Τσιόδρας: Γιατί τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό. Τι είναι η κολχικίνη που προτείνει ελληνική ομάδα επιστημόνων

Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε φαρμακευτικές αγωγές που προκρίνουν οι γιατροί στα νοσοκομεία της χώρας.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι μελετάται η αποτελεσματικότητα πολλών και διαφορετικών φαρμάκων. Ωστόσο, επεσήμανε ότι στα ελληνικά νοσοκομεία χορηγείται η ουσία ρεντεμσιβίρη, όταν είναι διαθέσιμη και η χλωροκίνη που υπάρχει σε αφθονία στην Ελλάδα.

Εξήγησε επιπλέον ότι συχνά χρησιμοποιούνται καρδιοπροστατευτικά φάρμακα, καθώς ο ιος φαίνεται ότι με κάποιον τρόπο, ο οποίος ακόμα διερευνάται, επηρεάζει και την καρδιά.

Μιλώντας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε πως «τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό πληθυσμό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου».

Όπως είπε «ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου, σε έναν άνθρωπο με ήπια συμπτώματα μπορεί να δώσει λάθος μήνυμα. Μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό ένα τέτοιο τεστ».

Αναφερόμενος στα τεστ ανοσίας την Πέμπτη, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε παρατηρήσει πως για να χτίσει κανείς ανοσία στον κορονοϊό, θα πρέπει να βρεθούν στον οργανισμό του αντισώματα σε αυτόν. Οι ασθενείς αυτοί ενδέχεται να έχουν ανοσία για τουλάχιστον δύο ή 3 χρόνια και υπό αυτή την έννοια θα είναι προστατευμένοι στο κοντινό μέλλον. «Αυτοί θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα και ιδίως αν ανήκουν σε ομάδες πολιτών χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο την κρίσιμη αυτή ώρα, όπως είναι γιατροί και νοσηλευτές» έλεγε.

Σωτήρης Τσιόδρας: Τα πιο αξιόπιστα τεστ για τον κορονοϊό είναι τα μοριακά

Ωστόσο, σήμερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας επανήλθε, θέλοντας να τονίσει πως δεν βρισκόμαστε ακόμη στην φάση της μάχης ενάντια στον κορονοϊό, όπου και πρέπει να επιστρατευτούν τα τεστ ανοσίας.

«Τα πιο αξιόπιστα είναι τα μοριακά που προκρίνονται από τους φορείς και πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της πανδημίας. Οι Αρχές θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία αυτών των τεστ στο μέλλον» συνέχισε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τα τεστ κορονοϊού.

Θυμίζουμε πως η Βρετανία έχει παραγγείλει τέτοια τεστ ανοσίας στον κορονοϊό, τα οποία σκοπεύει να αποστείλει στα νοικοκυριά, προκειμένου να εξακριβωθεί ποιοι έχουν αναπτύξει αντισώματα. Η διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, Σάρον Πίκοκ σημείωσε πως έχουν παραγγείλει εκατομμύρια τεστ ανοσίας και ανάλογα με τον τρόπο εφαρμογής τους, ορισμένα θα μπορούν να γίνουν χωρίς οι πολίτες να βγουν από το σπίτι.

Φαίνεται πως τα τεστ αυτά είναι σχετικά οικονομικά και απλά, ενώ συλλέγουν αίμα από την άκρη του δακτύλου. Ορισμένα εξ αυτών ενδεχομένως να μπορούν να δώσουν αποτελέσματα σε ως και 10 με 15 λεπτά.

Εγκρίθηκε για έρευνα η κολχικίνη – Το φάρμακο που προτείνει η Ελλάδα στη μάχη κατά του ιούΜεγάλη ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Καρδιολογίας κ. Σπύρο Δευτεραίο, κατέθεσε ερευνητική πρόταση στον ΕΟΔΥ που αφορά την χρήση γνωστού φαρμάκου, της κολχικίνης, για τη θεραπεία ασθενών από την νόσο του κορονοϊού. Μέχρι τώρα η ουσία ήταν χρήσιμη κατά της ουρικής αρθρίτιδας.Στην έρευνα συμμετέχει μεγάλος αριθμός διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, από τον χώρο της της Λοιμωξιολογίας, της Καρδιολογίας, της Επιδημιολογίας, της Πνευμονολογίας και της Εντατικής Θεραπείας, όπως φαίνεται παρακάτω:Μελέτη GRECCO-19 (The Greek study in the Effects of Colchicine in Covid-19 complications prevention)Σπυρίδων Γ. Δευτεραίος, Γεράσιμος Σιάσος, Γεώργιος Γιαννόπουλος, Δημήτριος Α. Βραχάτης, Χρήστος Αγγελίδης, Σωτηρία Γ. Γιωτάκη, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Ελένη Γιαμαρέλλου, Χαράλαμπος Γώγος, Γεώργιος Δαΐκος, Μάριος Λαζανάς, Παγώνα Λάγιου, Γεώργιος Σαρόγλου, Νικόλαος Σύψας, Σωτήριος Τσιόδρας, Δημήτριος Χατζηγεωργίου, Νικόλαος Μουσσάς, Αναστασία Κοτανίδου, Νικόλαος Κουλούρης, Ευάγγελος Οικονόμου, Ανδρέας Καούκης, Χαράλαμπος Κοσσυβάκης, Κωνσταντίνος Ραϊσάκης, Κατερίνα Φουντουλάκη, Μιχάλης Κόμης, Δημήτριος Τσιαχρής, Ελένη Σαρρή, Ανδρέας Θεοδωράκης, Luis Martinez-Dolz, Sanz-Sánchez Jorge, Bernhard Reimers, Giulio G. Stefanini, Michael Cleman, Δημήτριος Φιλίππου, Χριστόφορος Δ. Ολύμπιος, Βλάσιος Ν. Πυργάκης, Ιωάννης Γουδέβενος, Γεώργιος Χάχαλης, Θεόφιλος Μ. Κωλέττης, Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης, Δημήτριος Τούσουλης, Χριστόδουλος Στεφανάδης.Κέντρα ΕξωτερικούDepartment of Cardiovascular Medicine – Yale University, USAΥπεύθυνος: Prof. Michael ClemanDepartment of Cardiovascular Medicine, Humanitas Clinical and Research Institute, Rozzano, Milan, ItalyΥπεύθυνοι: Dr. Bernhard Reimers (Director), Prof. Giulio StefaniniCardiology Department, Hospital Universitario y Politécnico La FeUniversity of Valencia. Valencia (Spain)Το ερευνητικό αυτό πρωτόκολλο, εγκρίθηκε ομόφωνα από την αρμόδια επιτροπή του ΕΟΔΥ, και θα αρχίσει άμεσα η κλινική μελέτη.Σημειώνεται πως η μελέτη για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με κορονοϊό έχουν ξεκινήσει και οι Καναδοί επιστήμονες, οι οποίοι έχουν δημοσιεύσει και σχετική μελέτη. Μένει λοιπόν να ερευνηθεί εάν η συγκεκριμένη ουσία θα συμβάλλει και πώς στην αντιμετώπιση της πανδημίας.Σημειώνεται πως η κολχικίνη είναι ένα γνωστό φάρμακο με αντιφλεγμονώδεις και άλλες ιδιότητες, που χρησιμοποιείται για την θεραπεία πολλών παθήσεων, όπως η ουρική αρθρίτιδα, ο μεσογειακός πυρετός, οι περικαρδίτιδες και άλλες.Σύμφωνα με τον γιατρό Χριστόδουλο Στεφανάδη, ως μέλος της ερευνητικής ομάδας, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κολχικίνη μπορεί να είναι ευεργετική στους ανθρώπους που νοσούν από τον νέο κορονοϊό.

The post Τσιόδρας: Γιατί τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό. Τι είναι η κολχικίνη που προτείνει ελληνική ομάδα επιστημόνων appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα