Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία: Ετοιμάζει άσκηση με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο. Τούρκοι εθνικιστές στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα: «Θα σας ρίξουμε στη θάλασσα»

news247:

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η Τουρκία, η οποία, παρά την κινητοποίηση του αμερικανικού στόλου στη Μεσόγειο, κλιμακώνει την ένταση λίγο πιο πάνω, στο Αιγαίο. Σύμφωνα με νέα NAVTEX, η Τουρκία δεσμεύει την περιοχή μεταξύ Σκύρου, Ψαρών και Ευβοίας για άσκηση με πραγματικά πυρά στο διάστημα 7, 8, 25-27, 28, 29 Μαρτίου και 2, 3, 4, 5, 6-10, 24-26 και 30 Απριλίου.
Είναι η δεύτερη δέσμευση περιοχής
μετά από αυτή στο Καστελόριζο για άσκηση έρευνας και διάσωσης.
Το επικίνδυνο στη δεύτερη ναυτική οδηγία είναι ότι μέχρι τις 30 Απριλίου, δηλαδή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο τουρκικός στόλος θα πραγματοποιεί άσκηση με πραγματικά πυρά.
Όπως αναφέρει το Hellas Journal, η Άγκυρα παραβιάζει το Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ για αποφυγή πραγματοποίησης ασκήσεων στις εθνικές και θρησκευτικές εορτές, καθώς η δέσμευση της περιοχής καλύπτει τόσο την 25η Μαρτίου όσο και το Πάσχα.
Η τουρκική δέσμευση επικαλύπτει και περιοχές τις οποίες έχει δεσμεύσει ήδη η Αθήνα για πραγματοποίηση ασκήσεων, και είναι ενδεικτικό των προθέσεων της Άγκυρας, καθώς έτσι προκαλούνται εντάσεις και κορυφώνονται οι κίνδυνοι για ένα απρόβλεπτο θερμό επεισόδιο.«Θα σας ρίξουμε στη θάλασσα»

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε έξω από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, με τη συμμετοχή περίπου 30 ατόμων από την εθνικιστική οργάνωση με το όνομα «Ίδρυμα για την Ηθική στην Τέχνη και την Επιστήμη». Διαμαρτυρήθηκαν για το κάψιμο της τουρκικής σημαίας στην Αθήνα.
Ο αρχηγός της οργάνωσης, Μουσταφά Γκιουνές, ζήτησε τη σύλληψη και την παραπομπή σε δίκη αυτών που έκαψαν την τουρκική σημαία στην Αθήνα. Ο Γκιουνές σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι: «Θέλουμε να γίνει γνωστό σε όλον τον κόσμο ότι εμείς ως Τούρκοι νέοι θα δώσουμε την πιο σκληρή απάντηση, αν χρειαστεί, ενάντια σε ρατσιστικές και φασιστικές προσεγγίσεις που έχουν στόχο την Τουρκική Δημοκρατία».

«Εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αποδείξουμε ότι θα δώσουμε ακόμη και τη ζωή μας για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τη σημαία μας που κράτησαν με το αίμα τους οι νεκροί ήρωές μας. Δηλώνουμε ότι θα σηκώσουμε τον κόσμο στο πόδι, αν χρειαστεί», ανέφερε. Οι διαδηλωτές αναφέρεται ότι άφησαν διπλωμένη μία ελληνική σημαία έξω από την πρεσβεία και ότι η αστυνομία τους ανάγκασε να αποχωρήσουν.Από τη διαδήλωση, δεν έλειψαν οι εμπρηστικές δηλώσεις, αλλά και τα προκλητικά πανό, με πιο χαρακτηριστικό αυτό που έγραφε «είμαστε έτοιμοι να σας ρίξουμε ξανά στη θάλασσα».
Οι διαδηλωτές πάντως στην συνέχεια απωθήθηκαν από την τουρκική αστυνομία.

«Διεθνής νομιμότητα»Έπειτα από ένα σερί εμπρηστικών δηλώσεων αξιωματούχων, αναφορικά με το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και μια κατά μέτωπον επίθεση στο πρόσωπο του προέδρου της ελληνικής δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, η Άγκυρα φαίνεται να προσπαθεί να παίξει το χαρτί της «διεθνούς νομιμότητας» σε ό, τι αφορά στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολή. Από την άλλη, στην Τουρκία επιμένουν πως οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Κύπρο θα επέλθει μετά τη λύση του κυπριακού, τις συζητήσεις για το οποίο οι ίδιοι δυναμίτισαν. Στη Δικαιοσύνη η απόφαση, λέει ο Γιλντιρίμ

Την Τετάρτη, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε συνάντηση με τον «πρωθυπουργό» των Κατεχόμενων, Τουρφάν Ερχουμάν έπειτα από τις οποίες αναφέρθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφορικά με την υπόθεση των δύο στρατιωτικών, ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ είπε ότι παραβίασαν τα σύνορα και η νομική διαδικασία συνεχίζεται προσθέτοντας ότι η «δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην παραπομπή του ζητήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της Αθήνας. «Το να έρθει αυτό το θέμα ενώπιον της ΕΕ είναι πολύ έξυπνο. Είναι μια συνήθεια πια όποιο θέμα έχει να κάνει με την Τουρκία να τίθεται ενώπιον της ΕΕ για στήριξη. Αυτό και παρόμοιες εξελίξεις δεν πηγαίνουν μπροστά τις σχέσεις μας με την ΕΕ, αλλά ούτε και πίσω».
Οι προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν την απάντησή τους, δήλωσε ακόμη ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στην έρευνες φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τόνισε ότι οι μονομερείς δραστηριότητες δεν αντικρίζονται θετικά ούτε από την Τουρκία ούτε από τους Τ/κ. “Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν μόνο όταν υπάρξει μια λύση μόνιμη,βιώσιμη με ένα σχήμα ενός κράτους δικοινοτικού. Η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και τέτοιου είδους προκλητικές δραστηριότητες θα έχουν την απάντησή τους”, ανέφερε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Συνάντηση Α’ ΓΕΕΘΑ με Αμερικανό πρέσβη

Την ίδια ώρα, τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα,Τζέφρι Πάιατ, δέχθηκε στο γραφείο του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, χωρίς επισήμως να ανακοινωθεί τίποτα για το περιεχόμενό της. Πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι Πάιατ και Αποστολάκης συζήτησαν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, αλλά και το σύνολο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος – ΗΠΑ.
Στο μεταξύ και ενώ τούρκοι αξιωματούχοι προκαλούν διαρκώς με τις επιθετικές δηλώσεις τους εναντίον της χώρας μας, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί το θέμα με τους δύο στρατιωτικούς και ενώ στην Άγκυρα έχει φτάσει ήδη ο Έλληνας πραγματογνώμονας που θα συμμετέχει στην έρευνα για τα κινητά των δύο συλληφθέντων. Ο μεγάλος φόβος της Αθήνας είναι μήπως οι τουρκικές αρχές χρησιμοποιήσουν τα κινητά για να κατηγορήσουν τους δύο Έλληνες για κατασκοπεία.

Από την πλευρά του, το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά πως η Άγκυρα δε θα πάρει την απόφαση μίας μακρόχρονης ομηρείας των δύο ελλήνων στρατιωτικών, παρά την εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα και την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων το τελευταίο διάστημα. Βεβαίως, ως τώρα, η ελληνική πλευρά μπορεί μόνο να αποκωδικοποιεί τα μηνύματα από την Τουρκία και να προβαίνει σε υποθέσεις και εκτιμήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς ουδείς στην Αθήνα έχει κάποια διαβεβαίωση για οτιδήποτε. Είναι χαρακτηριστική η φράση με την οποία κορυφαίος υπουργός χαρακτηρίζει την όλη κατάσταση: «με την Τουρκία, ειδικά αυτό τον καιρό, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά», εκμυστηρεύεται στους συνομιλητές του.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα

Το άρθρο Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία: Ετοιμάζει άσκηση με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο. Τούρκοι εθνικιστές στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα: «Θα σας ρίξουμε στη θάλασσα» δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα