35 δισ. δολάρια το άτοκο, χωρίς εξασφαλίσεις «δάνειο» προς τις αεροπορικές. Το θέμα είναι από ποιους…

Την ώρα που οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Ολλανδίας στηρίζουν με δάνεια εγγυημένα από το κράτος και άμεση χρηματοδότηση ύψους 10 δισ. ευρώ την Air France-KLM, το Ντουμπάι αναζητεί τρόπο να ενισχύσει την Emirates και οι ΗΠΑ δεσμεύουν 25 δισ. δολάρια για να στηρίξουν τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, ο βαριά πληττόμενος κλάδος των αερογραμμών έχει λάβει

έμμεσα άτοκο «δάνειο» 35 δισ. δολαρίων. Όχι όμως από κυβερνήσεις και θεσμούς, αλλά από τους ίδιους τους καταναλωτές.

Τόσο υπολογίζονται τα αεροπορικά εισιτήρια που είχαν μεν πληρωθεί αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η ανάγκη περιορισμού της πανδημίας, καθηλώνοντας στο έδαφος τη συντριπτική πλειοψηφία των αεροσκαφών. Λειτουργώντας, θα μπορούσε να πει κανείς, σαν ένα ακούσιο, άτοκο και χωρίς εξασφαλίσεις δάνειο, όχι από τις κυβερνήσεις αλλά από τους ίδιους τους καταναλωτές. Για να αντιληφθεί κανείς πιο εύκολα την τάξη μεγέθους, αξίζει να σημειωθεί ότι τα καθαρά κέρδη των εμπορικών αερογραμμών για το 2019 εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν στα 25,9 δισ. δολάρια, δηλαδή περίπου 9 δισ. χαμηλότερα από το ποσό αυτό.

Η πρόβλεψη για το 2020 δεν ισχύει

Την ίδια ώρα, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) υπολογίζει ότι οι αεροπορικές εταιρείες μπορεί να «κάψουν» έως 61 δισ. δολάρια από τα ταμειακά τους διαθέσιμα κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου που κλείνει στις 30 Ιουνίου, εγγράφοντας κατά το ίδιο διάστημα καθαρές ζημίες ύψους 39 δισ. δολαρίων. Αυτό αν συνυπολογιστούν οι αποζημιώσεις για τα εισιτήρια που ακυρώθηκαν λόγω των επιβεβλημένων περιορισμών.

Η ανάλυση αυτή βασίζεται σε μελέτη επιπτώσεων της IATA που προέβλεπε την επιβολή αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών για τρεις μήνες. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η ζήτηση σε επίπεδο έτους μειώνεται κατά 38% και τα έσοδα από την επιβατική κίνηση κατά 252 δισ. δολάρια σε σύγκριση με το 2019. Η πτώση της ζήτησης δε θα είναι οξύτερη στο δεύτερο τρίμηνο, φτάνοντας το 71%.

Επιπλέον, η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει χαμηλά και το 2021, 24% κάτω από τα επίπεδα του 2019 και 32% κάτω από ό,τι προέβλεπε η IATA για την ερχόμενη χρονιά τον Οκτώβριο του 2019. Μάλιστα, θεωρείται απίθανο να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 πριν από το 2023, ακόμη και με το βασικό σενάριο. Στο απαισιόδοξο δε σενάριο, αν δηλαδή διαρκέσουν περισσότερο οι περιορισμοί, το εκτιμώμενο πλήγμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της IATA, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2020, το 58% των ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν αεροπλάνο δήλωνε ότι ήταν σχετικά ή πολύ πιθανό να περιορίσει τα ταξίδια, ιδίως σε γραμμές εξωτερικού.

Για έναν κλάδο ο οποίος απασχολεί άμεσα 2,7 εκατ. άτομα και έμμεσα 65,5 εκατ. άτομα, το πλήγμα είναι, φυσικά, τεράστιο και δεν αφορά, όπως είναι εμφανές, μόνο τις ίδιες τις αερογραμμές.

Την ίδια στιγμή, όμως, το «δάνειο» των 35 δισ. δολαρίων πρέπει να επιστραφεί. Με voucher, επιστροφές χρημάτων, με οποιονδήποτε τρόπο. Διογκώνοντας ακόμη περισσότερο το ήδη δυσβάσταχτο κόστος για τις αεροπορικές. Κόστος που επωμίζονται αυτήν τη στιγμή οι ίδιοι οι καταναλωτές, έχοντας πληρώσει για κάτι που δεν έχουν πάρει και το οποίο πρέπει να καλυφθεί.

«Τα ταξίδια και ο τουρισμός έχουν ουσιαστικά βάλει λουκέτο. Οι αερογραμμές χρειάζονται κεφάλαιο κίνησης για να διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους σε αυτές τις συνθήκες της τόσο ακραίας αστάθειας. Ο Καναδάς, η Κολομβία και η Ολλανδία ενισχύουν σημαντικά τη σταθερότητα του κλάδου δίνοντας στις αεροπορικές τη δυνατότητα να προσφέρουν voucher αντί της επιστροφής χρημάτων. Δυνατότητα που εξασφαλίζει ένα χρονικό περιθώριο ζωτικής σημασίας για να συνεχίσει να λειτουργεί ο κλάδος. Αυτό με τη σειρά του θα βοηθήσει τον κλάδο να μπορέσει να συνεχίσει τις ζωτικής σημασίας σήμερα μεταφορές εμπορευμάτων (cargo), καθώς και τις μακροπρόθεσμες συνδέσεις που θα χρειαστούν τόσο οι ταξιδιώτες όσο και οι οικονομίες στη φάση της ανάκαμψης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Alexandre de Juniac, Γενικός Διευθυντής και CEO της IATA.

Να σημειωθεί ότι η IATA εκπροσωπεί τα συμφέροντα περίπου 290 αερογραμμών παγκοσμίως που καλύπτουν το 82% της παγκόσμιας αεροπορικής κίνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα