Το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» σε Φθιώτιδα και Κόρινθο. Αδύνατη η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης

Προβλήματα από τον «Ιανό» σε Φθιώτιδα και Κόρινθο.

Μια σειρά από χείμαρροι στα καμποχώρια της Λαμίας συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα και στο οδικό δίκτυο αλλά και μέσα στα χωριά.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα από το μεσημέρι της 18ης Σεπτεμβρίου έχουν χτυπήσει μια περιοχή η οποία έχει ακτίνα 20 χιλιομέτρων από την Λαμία και έχουν προκαλέσει καταστροφές.

Η πόλη της Λαμίας δεν αντιμετώπισε ακραίες καταστάσεις παρά το γεγονός ότι απειλήθηκε με έντονη βροχόπτωση μέσα στη νύχτα.

Η
Φθιώτιδα μετά το καταστροφικό πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα (Πηγή φωτογραφίας: LamiaReport.gr)

Η προσοχή είναι στραμμένη στον Σπερχειό ποταμό και τα όρια της αντοχής του ιδιαιτέρα στην περιοχή που είναι το χωριό Κόμμα, 8 χιλιόμετρα νότια της Λαμίας. Συνεργεία της Περιφέρειας Στερεάς και του Δήμου Λαμίας βρίσκονται στο ποτάμι το οποίο δείχνει μέχρι στιγμής να αντέχει την ένταση της βροχόπτωσης.

Την ίδια στιγμή, μικρά γεφύρια και δρόμοι στην περιοχή της Μακρακώμης δεν άντεξαν. Έχουν παρασυρθεί από τα νερά δημιουργώντας εμπόδια στην κυκλοφορία των αυτοκίνητων.

Η αρχή έγινε από τα χωριά γύρω από τα Λουτρά Υπάτης και συνεχίστηκε στα χωριά γύρω από το Λιανοκλάδι. Η νύχτα ήταν εφιαλτική για τα χωριά νότια της πόλης της Λαμίας γύρω από το Μοσχοχώρι, την Ηράκλεια και τη Δαμάστα.

Προβλήματα υπάρχουν στο χωριό ‘Αγιος Στέφανος του Δομοκού που αποκλείστηκε από τα νερά που κατέβηκαν από την βόρεια πλευρά του όρους Όθρυς.

Στο αεροδρόμιο της Λαμίας όπου σταθμεύουν πυροσβεστικά αεροπλάνα το ύψος του νερού ξεπερνά τα 60 εκατοστά με μηχανήματα του Δήμου της Λαμίας και της Περιφέρειας Στερεάς να προσπαθούν να ανοίξουν δίοδο για να φύγουν τα νερά.

Αδύνατη η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης

Με λεωφορεία θα γίνεται η σύνδεση μεταξύ Λιανοκλαδίου και Λάρισας λόγω των σοβαρών ζημιών που έχει υποστεί η σιδηροδρομική υποδομή, εξαιτίας των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που δημιούργησε ο κυκλώνας «Ιανός».

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται σε Κεντρική Στερεά και Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ ΑθηνώνΘεσσαλονίκης και ως εκ τούτου οι επιβάτες των τραίνων θα μετεπιβιβάζονται σε λεωφορεία για το κομμάτι μεταξύ Λιανοκλαδίου – Λάρισας παρακάμπτοντας τα απροσπέλαστα σημεία της σιδηροδρομικής υποδομής προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Η εταιρεία ζητά συγγνώμη από το επιβατικό κοινό για την ταλαιπωρία, και θα ενημερώσει με νεότερη ανακοίνωση για την πορεία ομαλοποίησης της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας.

Ο διαχειριστής υποδομής ΟΣΕ, όπως αναφέρει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επιχειρεί με συνεργεία στα προβληματικά σημεία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης και παραμένει εν ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας σε τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου.

Σημειώνεται πως η σιδηροδρομική γραμμή πριν τη σήραγγα Οθρυος έχει υποστεί από νωρίς χθες Παρασκευή το απόγευμα σοβαρές ζημιές και είναι απροσπέλαστη.

Κόρινθος

Προβλήματα έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες σε περιοχές της ανατολικής Κορινθίας, όπου έφτασε μετά από μία νύχτα καταστροφών στην Θεσσαλία.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν γίνει 16 κλήσεις από τις περιοχές των Λουτρών της Ωραίας Ελένης και της Αλμυρής για απαντλήσεις υδάτων, ενώ με απόφαση της Αστυνομίας έχει κλείσει, για προληπτικούς λόγους, η εθνική οδός Ισθμού – Επιδαύρου, από το 3ο έως το 34ο χιλιόμετρο.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, «μόνο στην παραλιακή περιοχή των Κεχριών υπάρχουν προβλήματα» και εξήγησε: «Λόγω των βροχοπτώσεων, το βουνό που βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων και τον περασμένο Ιούλιο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά, «κατέβασε» νερά στην παραλιακή περιοχή των Λουτρών της Ωραίας Ελένης, με αποτέλεσμα να έχουμε κάποια προβλήματα με πλημμύρες, ενώ πέτρες έχουν πέσει στο οδόστρωμα της λεωφόρου Επιδαύρου».

Αντλήθηκαν πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Μαθράκι. Το μικροσκοπικό νησί του Ιονίου με την ξεχωριστή ντοπιολαλιά. Είναι κράμα αρχαίων ελληνικών και ιταλικών. Δείτε από ψηλά την εκπληκτική ακτογραμμή (drone)

The post Το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» σε Φθιώτιδα και Κόρινθο. Αδύνατη η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα