Περίεργη «γλίτσα» έχει καλύψει τη θάλασσα του Μαρμαρά και απειλεί να βγει στο Αιγαίο. Φόβοι για επιδημιολογική «βόμβα»

Η γλίτσα που έχει σκεπάσει τη θάλασσα του Μαρμαρά, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες αγγίζει τα 15 μέτρα και σταδιακά οδεύει προς την έξοδο των Στενών προς το Αιγαίο Πέλαγος.  Παρά την αναστάτωση που έχει προκαλέσει στην Τουρκία, Έλληνες επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί και εξηγούν ότι το φαινόμενο δεν αποτελεί  επιδημιολογική «βόμβα».

Σύμφωνα με τους Τούρκους επιστήμονες, πρόκειται για μικροφύκια και υπερβολική παραγωγή φυτοπλακγτόν, το οποίο παράγει την αποκρουστική αυτή γλίτσα. Νωρίτερα μέσα ενημέρωσης στη γειτονική χώρα

ανέφεραν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ξέσπασμα μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας, στην Κωνσταντινούπολη.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας…

Και αυτό γιατί πρόκειται για ένα περιβάλλον που ευνοεί την αναπαραγωγή βακτηρίων και συνδυάζει υπερβολική αναπαραγωγή μικροφυκιών και αύξηση των θερμοκρασιών του θαλασσινού νερού.

Ωστόσο, όπως εξηγεί στο protothema.gr o Γιώργος Τσιρτσής, καθηγητής Ωκεανογραφίας, ειδικός σε θέματα φυτοπλαγκτόν, από το τμήμα Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το φαινόμενο εμφανίζεται κάθε χρόνο και πάντα την ίδια εποχή. Παράλληλα υπήρξε καθησυχαστικός καθώς το φαινόμενο δεν έχει σχέση με κάποιο είδος ρύπανσης. «Είναι κάτι φυσιολογικό που θα περάσει. Κρατάει μερικές εβδομάδες και αυτή η ύλη που παράγεται σιγά σιγά αποσυντίθεται και καθαρίζει η θάλασσα».

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου…

The post Περίεργη «γλίτσα» έχει καλύψει τη θάλασσα του Μαρμαρά και απειλεί να βγει στο Αιγαίο. Φόβοι για επιδημιολογική «βόμβα» appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα