BriQ Properties: Χαρτοφυλάκιο 150 εκατομμυρίων χτίζει το 2023 η ΑΕΕΑΠ του Θεόδωρου Φέσσα

Την αύξηση της αξίας χαρτοφυλακίου στα 150 εκατομμύρια ευρώ επιδιώκει έως τα τέλη του 2023 η Briq Properties, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο ΑΕΕΑΠ, της οποίας μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο Θεόδωρος Φέσσας.

Αυτό θα το πετύχει με δύο κύριες επενδύσεις που έχει ξεκινήσει ήδη η εταιρεία, το δεύτερο συγκρότημα logistics

στον Ασπρόπυργο, έκτασης 15.000 τ.μ. και το πρώτο πράσινο κτίριο γραφείων της Briq, στο Μοσχάτο, στη λεωφόρο Ποσειδώνος, με την αξία να φτάνει σήμερα τα 130,7 εκατομμύρια. Όπως είπε κατά τη χθεσινή ανάλυση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της εισηγμένης η διευθύνουσα σύμβουλος, Άννα Αποστολίδου, εντός του πρώτου φετινού εξαμήνου ξεκίνησε η επέκταση του πρώτου κέντρου αποθήκευσης και διανομής στο Θριάσιο Πεδίο, κατά 4.600 τ.μ., που αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη επένδυση της εταιρείας στα logistics, μετά την εξαγορά του 80% της Sarmed.

Το έργο παραδίδεται τέλος του 2022 στο μισθωτή του, που δεν είναι άλλος από την Infoquest, την εταιρεία Φέσσα που έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, τη διανομή προϊόντων Apple στην Ελλάδα. Όταν ολοκληρωθεί, το 2024, το συγκρότημα θα έχει συνολική επιφάνεια 40.000 τ.μ., ενώ και για το δεύτερο τμήμα των 15 στρεμμάτων έχει επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον η Infoquest. Στην πλήρη λειτουργία του, το νέο logistics center της ΑΕΕΑΠ θα παράγει έσοδα 1,3 εκατ. ευρώ.

Η «μετακόμιση» της τεχνολογικής Infoquest στον Ασπρόπυργο έφερε και το νέο deal της Briq με την πολυεθνική αλυσίδα του γαλλικού ομίλου, Leroy Merlin. Το κτίριο 8.000 τ.μ. της λεωφόρου Κηφισού αναβαθμίστηκε σε city logistics και θα στεγάζει για έξι χρόνια το κέντρο διανομής με χώρο φορτοεκφόρτωσης και στάθμευσης, για την τροφοδότηση των αναγκών των καταστημάτων και την διεκπεραίωση κατ’ οίκον παραγγελιών από πελάτες λιανικής εντός Αττικής.

Τη συγκεκριμένη επένδυση ύψους 10 εκατομμυρίων συνοδεύει το ντεμπούτο της Briq στα πράσινα γραφειακά ακίνητα, ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ. Το 2023 αναμένεται να δείξει τη δυναμική του και το πρώτο επώνυμο ξενοδοχείου της Σκιάθου που περιλαμβάνεται στο portfolio της ΑΕΕΑΠ, μία επένδυση που στο σύνολό της υπολογίζεται σε 8 εκατομμύρια. Το ξενοδοχείο, μισθωμένο στη Hotel Brain, αναβαθμίστηκε από τριάστερο σε τετράστερο και φέρει την επωνυμία της Radisson και από τον Ιούλιο, που άνοιξε τις πόρτες του, διαθέτει 84 δωμάτια.

Άννα Αποστολίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος BriQ Properties

«Υπάρχει μια σχετική αβεβαιότητα στην αγορά, για αυτό και είμαστε προσεκτικοί στις αγορές που κάνουμε. Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες, εξακολουθούμε να ενδιαφερόμαστε για logistics και ξενοδοχεία, ενώ ο κλάδος των γραφείων σημειώνει μεταβολές, πολλά κτίρια αδειάζουν και άλλα ανακατασκευάζονται, επομένως τον παρακολουθούμε συντηρητικά», εξήγησε η κ. Αποστολίδου. Σημειωτέον, ότι μέχρι ώρας οι αποθήκες αποτελούν σχεδόν το ήμισυ (48%) του χαρτοφυλακίου της Briq, τα γραφεία το 28% και τα ξενοδοχεία το 20%.

Δεν θυσιάζει το μέρισμα για επενδύσεις

Η διοίκηση της Briq είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να κινείται στην πεπατημένη, με τη CEO να διευκρινίζει πως «έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε τη μόχλευση, παρόλα αυτά, σε μια περίοδο κατά την οποία τα επιτόκια αυξάνονται ανεξέλεγκτα, δε θέλουμε να περιορίσουμε τη δυνατότητα να μοιράσουμε μέρισμα». Αναφορικά με τις επιπτώσεις στα έσοδα από μισθώματα της Briq, η ίδια σημείωσε ότι «η χαμηλή μόχλευση δίνει “άνεση” σε σχέση με την άνοδο των επιτοκίων», με την εταιρεία να εξετάζει πάντα την αναπροσαρμογή των ενοικίων βάσει του πληθωρισμού. Να θυμίσουμε ότι η μόχλευση της εταιρείας φτάνει το 26,9%.

«Είμαστε συγκρατημένοι σε ό,τι έχει να κάνει με τα έξοδα, εξαιρώντας τον ΕΝΦΙΑ που έχει αυξηθεί. Θεωρούμε ότι θα έχουμε κι ένα καλό δεύτερο εξάμηνο, αν και παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις που επηρεάζονται από τον πληθωρισμό και το κλίμα αβεβαιότητας, ενώ είμαστε σε αναμονή για το κατά πόσο θα επηρεάσουν το ελληνικό real estate».

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, η αξία χαρτοφυλακίου της Briq αυξήθηκε κατά 7% (με τη μέση απόδοση να φτάνει στο 7,7% επί του κόστους απόκτησης), τα έσοδα από μισθώματα κινήθηκαν ανοδικά κατά 55% σε περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν περισσότερα κατά 90%, διαμορφωμένα στα 6,9 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

BriQ Properties: Στα 2,4 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη α’ εξαμήνου
Keywords
Τυχαία Θέματα