1+1 σενάριο για να αλλάξει το κλίμα στην αγορά και την οικονομία

Δύο σενάρια τρέχουν από τους επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων, πάνω στα οποία θα μπορούσε να βασιστεί η αγορά και να δικαιολογήσει αντίδραση.

H αγορά κέρδισε χθες 1,792 δισ. ευρώ, όταν από τις 31/12 έχει χάσει σχεδόν 18,2 δισ. ευρώ. Απομένει πολύς δρόμος, σχολιάζουν οι ίδιοι και οι εξελίξεις, όσο απρόβλεπτες κι αν δείχνουν ως προς την αντιμετώπιση του ιού – στην Κίνα, ωστόσο, αντιμετωπίζεται πλέον επιτυχώς και η κανονικότητα επιστρέφει-, οι επαγγελματίες της αγοράς δεν παύουν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις οικονομικές επιπτώσεις. Και, βεβαίως, στο ποια μέτρα θα ληφθούν για

να περιορίσουν τη ζημιά στις οικονομίες και, εν προκειμένω, στην ελληνική οικονομία.

Τα μέτρα που ανακοίνωσαν την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος  Σταϊκούρας, και ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, όσο κι αν αναφέρονται σε τοπικό επίπεδο, το σίγουρο είναι ότι στο απευκταίο ενδεχόμενο έξαρσης του ιού στη χώρα η οικονομία θα δοκιμαστεί. Ήδη, κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναφέρει στο mononews.gr ότι πολλά από τα δημοσιονομικά μέτρα θα χρηματοδοτηθούν από το μαξιλάρι ρευστότητας, το περίφημο cash buffer, που δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, ύψους 37 δισ. ευρώ.

Η ίδια πηγή σχολιάζει ότι το κλίμα που υπάρχει μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης είναι ότι θα πρέπει να χαλαρώσει η δημοσιονομική πειθαρχία. Διότι, η Ελλάδα σε τούτη τη συγκυρία, 18 μήνες μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αντιμετωπίζει τον κοροναϊό, αναγκάζοντάς τη χθες να προβεί σε προληπτικό κλείσιμο των σχολείων και των Πανεπιστημίων και το προσφυγικό – μεταναστευτικό, με χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους έξω από τα σύνορά της με την Τουρκία στον Έβρο.

Το θέμα θα συζητηθεί και οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο Eurogroup της 16ης Μαρττίου, αλλά από εκεί και πέρα, όπως τονίστηκε από τις ίδιες πηγές, «οι αποφάσεις για την μείωση του στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% στο 2,5%, ίσως και παρακάτω, είναι σφόδρα πιθανό να επισπευστούν».

Αυτό και μόνο, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, απελευθερώνει κεφάλαια για νέες φοροελαφρύνσεις που δεν θα έχουν σχέση με τον κοροναϊό, οι οποίες θα συνδράμουν τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση, όπως τονίζεται, εκφράζει μεταξύ των μελών της, την ελπίδα  α) να γίνει ότι χρειάζεται για να μην δούμε στην Ελλάδα φαινόμενα Ιταλίας και β) μέχρι το τέλος Απριλίου να έχει αρχίσει να κάμπτεται η νόσος. Μάλιστα, όπως ανέφερε στο mononews.gr το ίδιο στέλεχος, « αλλάζει ο καιρός, η νόσος μπορεί να μεταπηδήσει σε άλλο ημισφαίριο και ταυτόχρονα κερδίζεται χρόνος για την ανακάλυψη εμβολίου». Που σημαίνει, κατά την άποψή του, ότι η όποια επίδραση στην ανάπτυξη, με την έγκαιρη θεσμοθέτηση νέων φοροελαφρύνσεων, το κλίμα θα αλλάξει και για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους εργαζόμενους και την μεσαία τάξη.

Το δεύτερο σενάριο στο οποίο πατάει η αγορά είναι να έρθουν καλά νέα από την Φραγκφούρτη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται η τοποθέτηση της επικεφαλής, Κριστίν Λαγκάρντ, ως προς το τι θα πράξει η ΕΚΤ για να συμβάλει στον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων. Με το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο -0,5%, οι αγορές περιμένουν περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού τραπεζών και επιχειρήσεων.

Το παράδειγμα της Fed προ δεκαημέρου, που μείωσε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα, θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφαση της Γαλλίδας επικεφαλής της ΕΚΤ. Σημειωτέον ότι οι αγορές δεν αποκλείουν περαιτέρω μείωση των αμερικανικών επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.

Υπό την προϋπόθεση ότι ο ιός θα μπαίνει μέρα με την μέρα υπό έλεγχο, οι δύο αυτές  ευεργετικές αποφάσεις από eurogroup και ΕΚΤ, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέο σκηνικό προσδοκιών για την οικονομία και βεβαίως το Χ.Α.

Keywords
Τυχαία Θέματα