Πληροφορίες ότι παρατείνεται το lockdown. Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Πότε τα μαγαζιά και πότε η εστίαση. Σταδιακά η άρση

Από την έντυπη έκδοση της «Καθημερινής», του Σταύρου Γ. Παπαντωνίου

Σε αγωνιώδη μάχη με το χρόνο εξελίσσεται η προσπάθεια να αποδώσουν τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας, καθώς οι αντοχές του συστήματος υγείας εξαντλούνται. 

Την ίδια στιγμή οι αριθμοί δεν επιτρέπουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Τα κρούσματα ξεπέρασαν χθες τις 3.000 έχασαν τη ζωή τους 60 ασθενείς, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων έφθασε τον αριθμό-ρεκόρ των 480. Όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι στο «κόκκινο» και εξεταζονται περιορισμοί στις μετακινήσεις για

τους εργάτες γης που έρχονται από όμορες χώρες.

Πάντως, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη σχέδιο σταδιακής άρσης του λοκντάουν με ορίζοντα τις γιορτές. Με δεδομένο ότι δεν έχει υπάρξει η πτώση των κρουσμάτων που αναμενόταν, ο προσανατολισμός είναι η επιστροφή στα θρανία στις 7 Δεκεμβρίου. Το λιανεμπόρια σχεδιάζεται να ανοίξει μια εβδομάδα αργότερα και η εστίας ως «τελευταίο βήμα», πιθανότατα στις 21 ή ακόμη και στις 19 που είναι Σάββατο. Με βάση το σχέδιο εργασίας, θα συνεχιστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 ή 11 το βράδυ, οπότε θα κλείνει η εστίαση, ενώ δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Η κυβέρνηση έχει ήδη, αρχίζει να εξετάζει τον τρόπο άρσης του λοκντάουν, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο χρόνος ωστόσο που θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται το σχέδιο τελεί υπό αίρεση, καθώς τα κρούσματα, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, είναι ακόμα άκρως ανησυχητικά παρά τα αυστηρά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός προβλέπει τρεις φάσεις με την ακόλουθη σειρά: πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία, τα οποία παρουσιάζουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, μετά το λιανεμπόριο και τελευταία η εστίαση, που ούτως ή άλλως αποτελεί τη βασική εστία διασποράς και πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.

Διαβάστε επίσης: podcast: Κριστιάν Ντιορ. Έντυσε τις γυναίκες των ναζί, αποκατέστησε την υψηλή ραπτική της Γαλλίας. Πέθανε στα 52 του και δεν αποκαλύπτουν ακόμη τα αίτιαΠως θα ανοίξει η εστίαση

Το θέμα της εστίασης είναι το πιο κρίσιμο. Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως αποτέλεσε το προηγούμενο διάστημα τη μεγαλύτερη εστία μετάδοσης του ιού. Βέβαιο, λοιπόν, πρέπει να θεωρείται ότι θα ανοίξει με αυστηρούς κανόνες: μόνο για καθήμενους και θα κλείνει συγκεκριμένη ώρα, πιθανότατα 10 ή 11 το βράδυ. Στα σενάρια που έχουν πεσει στο τραπέζι είναι ακόμα και η χρήση προστατευτικών πλεξιγκλάς μεταξύ των πελατών, ενω εξετάζεται και η επιδότηση για σόμπες, ώστε να δουλέψουν στο έπακρο οι εξωτερικοί χώροι.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν πρόκειται να ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, καθώς δημιουργείται μεγάλος συγχρωτισμός και οι πελάτες κάθονται όρθιοι. Όσον αφορά την εστίαση, ένα πρόβλημα είναι τι θα γίνει με όσες επιχειρήσεις έχουν μεικτές άδειες, δηλαδή μαγαζιά που είναι μπαρ και εστιατόρια. Εκεί αναμένεται να εφαρμοστούν αυστηρά οι κανόνες εστιατορίου. Δηλαδή θα απαγορεύονται όρθιοι πελάτες και μουσική.

Διαβάστε επίσης: «Η κόρη που έκλεινε ραντεβού για να δει τον πατέρα της». Η Χριστίνα Ωνάση έκανε τέσσερις γάμους που την έκαναν μια από τις πιο δυστυχισμένες γυναίκες (video)Χριστούγεννα εντός νομού

Την ίδια ώρα, δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως τα sms και η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν θα φύγουν άμεσα από τη ζωή μας. Κατ’ αρχάς, η επιστροφή στα θρανία δεν συνεπάγεται κατάργηση του sms, καθώς αυτά τα δυο συνυπήρχαν πριν κλείσουν τα δημοτικά.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου επίσης μπορεί να συνδυαστεί με την παραμονή των sms. Και στις δυο περιπτώσεις η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζεται. Με το άνοιγμα και την εστίασης, ωστόσο, που συνεπάγεται το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας, δεν μπορεί να υπάρχει και sms. Σε αυτή την περίπτωση θα μείνει μόνο η απαγόρευση κυκλοφορίας μόλις κλείνει η εστίαση.

Αβέβαιο είναι το τι θα γίνει με τη μετακίνηση από νομό σε νομό. Αυτή την ώρα δεν είναι πολύ πιθανό να καταργηθεί , και το ισχυρότερο σενάριο είναι να κάνουμε Χριστούγεννα στο νομό μας. Διαφορετικά θεωρείται βέβαιο πως ο συνωστισμός στα χωριά και τους βασικούς χειμερινούς προορισμούς θα εκτοξεύσει τα κρούσματα αμέσως μετά την επιστροφή στα αστικά κέντρα, δημιουργώντας εστίες υπερμετάδοσης σε όλη την επικράτεια.

«Δεν περιμένουμε δραματική μείωση, αλλά τη συγκεκριμένη ημερομηνία να δούμε κάμψη», εξήγησε μιλώντας για τις αποφάσεις σχετικά με την άρση του lockdown στον ΑΝΤ1. Ερωτηθείς τέλος, αν θα δούμε άρση του  lockdown στα τέλη Νοέμβρη, απάντησε πως «με τα μέχρι τώρα δεδομένα υπάρχει περίπτωση να δοθεί παράταση της κατάστασης».

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ επανέλαβε ότι, «ο μόνος τρόπος για να το περιορίσουμε είναι μεγάλη μείωση της κινητικότητας και των επαφών».

Σχετικά με το rapid test που γίνεται στο σπίτι και στο οποίο έδωσε έγκριση ο Οργανισμός Φαρμάκων των ΗΠΑ, εξήγησε ότι, για να φτάσει στη χώρα μας θα πρέπει πρώτα να πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σημειώνοντας πως «στην Αμερική γίνεται με συνταγογράφηση». Όσο αφορά στα εμβόλια που έχουν ανακοινωθεί, τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, εξηγώντας ότι κανένα από τα δύο δεν εισάγει ιό αδρανοποιημένο, όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα εμβόλια, υπογραμμίζοντας πως «οι παρενέργειες είναι πολύ ήπιες και παροδικές ενέργειες».

Από την έντυπη έκδοση της «Καθημερινής», του Σταύρου Γ. Παπαντωνίου

The post Πληροφορίες ότι παρατείνεται το lockdown. Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Πότε τα μαγαζιά και πότε η εστίαση. Σταδιακά η άρση appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα