Τσίπρας: «Απέναντι στην Τουρκία δεν θα κάνουμε βήμα πίσω». Και ο Κιλιτσντάρογλου τον χαβά του: «Δώσαμε 16 νησιά του Αιγαίου στην Ελλάδα»!

«Είχαμε προβλέψει τη στάση της Τουρκίας » είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας την αυξανόμενη προκλητικότητα της γείτονος χώρας.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο κ. Τσίπρας είπε «Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι ένδειξη ισχύος αλλά επειδή αισθάνεται – και είναι – απομονωμένη».

Ερωτηθείς σχετικά, εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε κίνηση τοποθέτησης γεωτρύπανου στην περιοχή μεταξύ Καστελορίζου και Κύπρου.

«Σε
κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει σχέδιο αποτροπής. Η Ελλάδα δεν θα κάνει βήμα πίσω» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Οι κινήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια της Ελλάδας και της Κύπρου και οι συμμαχίες, την έχουν οδηγήσει σε στρατηγικό αδιέξοδο, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «Η Τουρκία δεν έχει ισχυρές συμμαχίες. Βλέπει ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ένα διμερές ζήτημα οι διαφορές της με την Κύπρο, όπως και με την Ελλάδα. Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ευρώπης, τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης».

Σχετικά με ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι πάντα υπαρκτό και το λαμβάνει υπόψη η ελληνική κυβέρνηση. «Αντιμετωπίζουμε αυτό το ενδεχόμενο πρώτα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Το προσωπικό όπως και η υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι άριστα. Από αυτή την άποψη μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Δεν αρκεί όμως αυτό, χρειάζονται ισχυρές συμμαχίες τις οποίες η Ελλάδα έχει αναπτύξει. Το αποδεικνύει αυτό η αντίδραση των ΗΠΑ και της ΕΕ και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας».

«Δεν είναι δραματοποίηση το ΚΥΣΕΑ»

Δεν είναι δραματοποίηση το να συνεδριάζουν τα κυβερνητικά όργανα, για να εξετάσουν την αντιμετώπιση της Τουρκίας. Όποιος το ισχυρίζεται αυτό είναι εκτός τόπου και χρόνου, ανέφερε ο πρωθυπουργός

στη συνέντευξή του. «Πάντα ενημέρωνα τους πολιτικούς αρχηγούς», τόνισε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει ότι ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Τις γνωστές του θέσεις περί «κατοχής 16 νησιών στο Αιγαίο από την Ελλάδα» επανέλαβε για πολλοστή φορά ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο ηγέτης του ρεπουμπλικανικού κόμματος της Τουρκίας, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν για την πολιτική της στην Κύπρο.

Στην ομιλία του είπε: «Η ειρηνευτική επιχείρησή μας στην Κύπρο το 1974 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην εξωτερική μας πολιτική. Όταν οι ομογενείς μας δολοφονούνταν κανείς δεν έμεινε θεατής»

Υποστήριξε ότι από το 1974-2019, στην Κύπρο δεν άνοιξε μύτη. Όλοι οι πολίτες ζούσαν σε γαλήνη. Αλλά τώρα η πολιτική στην Κύπρο πρέπει πια να αλλάξει. Χρειάζεται να ξεκινήσει μία νέα περίοδος, αν δεν γίνει, θα έρθουμε αντιμέτωποι με ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον. Πρέπει πλέον να αναγνωριστεί η τουρκική δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ακόμη ότι 16 νησιά στο Αιγαίο που ανήκαν στην Τουρκία τώρα βρίσκονται «υπό ελληνική κατοχή»!

«Και δεν βγάζουν άχνα. Δεν μπορούν να βγάλουν άχνα. Γιατί;», είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Πρόσθεσε ακόμη ότι τα νησιά που με βάση την συνθήκη της Λωζάνης θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένα είναι όλα στρατιωτικοποιημένα.

«Πού είναι αυτή η κυβέρνηση; Πού είναι το προεδρικό; Πού είναι τα συμφέροντα της Τουρκίας; Κάθε μέρα χάνουμε κάτι», ανέφερε.

Reader

The post Τσίπρας: «Απέναντι στην Τουρκία δεν θα κάνουμε βήμα πίσω». Και ο Κιλιτσντάρογλου τον χαβά του: «Δώσαμε 16 νησιά του Αιγαίου στην Ελλάδα»! appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα