Art Athina: Η σύγχρονη τέχνη επιστρέφει στην Αθήνα

Μία ματιά πάνω στο παρόν και στο μέλλον της σύγχρονης τέχνης θα παρακολουθήσουν οι παροικούντες την πρωτεύουσα στη φετινή 24η διοργάνωση της καθιερωμένης αθηναϊκής φουάρ σύγχρονης τέχνης Art Athina, που πραγματοποιείται φέτος στο υπέροχο Ζάππειο και ανοίγει την αυλαία της για το κοινό το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου.

Απόψε θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του δημάρχου Αθηνών

Κώστα Μπακογιάννη, του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού ΥΠΠΟΑ Νικόλα Γιατρομανωλάκη (καθότι η υπουργός Λίνα Μενδώνη βρίσκεται στο εξωτερικό), του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και της βουλευτή Ντόρας Μπακογιάννη – «που σταθερά στηρίζει το θεσμό μας», όπως σχολίασε στο mononews.gr η Γιάννα Γραμματοπούλου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, «όργανο» του οποίου αποτελεί η εν λόγω φουάρ.

Τρεις ώρες πριν από τα επίσημα εγκαίνια της Art Athina το βράδυ της Παρασκευής και ώρα 7 το απόγευμα, δηλαδή για την ακρίβεια στις 4 μ.μ., προγραμματίζεται κλασσικά private viewing που δεν ανακοινώνεται στο ευρύ κοινό, και προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για τα μάτια των επίσημων και των μεγάλων συλλεκτών, τους οποίους ελπίζει και να θωπεύσει…

Μόλις πέρυσι, η Art Athina υποδέχτηκε στους κόλπους της περί τους 40.000 επισκέπτες και φέτος με τη συμμετοχή 36 γκαλερί, παρουσία των ξεχωριστών καλλιτεχνών της καθεμίας, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την Κύπρο, το Εδιμβούργο, τη Μελβούρνη και το Νιου Τζέρσεϊ αλλά και πολλών παράλληλων δράσεων, θα αποτελέσει και πάλι αίσθηση στο ενθουσιώδες κοινό της -συλλέκτες, μελετητές, καλλιτέχνες και απλούς θαυμαστές.

Μία από τις παλιότερες φουάρ σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη (πρώτη διοργάνωση στην Κηφισιά το 1993), «διοικείται» τα τελευταία τρία χρόνια από τη δραστήρια καλλιτεχνική διευθύντρια Σταματία Δημητρακοπούλου.

Στα 28 της χρόνια ηγείται της 25ετούς ετήσιας διοργάνωσης με αποτελεσματικότητα: όταν δύο μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία εγκαινίων της το φετινό καλοκαίρι το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την αναβολή επ’ αόριστον του κτηρίου που κανονικά θα τη φιλοξενούσε (στο Ακροπόλ), εκείνη αντέδρασε με ευελιξία παρουσιάζοντας ένα pop up γεγονός -ως μικροκάψουλα προοίμιο της τωρινής ολοκληρωμένης ανασύστασής της στο Ζάππειο.

«Ο πυρήνας της διοργάνωσης είμαστε εμείς» εξηγεί η Γιάννα Γραμματοπούλου, η οποία συμμετέχει και με την γκαλερί της ονόματι «έκφραση», μία από τις παλιότερες στο χώρο (ιδρύθηκε πρώτα στη Γλυφάδα, σήμερα παραμένει μόνο ο χώρος στη Βαλαωρίτου, στο Κολωνάκι).

«Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό ότι φέτος η Art Athina επιστρέφει στην Αθήνα, διαχρονικό όραμα και επιδίωξή μας, και μάλιστα ότι βρίσκει τη στέγη της στο Ζάππειο, ένα κτίριο συνυφασμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό μας» συμπληρώνει η ίδια.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες της δεκαετούς κρίσης, «παρέμεινε ζωντανός ο θεσμός με τη στήριξη των γκαλερί αλλά και της ελληνικής πολιτείας (σ.σ. η Art Athina χρηματοδοτείται από κρατικά κονδύλια). «Το ότι η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας -που για τρίτη φορά θα παραστεί και στα εγκαίνια-, συνιστά τεράστια τιμή για εμάς» καταλήγει.

Η έτερη γκαλερί, το «Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα», που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης ανάμεσα στους savants συλλέκτες και μη, συμμετέχει για παράδειγμα με ένα δίπτυχο booth: από τη μία η ζωγραφική των Αμερικάνων Guyton/Walker , έργα των οποίων κοσμούν και τις αίθουσες του ΜοΜΑ, που «με μία πιο ποπ διάθεση», όπως διευκρινίζει η Ιλεάνα Τούντα, σχολιάζουν τον Γουόρχολ και άλλους ομοειδείς τους. Από την άλλη μεριά, μία ομάδα σύγχρονων αλλά αγαπημένων, δοκιμασμένων καλλιτεχνών όπως η Φρύνη Μουζακίτου, η Έυα Μύταλα, η Κατερίνα Χρηστίδη, ο Μανώλης Μπαμπούσης, ο Ακριθάκης, η Ευγενία Αποστόλου, ο φωτογράφος Αριστοτέλης Ρουφάνης (ξεχωρίζει στο εξωτερικό), ο Χρήστος Δεληδήμος (με γλυπτό), ο Δημήτρης Αντωνίτσης (που τρέχει το Ύδρα School Project), η Σουηδέζα Sophie Tottie, με σχέδια με μελάνι, συμπληρώνουν την συμμετοχή της.

Όπως πάντα, θα παρουσιάζονται παράλληλες δράσεις: στο πλαίσιο του σημαντικού προγράμματος ομιλιών “Talks” που συντονίζει η Κατερίνα Νίκου, διαφορετικοί ομιλιτές (όπως ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτη Παναγιωτάκου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης ή ο εικαστικός Νίκος Αρβανίτης) θα εκθέσουν τις σκέψεις τους σχετικά με τον διεθνή λόγο της τέχνης με φετινό άξονα “Το Μέλλον Είναι το Τώρα?”.

Η Μαρίνα Φωκίδη επί παραδείγματι προσκαλέστηκε για να εκθέσει τις σκέψεις της γύρω από την επιμέλεια εκθέσεων. Η γνωστή επιμελήτρια και συγγραφέας θα αναφερθεί μεταξύ άλλων στη διαφορά ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό χώρο, “το πώς πραγματικά μπορείς να δημιουργήσεις καλλιτεχνική παιδεία στο κοινό μέσα από τη σύγχρονη δημιουργία”, όπως εξηγεί στο mononews. Κατά τη γνωμή της η επιβίωση αυτού του θεσμού στην Ελλάδα με τη στήριξη των γκαλερί έχει τεράστια σημασία εφόσον «οι έλληνες συλλέκτες δεν επενδύουν τόσο στην εγχώρια αγορά όπως οι ανίστοιχοι στην Ινδία, στην Τουρκία ή στην Αφρική που ενισχυσαν και κατέστησαν πολύ δυναμικές τις καλλιτεχνικές σκηνές στις χώρες τους μέσω της στήριξής τους”, επισημαίνει.

Το πρόγραμμα “Performances” που επιμελείται η Σωζήτα Γκουντούνα, αφορά τους εικαστικούς καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται από τις γκαλερί τους στην Art Athina και φέτος πειραματίζονται με την έννοια “Νέο Εικαστικό Περφόρμανς” διερευνώντας την ποικιλομορφία στην πρακτική εφαρμογή της. Συμμετέχουν καλλιτέχνες όπως οι Κλίτσα Αντωνίου (Γκαλερί Σκουφά), Λυδία Βενιέρη (i-D PROJECTART), Σοφία Γκααφάρ (Alibi Gallery), Μάριον Ιγγλέση (έκφραση – Γιάννα  Γραμματοπούλου), Ελένη Μυλωνά (Cheapart), Νίκος Παπαδόπουλος (Crux Galerie), Λίνα Πηγαδιώτη (Γκαλερί Σκουφά), Γιωργος Σταματάκης/Ραφίκα Σαουίς (Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα), Chrysanne Stathacos (The Breeder), Άγγελος Σκούρτης (έκφραση γιάννα γραμματοπούλου), Κλεοπάτρα Χαρίτου (Αγκάθι), Γιούλα Χατζηγεωργίου (Renatino Gallery) μεταξύ άλλων και πολλών ανεξάρτητων ζωντανών πρότζεκτ όπως απο την καταξιωμένη χορογράφο Μαριέλα Νέστορα.

«Θεωρώ σπουδαίο το άνοιγμα της Σωζήτας, που προσκαλεί στην περφόρμανς πέρα από εικαστικούς δημιουργούς και καλλιτέχνες από τον ευρύτερο χώρο των παραστατικών τεχνών», σχολιάζει η τελευταία στο mononews. «Τα όρια ανάμεσα στις τέχνες δεν είναι αυστηρά, ειδικά στην περφόρμανς που συνδέεται με το χορό και το θέατρο, ξεπερνιώνται ή επικοινωνούν μεταξύ τους».

Η Μαριέλα Νέστορα συμμετέχει με το έργο «C7»  όπως ονομάζεται ο έβδομος σπόνδυλος της σπονδυλικής στήλης που σε πολλούς ανθρώπους προεξέχει, χαρακτηριστικό του Homo Sapiens. Πρόκειται για μια σειρά από περφόρμανς που παρουσιάζει τα τελευταία πέντε χρόνια σε διάφορους χώρους (τελευταία φορά στο Μουσείο Μπενάκη), όπου η χορογράφος συνομιλεί με φυτά, παριστάνοντας, προσεγγίζοντας δύο οντότητες που έρχονται σε επαφή. Στην Art Athina εξελίσσει τη μορφή του έργου σε μεγάλης διάρκειας σκυταλοδρομία όπου πολλαπλοί περφόμερ χορευτές θα επικοινωνούν με τα ίδια φυτά, όπως αινιγματικά περιγράφει η ίδια.

Οι διάφορες περφόρμανς, όπως και της Μαριέλας Νέστορα ή της ομότεχνής της Ίρις Καραγιάν, θα πετάγονται σε διάφορα τριγύρω σημεία, αλλά όχι ανάμεσα στα περίπτερα των γκαλερί.

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Video” που επιμελείται η ίδια η καλλιτεχνική διευθύντρια, σε συνεργασία με το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ του Δάκη Ιωάννου, θα πραγματοποιηθούν προβολές βίντεο στο θερινό κινηματογράφο Αίγλης Ζαππείου τη Δευτέρα το βράδυ. Τέλος, υπάρχουν τα προγράμματα Education (με δράσεις για παιδιά) καθώς και το «All Year Long» το οποίο απεθύνεται σε φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, εικαστικούς και θεωρητικούς, προσπαθώντας να προωθήσει την ομαλή είσοδό τους στο χώρο της σύγχρονης τέχνης. Αποτελεί μέρος του ασίγαστου οράματος της Σταματίας Δημητρακοπούλου και όλων των συν-υπευθύνων, να αποτελεί η Art Athina σταθερό σημείο αναφοράς στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, πέρα από τα στενά χρονικά όρια της φυσικής διεξαγωγής της.

Η Art Athina πραγματοποιείται από τις 14 έως τις 16 Σεπτεμβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο (2-8.30 μ.μ.). Γενική είσοδος: 8 ευρώ, μειωμένο εισιτήριο (άνεργοι, φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών) 5 ευρώ.

The post Art Athina: Η σύγχρονη τέχνη επιστρέφει στην Αθήνα appeared first on mononews.

Keywords
art athina, art, αθηνα, τεχνη, art, art athina, εν λόγω, συμμετοχή, ελλαδα, κυπρος, καλοκαιρι, pop, μομα, ποπ, school, project, ωναση, θεσσαλονικη, θεατρο, education, long, γίγνεσθαι, ρια αντωνιου, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τονια αντωνιου, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, ελενη, ημερομήνια, φεστιβαλ κινηματογραφου, βιντεο, χωρες, αυλαια, αφρικη, αφροδιτη, γνωμη, εδιμβουργο, ζαππειο, ζωγραφικη, ινδια, ιρις, κηφισια, λυδια, πλαισιο, προγραμμα, υδρα, υπουργειο πολιτισμου, φυτα, ωρα, αγορα, αριστοτελης, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γίγνεσθαι, γλυφαδα, δευτερα, δημοσιο, ευα, ευγενια, ευρω, εν λόγω, εννοια, εργα, ερχονται, ευρωπη, ζαππειο μεγαρο, ιδια, ιδρυμα, ιωαννου, κλεοπατρα, κτιριο, λογο, ματια, μηνες, μομα, μορφη, μπορεις, ομαδα, παντα, ορια, οραμα, ορεστης, γουορχολ, ποπ, προγραμματα, σαββατο, σειρα, συμμετοχή, σκεψεις, σκηνες, σοφια, σχεδια, τιμη, τουρκια, τρια, τριτη, φεστιβαλ, φορα, χρηστος, χρονικα, ωρες, δημητρης, education, εφαρμογη, υπουργειο, pop, school, υπεροχο
Τυχαία Θέματα