Τύμπανα πολέμου στη Συρία. Για επέμβαση ετοιμάζονται ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία σε αντίποινα για την επιδρομή του Άσαντ στη Ντούμα. Η Ρωσία χαρακτηρίζει σκηνοθετημένη τη χρήση χημικών όπλων. Ποια η εμπλοκή της Ελλάδας και της Τουρκίας (Προσοχή! Σκληρές εικόνες)

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Συρία, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα στρατιωτικής σύρραξης μετά την επίθεση με χημικά στην Ντούμα.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να επέμβουν κατά του καθεστώτος Άσαντ, ενώ Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα στηρίξουν την επίθεση.

Η χημική επίθεση στην Ντούμα που είχε στόχο αμάχους στάθηκε αρκετή για να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, με τις

ΗΠΑ να καταθέτουν το σχέδιο τους για τη Συρία στη συνεδρίαση του ΟΗΕ. Το βέτο που άσκησε η Ρωσία είχε σαν αποτέλεσμα να μην εγκριθεί.

Την Τετάρτη ο Ρώσος πρέσβης στο Λίβανο προειδοποίησε πως επιθυμία του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι να καταρριφθούν οι πύραυλοι που τυχόν θα πέσουν στη Συρία, ενώ ξεκαθάρισε πως στόχος της Ρωσίας θα γίνουν και τα μέρη από τα οποία εκτοξεύτηκαν.

Η δήλωση στάθηκε αρκετή για να αντιδράσει ο Ντόναλτ Τραμπ, ο οποίος προειδοποίησε μέσω Twitter: «Ρωσία ετοιμάσου, οι πύραυλοί μας έρχονται, καινούργιοι, φοβεροί και “έξυπνοι”» διαμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος.«Δεν θα έπρεπε να έχετε συμμαχήσει με το φονικό κτήνος που σκοτώνει τους ανθρώπους με χημικά και το απολαμβάνει!», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου.

Russia vows to shoot down any and all missiles fired at Syria. Get ready Russia, because they will be coming, nice and new and “smart!” You shouldn’t be partners with a Gas Killing Animal who kills his people and enjoys it!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 11, 2018

Άμεση ήταν η απάντηση της εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία τόνισε ότι «τους έξυπνους πυραύλους τους ρίχνουμε σε τρομοκράτες και όχι σε νόμιμες κυβερνήσεις».

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ειδικώς στη Συρία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αφού χαρακτήρισε «ανησυχητική» την κατάσταση στον κόσμο, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα «επικρατήσει η κοινή λογική».

«Η Ρωσία θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι σκοπεύει να σφυρηλατήσει εποικοδομητικές σχέσεις με τους διεθνείς εταίρους του.

Η Ρωσία που από την πρώτη μέρα αρνείται ότι έγινε επίθεση με χημικά από το καθεστώς Άσαντ. Υποστήριξε ότι το συμβάν «σκηνοθετήθηκε» από τα Λευκά Κράνη, την οργάνωση των εθελοντών διασωστών που δρα στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας, υποστηρίζουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Τα Λευκά Κράνη ήταν η πρώτη οργάνωση που κατήγγειλε την επίθεση.

Το βράδυ της Τετάρτης η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει διάφορες επιλογές, όχι απλά στρατιωτικές, για να επέμβουν στη Συρία οι ΗΠΑ.

Συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνσυζήτησαν σχετικά με την κρίση στη Συρία και συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τρέχουσα κρίση στη Συρία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή σχετικά με την κρίση αυτή», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία.

Η Μέι θα ζητήσει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για επέμβαση

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται να ζητήσει από το υπουργικό της συμβούλιο σήμερα να εγκρίνει την εμπλοκή των ένοπλων δυνάμεων της χώρας στη στρατιωτική δράση που αναμένεται να αναλάβει μια δυτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας και ειδικά εναντίον των υποδομών τους για την κατασκευή χημικών όπλων, σύμφωνα με το Sky News.

Telegraph: Βρετανικά υποβρύχια στη Συρία

Η Τερέζα Μέι διέταξε βρετανικά υποβρύχια να κινηθούν εντός εμβέλειας πυραύλων με τη Συρία ώστε να είναι σε ετοιμότητα να εξαπολύσουν επιθέσεις ενάντια στο συριακό στρατό οι οποίες μπορεί να ξεκινήσουν το νωρίτερο την Πέμπτη το βράδυ, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στην Telegraph ανέφεραν ότι η Βρετανία κάνει «οτιδήποτε κρίνει αναγκαίο» ώστε να είναι σε θέση να εκτοξεύσει πυραύλους Τόμαχοκ από τα υποβρύχια ενάντια σε στρατιωτικούς στόχους στη Συρία.

Το καθεστώς Άσαντ έχει τον πλήρη έλεγχο της Ντούμα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο στην πόλη Ντούμα και κατά συνέπεια όλη την Ανατολική Γούτα.

Η Ντούμα ήταν η τελευταία πόλη όπου είχαν τον έλεγχο αντάρτες, η οργάνωση Τζάις αλ Ισλάμ.

Έκκληση Γκουτέρες να μην βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να φροντίσουν να «αποφευχθεί» το ενδεχόμενο η κατάσταση να τεθεί «εκτός ελέγχου» στη Συρία, επικρίνοντας το τωρινό «αδιέξοδο».

«Κάλεσα τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο) για να επαναλάβω τη βαθιά ανησυχία μου για το τρέχον αδιέξοδο και να υπογραμμίσω την ανάγκη να αποφευχθεί (ο κίνδυνος) η κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο», αναφέρει η ανακοίνωση του επικεφαλής του ΟΗΕ.

Η εμπλοκή της Ελλάδας σε περίπτωση επέμβασης στη Συρία

Η ελληνική εμπλοκή σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επέμβουν στη Συρία θεωρείται δεδομένη μέσω της βάσης της Σούδας, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

Η βάση στα Χανιά εκτός από το να διευκολύνει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ με καύσιμα, πυρομαχικά και παροχή συντήρησης ηλεκτρονικών και μηχανικών συστημάτων, διαθέτει αεροδρόμιο στο οποίο μπορούν να επιχειρούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ιπτάμενα τάνκερ, ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη P-8 Poseidon και αεροσκάφη ηλεκτρονικής συλλογής πληροφοριών EC-135.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι μονάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 αναπτύχθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας εδώ και μερικές εβδομάδες στο πλαίσιο της διευρυμένης ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με το ekriti.gr, τις τελευταίες ώρες προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου δύο αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη.

Το ένα εξ αυτών, το MC-12S EMARSS έφερε πολιτικό νηολόγιο και το δεύτερο, MC-12W Liberty είχε πλήρη διακριτικά της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα αεροσκάφη έχουν χρησιμοποιηθεί σε αποστολές, στο πλαίσιο των μεγάλων αεροπορικών επιχειρήσεων Enduring Freedom (OEF) και Enduring Iraqi Freedom (OIF), σε Αφγανιστάν και Ιράκ αντίστοιχα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

reader

The post Τύμπανα πολέμου στη Συρία. Για επέμβαση ετοιμάζονται ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία σε αντίποινα για την επιδρομή του Άσαντ στη Ντούμα. Η Ρωσία χαρακτηρίζει σκηνοθετημένη τη χρήση χημικών όπλων. Ποια η εμπλοκή της Ελλάδας και της Τουρκίας (Προσοχή! Σκληρές εικόνες) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα