Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο «απειλεί» νησί στον Νότιο Ατλαντικό. Τι λένε οι επιστήμονες. Εικόνες από βρετανικό αεροσκάφος

Στο νησί της Νότιας Γεωργίας, στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, πλησιάζει το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου, γνωστό ως «A68a», έχοντας τη δυνατότητα να πλήξει το οικοσύστημα του βρετανικού υπερπόντιου εδάφους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών.

Το παγόβουνο A-68a έχει έκταση 4.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ζυγίζει εκατοντάδες δισεκατομμύρια τόνους, και αποκόπηκε από την παγοκρηπίδα της Ανταρκτικής το 2017. Σήμερα, οι επιστημονες φοβούνται ότι μπορεί να συγκρουστεί και να αγκυροβολήσει στα ανοικτά του καταφυγίου της άγριας ζωής στην περιοχή.

Οι εναέριες εικόνες

που τράβηξε βρετανικό αεροσκάφος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας δείχνουν το μέγεθος του παγόβουνου. Οι άκρες του βρίσκονται στα 30 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, σύμφωνα με την RAF News, και είναι γεμάτες τούνελ, ρωγμές και σπηλιές. Τεράστια κομμάτια πάγου καταρρέουν με γρήγορο ρυθμό, αφήνοντας πίσω τους θραύσματα που ενδέχεται να εμποδίσουν τη ναυτιλία στο μέλλον.

Το βάθος του παγόβουνου έχει επίσης σημασία καθώς το νησί φιλοξενεί εκατομμύρια πιγκουίνους, φώκιες και φάλαινες. Εάν το A-68a βυθιστεί κοντά στις ακτές της Νότιας Γεωργίας, θα μπορούσε να είχε τεράστιες επιπτώσεις για τα ζώα που ζουν εκεί.

«Η πραγματική απόσταση που πρέπει να ταξιδέψουν τα ζώα για να βρουν φαγητό έχει μεγάλη σημασία», ανέφερε ο καθηγητής Τζάρεντ Τάρλινγκ της βρετανικής επιστημονικής αποστολής στην Ανταρκτική. «Αν αναγκαστούν σε μεγάλη παράκαμψη, σημαίνει ότι τα μικρά τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ασιτία περιμένοντας το γεύμα τους».

Είναι ακόμα πιθανό ότι το A-68a θα συνεχίσει να επιπλέει γύρω από τις ακτές της Νότιας Γεωργίας πριν μετακινηθεί προς τα βόρεια. Ωστόσο, σύμφωνα με την RAF, το παγόβουνο απέχει περίπου 150 χλμ. από το νησί και θα μπορούσε να προσκρούσει στα τέλη Δεκεμβρίου.

Πληροφορίες / πηγή αρχικής φωτογραφίας: Livescience

Διαβάστε ακόμα: Οι δίκες – παρωδία που οδήγησαν στον απαγχονισμό επιφανών Ποντίων από τον Κεμάλ. Τα «Δικαστήρια της Αμάσειας», όπου αποφασίστηκε ο απαγχονισμός 500 ποντίων χωρίς κανένα στοιχείο

The post Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο «απειλεί» νησί στον Νότιο Ατλαντικό. Τι λένε οι επιστήμονες. Εικόνες από βρετανικό αεροσκάφος appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα