Προκλητικός Ερντογάν: «Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Επειδή οι ακτές μας βλέπουν της Λιβύης, θα κάνουμε ότι δεν έκανε η Κύπρος κι αυτό τρελαίνει την Ελλάδα»

Νέες προκλητικές δηλωσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αναφορές στις θαλάσσιες ζώνες, ενώ παράλληλα αποκάλυψε ότι συζητά με την Ιταλία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο των μνημονίων μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης.

Ο Ερντογάν κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο και τη Διάσκεψη για τη Λιβύη, αναφερόμενος στο μνημόνιο με την Τρίπολη για τις θαλάσσιες ζώνες, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε εκ νέου κριτική στην Αθήνα για την επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ρητορικό κρεσέντο Ερντογάν επιλογή που όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Καματερό και τους Αγίους Αναργύρους «προκαλεί ενίοτε νευρικότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου». Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι η βασική διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Νέα «βόμβα» Ερντογάν: Συζητάμε με την Ιταλία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Ωστόσο, ο Ερντογάν προχώρησε και σε μια δήλωση «βόμβα», αν δεν πρόκειται περί ακόμη ενός «πυροτεχνήματος», αποκαλύπτοντας ότι συζητά με την Ιταλία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σε κάποιες επαφές που έχουν Ρώμη και Άγκυρα για πραγματοποίηση γεώτρησης ανοιχτά της Λιβύης. Όπως είχε χαρακτηριστικά «αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας ώστε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση. Επειδή τώρα οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκανε η Κύπρος κι αυτό τρελαίνει την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, αν γίνει αυτό τότε θα υπάρχουν πολύ διαφορετικές εξελίξεις.

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται πως η στάση της Ιταλίας είναι διφορούμενη απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα δεν ήταν ξεκάθαρη η στάση της για την υλοποίηση του αγωγού EastMed.

Από την Ιταλία δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

The post Προκλητικός Ερντογάν: «Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Επειδή οι ακτές μας βλέπουν της Λιβύης, θα κάνουμε ότι δεν έκανε η Κύπρος κι αυτό τρελαίνει την Ελλάδα» appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mixani tou Xronou