Πώς βρέθηκε στην Ελλάδα το πλοίο με τα 1.780 ζώα που δεν ήθελε καμία χώρα- Μετά από «θρίλερ» αναχωρεί από την Καλαμάτα

Από την Καλαμάτα θα αναχωρήσει για την Ισπανία το πλοίο Elbeik με τα 1.780 αιγοπρόβατα και ζωοειδή, το οποίο μετά από μία «Οδύσσεια» μηνών στη Μεσόγειο βρέθηκε στην Ελλάδα. Από τον Δεκέμβριο δεν έχει γίνει δεκτό σε κανένα λιμάνι καθώς μετέφερε βοοειδή, ύποπτα ότι πάσχουν από καταρροϊκό πυρετό.

Έπειτα από παρέμβαση της Στέλλας Κυριακίδου, Κύπριας επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητήθηκε

από την Ελλάδα η παροχή βοήθειας στο πλοίο όσον αφορά τον ανεφοδιασμό του με καύσιμα και τρόφιμα. Λόγω της φύσης του φορτίου και των φόβων λόγω της πιθανής ασθένειας, οργανώθηκε μια μεγάλη επιχείρηση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας και κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες υγειονομικές διαδικασίες κατά τον ανεφοδιασμό.

Η περιπέτεια του πλοίου έχει απασχολήσει και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του προβλήματος ανέλαβε και η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση CIWF για την ευημερία των ζώων κτηνοτροφικών μονάδων. Όπως αναφέρει ο Guardian, έχουν ήδη πεθάνει κάποια από τα ζώα κατά την διάρκεια τοτ ταξιδιού, ανακύπτει ζήτημα ευρύτερης δημόσιας υγείας και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας ….

Πότε ξεκίνησε η περιπέτεια του Elbeik 

Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου το σημαίας Τόγκο Elbeik και το πλοίο Karim Allah σημαίας Λιβάνου ανέλαβαν τη μεταφορά των βοοειδών, από την Ταραγόνα και την Καρθαγένη της Ισπανίας προς τη Λιβύη και την Τουρκία, αλλά απαγορεύτηκε ο κατάπλους τους στη Σαρδηνία και σε λιμάνια της Λιβύης, της Αιγύπτου, της Τουρκίας και της Κύπρου.

Και οι δύο αποστολές αντιμετώπισαν προβλήματα όταν τους αρνήθηκε να εισέλθουν σε διάφορες χώρες, λόγω του φόβου ότι τα ζώα είχαν μια ασθένεια, όπως ο καταρροϊκός πυρετός, η οποία προκαλεί χωλότητα και αιμορραγία μεταξύ των βοοειδών, αλλά δεν επηρεάζει τους ανθρώπους.

Το “Karim Allah” σημαίας Λιβάνου, που μετέφερε πάνω από 800 αγελάδες, αναγκάστηκε τελικά να επιστρέψει στην Καρθαγένη όπου τα ζώα οδηγήθηκαν σε ευθανασία. Το πλοίο είχε κατευθυνθεί προς την Τρίπολη της Λιβύης όπου, ωστόσο, τα βοοειδή δεν έγιναν δεκτά λόγω ύποπτων κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού.

Στη συνέχεια ζήτησε να ελλιμενιστεί στην Τυνησία για την προμήθεια ζωοτροφών, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε. Στις 28 Ιανουαρίου βρισκόταν στα νερά της Αουγκούστα στην ανατολική Σικελία, όπου ανακοινώθηκε ότι ήταν «μερικώς φορτωμένο» και, αφού αγόρασε ζωοτροφές, κατευθύνθηκε πάλι προς δυτικά, στον Κόλπο του Κάλιαρι. Οι ιταλικές αρχές ετοίμαζαν επιθεώρηση για να επαληθεύσουν την κατάσταση στο πλοίο, αλλά το πλοίο έφυγε απροειδοποίητα και σύμφωνα με τους χάρτες, κατευθύνθηκε στην Καρθαγένη, με πολύ αργούς ρυθμούς, καθυστερώντας στα ισπανικά παράλια.

Από την άλλη πλευρά το Elbeik κατά την διάρκεια του ταξιδιού του έχει περάσει από Τουρκία, Λιβύη, Αίγυπτο και την Κατεχόμενη Κύπρο για να δρομολογήσει τελικά την επιστροφή του στην Ισπανία.  Ωστόσο κατά την διαδρομή του, ευρισκόμενο στα ανατολικά της Κρήτης, ζήτησε από την ελληνική πλευρά να πλεύσει προς τον Πειραιά και να ελλιμενιστεί.

Έπειτα από παρέμβαση της Στέλλας Κυριακίδου, Κύπριας επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητήθηκε από την Ελλάδα η παροχή βοήθειας στο πλοίο όσον αφορά τον ανεφοδιασμό του με καύσιμα και τρόφιμα». Στο πλοίο παραδόθηκαν τρόφιμα για ανθρώπους και ζώα και εντός της ημέρας το πλοίο θα πλεύσει προς την Καρθαγένη της Ισπανίας. Κάθε αίτημα σχετικά με την παροχή βοήθειας προς το πλοίο ικανοποιήθηκε» αναφέρει η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή στο protothema.gr σημειώνοντας πως «δεν ήταν μία απλή υπόθεση, ωστόσο τέλος καλό, όλα καλά».

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου…

Πληροφορίες: protothema.gr

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: www.marinetraffic.com

The post Πώς βρέθηκε στην Ελλάδα το πλοίο με τα 1.780 ζώα που δεν ήθελε καμία χώρα- Μετά από «θρίλερ» αναχωρεί από την Καλαμάτα appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα