Bulgari: Πώς οι… Βλάχοι από τα Τζουμέρκα έφτιαξαν έναν από τους διασημότερους οίκους κοσμημάτων

Όταν στις 16 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε ο θάνατος της Μαρίνας Βούλγαρη στη Ρώμη, πολλοί δεν κατάλαβαν τη σημασία της είδησης. Διότι η Μαρίνα Βούλγαρη, η οποία απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών δεν ήταν μια άγνωστη Ελληνίδα στην Ιταλία. Ηταν η κόρη του Κωνσταντίνου Βούλγαρη και εγγονή του Σωτήρη Βούλγαρη, ενός ανθρώπου που λίγοι γνωρίζουν ότι ήταν ο ιδρυτής μιας από τις γνωστότερες μάρκες σε όλο τον πλανήτη.

Ποιος θα το φανταζόταν ότι όταν κάποιος μιλάει για τον διάσημο οίκο Bulgari, τα κοσμήματα του οποίου φορέθηκαν από

κορυφαίες διασημότητες, έχει ελληνική σφραγίδα.

Οι… Βλάχοι από τα Τζουμέρκα, τα φτωχόπαιδα από το χωριό Καλαρρύτες κατέκτησαν την κορυφή κι άφησαν παρακαταθήκη μια παγκόσμια φίρμα.

Η Μαρίνα Βούλγαρη σφράγισε με το θάνατό της ένα τέλος εποχής. Ο ιταλικός τύπος την είχε χαρακτηρίσει «βασίλισσα των κοσμημάτων», ήταν άξια διάδοχος της οικογένειας Βούλγαρη αν και από το 1976 έφτιαξε τη δική της γραμμή παραγωγής σχεδιάζοντας μοναδικά κοσμήματα που φόρεσαν γυναίκες όπως η Σοφία Λόρεν και η Ιβάνα Τραμπ.

Ανοιξε καταστήματα σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Μιλάνο, το 1996 ένας Σαουδάραβας σεΐχης αγόρασε την εταιρεία «Μαρίνα Β», αλλά η ίδια παρέμεινε ενεργή στον σχεδιασμό μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Bulgari. Ποιος θα το περίμενε ότι ο αφανισμός των χωριών των Τζουμέρκων από τον Χουρσίτ Πασά, αμέσως μετά την Επανάσταση του 1821, θα ήταν η αφορμή να ξετυλιχθεί το ταλέντο αυτής της οικογένειας που θα έφτανε μέχρι τον κολοφώνα της δόξας και θα έκανε πασίγνωστο αυτόν τον οίκο.

Σωτήριος Βούλγαρης, ο ιδρυτής του διάσημου οίκου

Προκειμένου να γλιτώσει το θάνατο από τους Τούρκους, η οικογένεια του Κωνσταντίνου Βούλγαρη έφυγε από το χωριό και πήγε στην Παραμυθιά. Ο πατέρας άρχισε να πουλάει φθηνά κοσμήματα στην περιοχή ως πλανόδιος πωλητής, στη δουλειά μπήκε στη συνέχεια και ο γιος του, Γεώργιος ο οποίος έμαθε την τέχνη του αργυροχρυσοχόου και να ανοίξει κι ένα μικρό μαγαζί στην πόλη.

Ο Γεώργιος Βούλγαρης παντρεύτηκε την Ελένη Στρουγγάρη κι έκανε 9 παιδιά. Δυστυχώς επέζησε μόνο ένα, ο Σωτήρης, αυτός που έμελλε να βάλει τα θεμέλια για την ίδρυση του διάσημου οίκοι.

Ο Σωτήρης Βούλγαρης αποφάσισε το 1877 να μετακομίσει στην Κέρκυρα κι εκεί να ανοίξει μαγαζί με κοσμήματα.

Όμως, το ελεύθερο πνεύμα του ήθελε να ανοίξει φτερά. Με τον τότε συνέταιρό του, Κωνσταντίνο Κρέμο, πηγαίνουν στη Νάπολη και στη συνέχεια στη Ρώμη και ανοίγουν μαγαζί με κοσμήματα.

Το ταλέντο τους απαράμιλλο. Εφτιαχναν μοναδικά σχέδια και τα πουλούσαν έχοντας μεγάλη πελατεία.

Ανοιξαν κατάστημα στη διάσημη τότε αγορά της Viale della Trinita dei Monti και στη συνέχεια στη Via Sistina. To όνομα που έδωσαν ήταν Old Curiosity Shop, στη συνέχεια οι συνέταιροι χώρισαν αλλά ο Σωτήρης Βούλγαρης άρχισε να φτιάχνει τη δική του αλυσίδα στην οποία δούλεψαν τα παιδιά του Κωνσταντίνος και Λεωνίδας.

Το κατάστημα Old Curiosity Shop

Ο Σωτήρης Βούλγαρης πέθανε το 1932 σε ηλικία 75 ετών, όμως, η σπορά του είχε βαθιές ρίζες. Ο οίκος Bulgari είχε πάρει το δρόμο του. Οι Βλάχοι από την Ήπειρο ξεκίνησαν να κατακτούν τον κόσμο του κοσμήματος, ο οίκος έγινε πασίγνωστος και η περιουσία του υπολογίζεται σήμερα σε περισσότερα από 2 δις δολάρια.

Το όνομα αυτό, τα μοναδικά κοσμήματα πήγαν σε όλα τα μέρη του κόσμου, ειδικά στο χώρο του κινηματογράφου. Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Μέριλιν Μονρόε, Τζίνα Λολομπρίτζιτα, Σοφία Λόρεν, Τζέσικα Λανγκ, Μαντόνα, Σαρλίζ Θέρον, Νικόλ Κίντμαν, Κίρα Νάιτλι και πολλές άλλες διασημότητες φόρεσαν και φορούν ακόμη πολύτιμους λίθους του γνωστού οίκου μόδας που διαθέσει περισσότερα από 240 καταστήματα ενώ αργότερα πέρασε στον έλεγχο της LVMH.

Ελίζαμπεθ Τέιλορ με κοσμήματα Bulgari

Πριν από μερικά χρόνια, ο Νικόλα Μπούλγαρι, η σύζυγός του Βεατρίκη και άλλα μέλη της οικογένειας άρχισαν να επισκέπτονται τους Καλλαρύτες και την Παραμυθιά, εκεί όπου ο Σωτήρης Βούλγαρης έβαλε τις βάσεις για τον διάσημο οίκο.

Η απαγωγή

Ωστόσο, ένα δράμα σκίασε την οικογένεια. Μια απαγωγή που συγκλόνισε στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Τότε η Αννα Βούλγαρη, δισέγγονη του Σωτήρη Βούλγαρη, απήχθη από την ιταλική μαφία, μαζί με το ένα από τα παιδιά της. Όπως η ίδια είχε περιγράψει παλιότερα με συγκλονιστικό τρόπο:

«Απήγαγαν εμένα και το γιο μου και μας κράτησαν ομήρους 35 ημέρες. Έκοψαν το αυτί του παιδιού μου προκειμένου να πάρουν τα λύτρα. Οι απαγωγείς ήταν από τη Σαρδηνία. Φονιάδες. Μας κράτησαν στο πάτωμα και στο κρύο σε ένα βουνό για 35 μέρες. Η οικογένειά μου πλήρωσε τους απαγωγείς 4 δισεκατομμύρια λιρέτες, δηλαδή 2 εκατομμύρια ευρώ σήμερα. Το παιδί ήταν δυνατό, δεν είπε τίποτα, του έκοψαν το αυτί με ένα μαχαίρι. Εγώ έχασα 10 χρόνια από τη ζωή μου. Ηταν τρομερό».

Ο οίκος Bulgari, λοιπόν, έχει ξεκάθαρα ελληνική σφραγίδα. Αν δεν ήταν εκείνο το διορατικό, πανέξυπνο και ταλαντούχο μυαλό στην Παραμυθιά, ο Σωτήρης Βούλγαρης, δεν θα είχαν δημιουργηθεί τόσο σημαντικά κοσμήματα και η Ελλάδα δεν θα είχε γίνει γνωστή και σε αυτόν τον τομέα.

Αννα Βούλγαρη

Διαβάστε επίσης:

Κερδοφορία για τις εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες με πωλήσεις πλοίων και αναδιάρθρωση στόλων

«Αρμαγεδδών» μετά τη δικαστική κόντρα ΣΚΑΪ (Κουτσαυτάκη) και Tony Productions (Αντώνη Κανάκη)

Πώς γύρισε το παιχνίδι ο Τηλέμαχος Λαβίδας
 

Keywords
Αναζητήσεις
bulgari-pos-oi-vlachoi-apo-ta-tzoumerka-eftiaxan-enan-apo-tous-diasimoterous-oikous-kosmimaton.htm
Τυχαία Θέματα