.

Στο ερώτημα αν έχει έρθει η ώρα για πωλήσεις, ο Chronert απαντά ότι αυτό εξαρτάται από τους χρονικούς ορίζοντες των επενδυτών. Τακτικά, η πώληση της ανόδου ευθυγραμμίζεται με το στόχο του δείκτη που έχει θέσει η Citi. Εναλλακτικά, η προτιμώμενη προσέγγισή τους είναι να επικεντρωθούν σταδιακά στην τοποθέτηση σε τομείς και μετοχές, επιλέγοντας μετοχές της ανάπτυξης, με έμφαση στην ποιότητα και τις διαρθρωτικές θεμελιώδεις ανοδικές τάσεις. Τα επιπρόσθετα στοιχεία για τα κέρδη ή τα επιτόκια που θα καθησύχαζαν τους φόβους για ύφεση θα ήταν πιθανό να προκαλέσουν θετική αντίδραση. Τα κέρδη του β’ τριμήνου, σε συνδυασμό με την πτώση των 10ετών επιτοκίων, ώθησαν στη συνέχεια το ράλι του Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου.

Τέλος, μεγάλο μέρος του πρόσφατου ράλι αποδίδεται στην κάλυψη βραχυπρόθεσμων θέσεων.  Η κάλυψη των θέσεων πώλησης (short) μπορεί να είναι ένα βήμα πριν από την αύξηση των θέσεων αγοράς των επενδυτών (long), όμως, όσο περισσότερο κινείται ο δείκτης προς το επίπεδο του σεναρίου της ήπιας προσγείωσης και τις 4.700 μονάδες, τόσο περισσότερο αναμένει η Citi να υπάρξει ‘αρνητικό κλίμα’ στην αποτίμηση των μετοχών.

Διαβάστε επίσης:

Φρένο στα buybacks και τα μερίσματα; Ένας νέος φόρος απειλεί τα κέρδη του S&P 500 και των επενδυτών

Keywords
Τυχαία Θέματα