Το μήνυμα του Σωτήρη Τσιόδρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. «Με πίστη στην επιστήμη, η ανθρωπότητα θα νικήσει και τον κορωνοϊο»

Το δικό του αισιόδοξο μήνυμα για την έκβαση της πανδημίας του κορωνοϊού με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, έστειλε σήμερα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

«Θα νικήσουμε γιατί σαν ανθρωπότητα έχουμε μάθει να νικάμε, ήδη έχουμε αισιόδοξα δεδομένα από τα εμβόλια, ελπίζω ότι με κατανόηση και υπομονή θα ξεπεράσουμε το τούνελ αυτή τη στιγμή, σίγουρα υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Αρκεί να έχουμε αλληλεγγύη, να έχουμε σεβασμό και να παραμείνουμε

ενωμένοι. Να μην αφήσουμε να μας διχάσει αυτό το πράγμα», είπε ο καθηγητής σε διαδικτυακή εκδήλωση του ιδρύματος Ωνάση.

Ο ιός HIV/AIDS ήταν μια ακόμη αφορμή για να διατυπώσει την πάγια θέση του κατά του στίγματος των ασθενών με HIV/AIDS ο καθηγητής, και υπό τη θεσμική του ιδιότητα ως επικεφαλής των λοιμωξιολόγων που συσκέπτεται συνεχώς με τον πρωθυπουργό, για να αντιμετωπιστεί η επιδημία κορωνοιου στη χώρα μας.

Το στίγμα που είχε διαπιστώσει και στην αρχή της ιατρικής σταδιοδρομίας του ο καθηγητής όταν μελετούσε στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα το αργότερα, ότι «γεννιέται» μαζί με τη διάγνωση για τους οροθετικους, το βλέπει και στην τωρινή συγκυρία της επιδημίας του κορωνοιου και της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί.

«Είναι πολλαπλές οι μορφές βίας που έχω δει αυτούς τους μήνες. Yπηρξε ξενοφοβία, που ήταν έντονη στην αρχή, όταν ο κορωνοϊός ταυτίστηκε με αλλοδαπούς και θεωρήθηκε εισαγόμενος. Καταγράφηκαν επιθέσεις σε επαγγελματίες υγείας. Καταγράφηκε φυσική και λεκτική βία σε ασθενείς με κορωνοϊό. Το στίγμα που υπάρχει σε αυτήν τη νόσο έχει ομοιότητα με αυτό που υπήρχε και στο AIDS» είπε ο κ. Τσιόδρας, ενώ ανέτρεξε σε ένα αγαπημένο του βιβλίο, Αμερικανού συγγραφέα, για το θέμα που είχε περιγράψει αυτήν την κατάσταση τη δεκαετία του 1990, με τίτλο «My own country» προτρέποντας την ανάγνωσή του.

Ο φόβος και η αβεβαιότητα γεννούν το στίγμα, είπε ο κ. Τσιόδρας και κάλεσε την κοινωνία και την πολιτεία να καταδικάσουν τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές. «Το στίγμα εκθέτει τους ασθενείς σε απομόνωση και στέρηση της πρόσβασης στην περίθαλψη και τη θεραπεία», τόνισε.

«Υπήρχαν γιατροί που είχαν εγκαταλείψει το επάγγελμα γιατί δεν άντεχαν να βλέπουν ασθενείς να μένουν χωρίς θεραπεία», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως ο,τι πιο σημαντικό έχει κατακτηθεί είναι το αναφαιρετο δικαίωμα όλων στην υγεία, στην πρόσβαση στα μέσα που την εξασφαλίζουν.

«Το HIV/AIDς λειτούργησε για όλους τους λοιμωξιολογους ως πυξίδα, μας καθοδήγησε και σε αυτήν την πανδημία. Όλοι οι γιατροί που ασχολούμασταν με τον ιό αυτό όπως και με όλους τους ιούς, αισθανόμαστε οικογένεια με τους ασθενείς. Στόχος μας παραμένει η πρόσβαση στη διάγνωση, στη θεραπεία», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα: Ρόζα Παρκς, η γενναία αφροαμερικανίδα που δεν σηκώθηκε για να καθίσει στη θέση της ένας λευκός και συνελήφθη. Ακολούθησε μποϊκοτάζ στα λεωφορεία που «γονάτισε» τις μεταφορές

The post Το μήνυμα του Σωτήρη Τσιόδρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. «Με πίστη στην επιστήμη, η ανθρωπότητα θα νικήσει και τον κορωνοϊο» appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα