Bloomberg: Σε αυτή την πανδημία, η Ελλάδα μπορεί να περπατάει με το κεφάλι ψηλά
Η πανδημία του κορονοϊού έχει εκθέσει πολλές κυβερνήσεις και ηγέτες παγκοσμίως. Από την Ισπανία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, οι πολιτικοί άργησαν πάρα πολύ να λάβουν τα δραστικά μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των πολιτών τους, σημειώνει το Bloomberg.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν μια αξιοσημείωτη – και ίσως αναπάντεχη – εξαίρεση σε
Ο Τάκης Παππάς, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, συνέκρινε την ταχύτητα της αντίδρασης στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Αθήνα έκλεισε όλα τα καταστήματα μόνο τέσσερις ημέρες μετά την αναφορά του πρώτου Covid-19 θανάτου. Αντίθετα, η Ιταλία και η Ισπανία το έκαναν μετά από 18 και 30 ημέρες, αντίστοιχα. Η απαγόρευση της μη ουσιαστικής κίνησης στην Ελλάδα ήρθε μόλις μια εβδομάδα μετά – ταχύτερα από ό, τι σε οποιαδήποτε από τις δύο άλλες χώρες.
Αυτές οι πρώιμες ενέργειες μείωσαν την πίεση στο επισφαλές σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας. Στα μέσα Μαρτίου, το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) θα μπορούσε να υπολογίζει μόλις σε 605 μονάδες εντατικής θεραπείας, εκ των οποίων μόνο 557 λειτουργούσαν λόγω έλλειψης προσωπικού. Η Ελλάδα έχει πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτή είναι χειρότερη αναλογία από την αντίστοιχη της Ισπανίας, η οποία ξεκίνησε με 4.400 ΜΕΘ για πληθυσμό σχεδόν 47 εκατομμυρίων και έχει κατακλυστεί από κρούσματα κορονοϊού.
Η σύγκριση με την Ισπανία είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρη. Παρόλο που η Ιταλία έπρεπε να υιοθετήσει μέτρα καραντίνας νωρίτερα, οι πολιτικοί της μπορούν να υποστηρίξουν ότι ήταν οι πρώτοι στην Ευρώπη που αντιμετώπιζαν αυτή την πρωτοφανή πρόκληση. Η ισπανική κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, είχε το πλεονέκτημα του χρόνου, αλλά δίστασε, επιτρέποντας μαζικές εκδηλώσεις, όπως διαδηλώσεις και ποδοσφαιρικούς αγώνες, να γίνουν μέχρι και 26 ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο Covid-19 στη χώρα.
Μέχρι στιγμής (10/4), η Ελλάδα έχει καταγράψει 1.955 κρούσματα και 86 θανάτους – δηλαδή 188 κρούσματα και 8 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Η Ισπανία έχει 3.261 κρούσματα και 326 θανάτους ανά εκατομμύριο και η Ιταλία αντίστοιχα 2.375 κρούσματα και 302 νεκρούς. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κάνει λιγότερους από τους μισούς ελέγχους (ανά εκατομμύριο άτομα) σε σύγκριση με την Ισπανία και λιγότερο από το ένα τέταρτο της Ιταλίας, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η πίεση στο σύστημα της υγειονομικής της περίθαλψης είναι συγκρίσιμη με αυτή που υφίστανται οι τελευταίες δύο χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προσλάβει 4.200 νέους γιατρούς και αυξήθηκε κατά το ήμισυ ο αριθμός των ΜΕΘ, γεγονός που θα βοηθήσει να περιοριστεί η επιδείνωση της επιδημίας.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνει το άρθρο, έχει αναδειχθεί ως φωνή λογικής στη διεθνή σκηνή. Για παράδειγμα, κατέκρινε τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο επειδή αρνήθηκε τη σοβαρότητα της πανδημίας. Το σύνολο του ελληνικού πολιτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ ως κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, αντέδρασε με ψυχραιμία – μια πολύ διαφορετική εικόνα σε σύγκριση με την πικρή εσωτερική διαμάχη που εμφανίστηκε στην Ισπανία. Και ο ελληνικός πληθυσμός φαίνεται να είναι πολύ προσεκτικός στην τήρηση των κανόνων, εν μέρει ως αποτέλεσμα των αυστηρών ποινών της κυβέρνησης για μη συμμόρφωση.
Το πιο ανησυχητικό είναι το τι θα μπορούσε να συμβεί στην οικονομία της Ελλάδας. Η πανδημία έρχεται σε μια ιδιαίτερα σκληρή εποχή για την Αθήνα. Μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, τα πράγματα είχαν μπει επιτέλους σε καλό δρόμο. Οι επενδυτές είχαν αρχίσει να συρρέουν στην Ελλάδα αναζητώντας αποδόσεις και ευκαιρίες, καθιστώντας το Χρηματιστήριο Αθηνών αυτό με την καλύτερη απόδοση στον κόσμο πέρυσι.
Τώρα όμως η χώρα δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει μακριά. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της συνολικής παραγωγής της και θα υποφέρει άσχημα εάν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί συνεχιστούν το καλοκαίρι. Οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν πάνω από το 80% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας, αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα με προμήθειες, ρευστότητα και πωλήσεις.
Ωστόσο, δεδομένου πόσο γρήγορα η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στο ξέσπασμα της επιδημίας, η χώρα θα μπορούσε να επανέλθει στα πόδια της νωρίτερα από άλλες. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους γύρους ποσοτικής χαλάρωσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο αποσκοπεί στην υποστήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης καθ ’όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης, χαλάρωσε τους κανόνες της, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να τοποθετούν το ελληνικό δημόσιο χρέος ως ενέχυρο όταν λαμβάνουν ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες. Αυτές ήταν σοφές αποφάσεις και θα παράσχουν πρόσθετη σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας.
Για χρόνια, ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης περιφρονούσε την Ελλάδα, αντιμετωπίζοντάς την σαν ένα άλυτο πρόβλημα. Για όλες τις εγγενείς αδυναμίες της, σε αυτή την πανδημία, η Ελλάδα μπορεί να περπατάει με ψηλά το κεφάλι της.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πρόστιμο 250 χιλ. ευρώ στην Dimoco Greece για αθέμιτες πρακτικές
- Ιταλία: Ενισχυμένοι έλεγχοι στους δρόμους
- Μεγάλη δωρεά στο ΕΣΥ από Ε. Μαρινάκη, Α. Φράγκου και ΙΟΝ
- Αύξηση παραβάσεων και προστίμων για άσκοπες μετακινήσεις
- Βαγγέλης Μαρινάκης, Αγγελική Φράγκου, ΙΟΝ: Μεγάλη δωρεά άνω του 1,5 εκατ. για 12 κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ
- Τσιόρδας-Χαρδαλιάς με τον πρόεδρο των Ρομά στη Λάρισα – Σοκ στον οικισμό “Νέα Σμύρνη”
- Η Lidl Ελλάς συνεχίζει να στηρίζει "Το Χαμόγελο Του Παιδιού" και στις πιο δύσκολες στιγμές
- Σταϊκούρας: Δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής στα μνημόνια- Τι κέρδισε η Ελλάδα και ο Νότος από το Eurogroup
- Πνευμονολόγος «Σωτηρία»: «Νομίζω ότι έχει σταματήσει η αλυσίδα της μετάδοσης»
- Σε πλήρη ύφεση η μεταδοτικότητα του κορονοϊού στην Ελλάδα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Βαγγέλης Μαρινάκης, Αγγελική Φράγκου, ΙΟΝ: Μεγάλη δωρεά άνω του 1,5 εκατ. για 12 κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ
- Απαγόρευση κυκλοφορίας: Όλο και περισσότεροι οι παραβάτες – Ρεκόρ 2.286 προστίμων σε μία ημέρα
- Σοκ! Η πανδημία μπορεί να εξαπλωθεί με διπλάσιο ρυθμό από αυτόν που νομίζαμε αρχικά
- Οικογένεια Άννας Αγγελικούση: Μεγάλη προσφορά μέσω της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ για τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας
- Δικαστήρια: Κλειστά μέχρι τις 27 Απριλίου, με τις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν
- Πρόβλεψη που σοκάρει από τον Μπιλ Γκέιτς: Παρόμοιες επιδημίες μπορεί να ξεσπούν κάθε 20 χρόνια
- Bloomberg: Σε αυτή την πανδημία, η Ελλάδα μπορεί να περπατάει με το κεφάλι ψηλά
- Στη Λάρισα μεταβαίνουν Χαρδαλιάς και Τσιόδρας μετά τα 20 κρούσματα σε οικισμό Ρομά
- Νέα μεγάλη προσφορά από τον ΟΠΑΠ στη δημόσια υγεία – Συνεχίζει τις πρωτοβουλίες του. Ευχαριστίες Κικίλια

- Τελευταία Νέα Mononews
- Bloomberg: Σε αυτή την πανδημία, η Ελλάδα μπορεί να περπατάει με το κεφάλι ψηλά
- Πρόβλεψη που σοκάρει από τον Μπιλ Γκέιτς: Παρόμοιες επιδημίες μπορεί να ξεσπούν κάθε 20 χρόνια
- Εθνική Ασφαλιστική & Affidea: Στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία, μαζί στη μάχη κατά της πανδημίας
- Νέα μεγάλη προσφορά από τον ΟΠΑΠ στη δημόσια υγεία – Συνεχίζει τις πρωτοβουλίες του. Ευχαριστίες Κικίλια
- Απαγόρευση κυκλοφορίας: Όλο και περισσότεροι οι παραβάτες – Ρεκόρ 2.286 προστίμων σε μία ημέρα
- Οικογένεια Άννας Αγγελικούση: Μεγάλη προσφορά μέσω της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ για τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας
- Στη Λάρισα μεταβαίνουν Χαρδαλιάς και Τσιόδρας μετά τα 20 κρούσματα σε οικισμό Ρομά
- Δικαστήρια: Κλειστά μέχρι τις 27 Απριλίου, με τις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν
- Βαγγέλης Μαρινάκης, Αγγελική Φράγκου, ΙΟΝ: Μεγάλη δωρεά άνω του 1,5 εκατ. για 12 κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κορωνοϊός: Συναγερμός για τη νέα εστία διασποράς σε οικισμό της Λάρισας
- Piraeus, Attica chambers head Korkidis on Eurogroup deal: Satisfactory funds from individual euro-tools, but no common EU solutions
- Την ερχόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις ΜμΕ προς τράπεζες για την κάλυψη τόκων ενήμερων δανείων
- Στον οικισμό των Ρομά στη Λάρισα Χαρδαλιάς και Τσιόδρας για έλεγχο της καραντίνας και οδηγίες
- Οι πρώτες μελέτες για υποψήφια θεραπεία δείχνουν αισιόδοξα αποτελέσματα
- Ιταλία: Ενισχυμένοι έλεγχοι στους δρόμους
- ΕΛΣΤΑΤ: Μηδενική μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο
- Είναι και επίσημο: Ο ΣΕΤΕ «άνοιξε θέμα» για ειδικά μέτρα στήριξης στο οικοσύστημα των αερομεταφορών
- Εθελοντική αιμοδοσία στις 29 Απριλίου στον δήμο Καλαμαριάς
- Σε πλήρη ύφεση η μεταδοτικότητα του κορονοϊού στην Ελλάδα