Το μυστικό του προϊστορικού οικισμού της Κέρου που «έκρυψε» η άνοδος της θάλασσας. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι το «νησί – πυραμίδα» μπορούσε να ανταγωνιστεί την Κνωσό και ενδεχομένως ξέφυγε από τα χέρια των αρχαιοκαπήλων (βίντεο)

Στο επίκεντρο του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος διεθνώς βρέθηκε η Κέρος των Κυκλάδων μετά τις ανακοινώσεις της ανασκαφικής ομάδας για τα μοναδικά τελετουργικά δρώμενα που συνέβαιναν εκεί πριν 4.500 χρόνια, με κύριο χαρακτηριστικό την εναπόθεση σπασμένων μαρμάρινων ειδωλίων. Οι νέες ανασκαφές στον προϊστορικό οικισμό του Δασκαλιού δίπλα στην Κέρο ανακάλυψαν πλήθος επιβλητικών και πυκνά δομημένων κατασκευών, αποδεικνύοντας πως πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές θέσεις στο Αιγαίο της πρώιμης Εποχής του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.).
Αυτό
αναφέρει τo Υπουργείο Πολιτισμού για τα ευρήματα στο Δασκαλιό, το δυτικότερο ακρωτήριο της Κέρου, που πλέον αποτελεί ένα μικρό νησάκι λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Έτσι αποκόπηκε από την Κέρο και πιθανότατα βρέθηκε εκτός της ακτίνας δράσης των αρχαιοκαπήλων. Γι΄ αυτό τον λόγο υπάρχουν ελπίδες να αποκαλυφθούν και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα από μια χρονική περίοδο που δεν περιμέναμε να υπάρχουν αποτυπώματα.

Mέλη της ανασκαφικής ομάδας εν ώρα εργασίας. Το επίπεδο της θάλασσας ήταν αρκετά χαμηλότερα κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού και το Δασκαλιό ήταν ενωμένο με την Κέρο. Σήμερα πρόκειται για δύο γειτονικά νησιά.

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι:

– Το Δασκαλιό καλυπτόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου με μοναδικά μνημειακά οικοδομήματα, χτισμένα με πέτρα φερμένη από τη Νάξο, δίνοντας την εντύπωση ενός ενιαίου μεγαλειώδους μνημείου σε σχήμα πυραμίδας, που αναδύεται από τη θάλασσα.

– Κάτω από μια εντυπωσιακή κλίμακα που ήρθε στο φως στα κατώτερα αναλήμματα, ανακαλύφθηκε ένα εξελιγμένο σύστημα αποστραγγιστικών αγωγών, που υποδηλώνει μια πολυλειτουργική αρχιτεκτονική, προσεκτικά σχεδιασμένη εκ των προτέρων.

– Μια άλλη πτυχή της ανάπτυξης του Δασκαλιού εντοπίζεται στη χρήση νέων γεωργικών πρακτικών, για την καλλιέργεια της ελιάς και του σταφυλιού, ενώ η μεταλλουργία, η πιο σημαντική τεχνολογία της 3ης χιλιετίας π.Χ., έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο. Οι κάτοικοι του Δασκαλιού ήταν έμπειροι μεταλλουργοί, όπως δείχνουν σαφείς ενδείξεις που εντοπίζονται παντού στη θέση.

Μικροσκοπικό μαρμάρινο ειδώλιο (αριστερά) και οστέινο σφραγιστικό δαχτυλίδι (δεξιά)

«Το Δασκαλιό έγινε ένα πρωτο-αστικό κέντρο σε βαθμό πρωτόγνωρο για τα νησιά, που μπορεί να ανταγωνιστεί μόνο η Κνωσός στην Κρήτη» δήλωσε στο ΑΠΕ ο συνδιευθυντής των ανασκαφών Δρ. Μάικλ Μπόιντ (Michael Boyd) από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Ο αρχαιολόγος εξηγεί ότι «η οικοδόμηση στο Δασκαλιό ξεκινά λίγο μετά τις τελετουργικές δραστηριότητες στον Κάβο, ίσως περίπου το 2600 π. Χ.» και διευκρινίζει ότι «ένας από τους κύριους στόχους των ερευνών το ερχόμενο καλοκαίρι είναι να βρεθούν στοιχεία πρωιμότερης δραστηριότητας στο Δασκαλιό, συνεπώς αυτή η απάντηση μπορεί να αλλάξει».

Στη φωτογραφία ο διευθυντής των ανασκαφών σερ Κόλιν Ρένφριου του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ συζητά τα ευρήματα με την ανασκαφέα Amira Kanwal. Δεξιά πίθοι εγκιβωτισμένοι στο δάπεδο για αποθήκευση λαδιού ή σιτηρών.

Δείτε την συνέντευξη του καθηγητή αρχαιολογίας Κόλιν Ρένφριου στον Χρίστο Βασιλόπουλο που τον συνάντησε στο Κουφονήσι την περίοδο των ανασκαφών:

Το άρθρο Το μυστικό του προϊστορικού οικισμού της Κέρου που «έκρυψε» η άνοδος της θάλασσας. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι το «νησί – πυραμίδα» μπορούσε να ανταγωνιστεί την Κνωσό και ενδεχομένως ξέφυγε από τα χέρια των αρχαιοκαπήλων (βίντεο) δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κέρου, Κνωσό,kerou, knoso