Bloomberg: Η άνοδος των επενδύσεων στην Ελλάδα βοηθά στη μείωση του ελλείματος και του χρέους

Η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ότι οι αυξανόμενες επενδύσεις το επόμενο έτος θα βοηθήσουν την οικονομία να αυξηθεί κατά 4,5%, οδηγώντας σε μείωση των δεικτών χρέους και ελλείμματος, αναφέρει το bloomberg.

Η ισχυρότερη από την προβλεπόμενη αύξηση της παραγωγής  της χώρας φέτος ήρθε μαζί με την αναμενόμενη αύξηση των επενδύσεων κατά 11,1%. Για το 2022 οι επενδύσεις αυξάνονται κατά 23,4%, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας για

το επόμενο έτος, το οποίο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα.

«Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5% το 2022 σε σύγκριση με το 2021, λόγω του σταθερού ρυθμού αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, της σημαντικής ώθησης των επενδύσεων κατά 23,4% και της περαιτέρω ανάκαμψης των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 21%, εν μέσω αύξησης του ξένου τουρισμού», αναφέρεται στο προσχέδιο.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας στο 0,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2022, από 7,7% φέτος, καθώς ομαλοποιείται το φαινόμενο της πανδημίας. Η Αθήνα λέει επίσης ότι στοχεύει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2023.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 190,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το επόμενο έτος, αφού κορυφωθεί στο 205,6% το 2020.

Καθώς οι τιμές αυξάνονται διεθνώς, η Ελλάδα αναμένει ότι ο εναρμονισμένος ρυθμός πληθωρισμού θα αυξηθεί στο 0,8% το 2022 από 0% φέτος.

Διαβάστε ακόμα:Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού – Στο 6,1% η ανάπτυξη φέτοςΑκολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
Keywords
Τυχαία Θέματα