Πτήση πάνω από την Άρτα με το ξακουστό γεφύρι, που ήταν το σύνορο με τους Οθωμανούς. Η πόλη κατακτήθηκε από τον Αλή Πασά και ελευθερώθηκε το 1881 (βίντεο drone)

Η Άρτα είναι συνδεδεμένη με έναν μύθο που ακολουθεί το ξακουστό γεφύρι της. Υπήρξε για χρόνια το φυσικό σύνορο της ελεύθερης Ελλάδας με την οθωμανική αυτοκρατορία.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μαρτυρική, αφού δεν γλύτωσε από τη μανία του κατακτητή. Ο «ματωμένος γάμος» της Αλεξάνδρας από το Κομμένο, είναι μια από τις ιστορίες που ακολουθούν το πολύπαθο παρελθόν της, όταν «επίλεκτοι» της γερμανικής μεραρχίας Εντελβάις εκτέλεσαν νύφη, γαμπρό και όλους τους καλεσμένους.

Όπως και το Τετράκωμο, που πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς το 1943. Είχαν μετατρέψει την κουφάλα του γεροπλάτανου σε κρατητήριο.

Διαβάστε επίσης: Ο ματωμένος γάμος της Αλεξάνδρας στο μαρτυρικό Κομμένο της Άρτας. Οι «επίλεκτοι» της γερμανικής μεραρχίας Εντελβάις εκτέλεσαν νύφη, γαμπρό και όλους τους καλεσμένους (βίντεο)

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου μετά τα Γιάννενα. Έχει σημαντική βυζαντινή παράδοση από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου (1229) και δείγματά της αποτελούν οι βυζαντινές εκκλησίες της Αγίας Θεοδώρας, των Βλαχερνών, του Αγίου Βασιλείου και της Παρηγορίτισσας.

Το εσωτερικό του ναού της Παναγίας Παρηγορίτισσας στην Άρτα. Πηγή φωτογραφίας: Εφορία Αρχαιοτήτων Άρτας

Η πόλη είναι χτισμένη στην ίδια θέση που κατά την αρχαιότητα υπήρχε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της περιοχής, η Αμβρακία. Κατά μία άλλη άποψη η Άρτα είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Αργιθέας ή κατ’ άλλους του αρχαίου Αμφιλοχικού Άργους.

Το τζαμί του Φαΐκ Πασά μαζί με το Φεϋζούλ τζαμί είναι ένα από τα δύο σωζόμενα τζαμιά της Άρτας. Κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα από τον Φαΐκ Πασά, πρώτο Οθωμανό κατακτητή της Άρτας. Το τζαμί κατασκευάστηκε με υλικά τα οποία μεταφέρθηκαν από τον παλαιό βυζαντινό ναό της Παρηγορήτισσας, από την αρχαία Νικόπολη αλλά και από διάφορα αρχαία κτίσματα της Αμβρακίας. Αερολήψη: Λάζαρος Τσάτσος – Epirus Travel

Η Άρτα περιήλθε στην εξουσία του Αλή Πασά Τεπελενλή το έτος 1788 και τερματίσθηκε με τον αποκεφαλισμό του το 1822. Η Επανάσταση του 1821 έχει να επιδείξει πολλές ιστορικές μάχες στην περιοχή της  και στα γύρω χωριά.

Οι επαναστάτες δεν κατάφεραν να προσαρτήσουν την Άρτα στα εδάφη του νέου κράτους. Συνέχισε να βρίσκεται υπό Οθωμανική κυριαρχία, όπως και άλλα μέρη της Ελλάδας. Τελικά στις 28 Μαρτίου 1881, η Θεσσαλία και η Άρτα περιέρχονται στην Ελλάδα μετά τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης. Προέβλεπε την προσάρτηση της Θεσσαλίας και λωρίδας της Ηπείρου μέχρι και της Άρτα στο Ελληνικό Κράτος. Οι Οθωμανοί τελικά αποχώρησαν από την Άρτα.

Παρακολουθείστε το βίντεο drone του συνεργάτη μας Epirus Travel, από το προσωπικό του κανάλι στο You Tube, πάνω από την πόλη της Άρτας:

Αρχική φωτογραφία: Στο παλιό γεφύρι της Άρτας διατηρείται το Τουρκικό φυλάκιο-τελωνείο, που έχει μετατραπεί σήμερα σε Εθνογραφικό Λαογραφικό Μουσείο.

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Άρης Βελουχιώτης – Ναπολέων Ζέρβας. Είχαν κοινό εχθρό, αλλά διαφορετικές πολιτικές βλέψεις. Ο εμφύλιος του βουνού (βίντεο)

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Ζέρβας – Βελουχιώτης. Άσπονδοι εχθροί αλλά και συγγενείς; Γιατί ο αρχηγός του ΕΔΕΣ αποκαλούσε τον Άρη ανιψιό του. Η μαρτυρία του αδελφού του (βίντεο)

The post Πτήση πάνω από την Άρτα με το ξακουστό γεφύρι, που ήταν το σύνορο με τους Οθωμανούς. Η πόλη κατακτήθηκε από τον Αλή Πασά και ελευθερώθηκε το 1881 (βίντεο drone) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα