Δύο ακόμη νεκροί και συνολικά 101. Φθίνουσα η πορεία της νόσου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κύριο Τσιόδρα. Ο δείκτης μετάδοσης του ιού -R0- είναι πλέον κάτω από 1 στην Ελλάδα

25 νέα κρούσματα και 2 θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, σύμφωνα με την καθιερωμένη ενημέρωση του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο καθηγητής ανακοίνωσε ότι η πορεία της νόσου στην Ελλάδα βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Συνολικά τα κρούσματα στην χώρα έφτασαν τα 2.170, ενώ 101 ασθενείς έχουν χάσει τη μάχη με τη νόσο. Η μέση ηλικία των θυμάτων είναι τα

73 έτη, με 89% εξ αυτών να υποφέρει από κάποιο υποκείμενο νόσημα.

76 άνθρωποι με μέση ηλικία τα 68 έτη βρίσκονται διασωληνωμένοι, με το 80% να έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα. 27 άτομα έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, ο λοιμωξιολόγος ανέφερε πως έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα 48.798 κλινικά τεστ για τον κορωνοϊό, από την αρχή της πανδημίας.

Μείωση του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού διαπιστώνει η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και την τήρησή τους. Η νόσος φθίνει, ο ρυθμός μετάδοσης R0 είναι πλέον κάτω από 1, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ένας ασθενής με κορωνοϊό μολύνει (στατιστικά) λιγότερους από έναν υγιείς.

Tο R0 «αντιπροσωπεύει τον μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο: Δηλαδή εάν αφήσεις τον ιό χωρίς μέτρα κι έχει R0 πάνω από 2, ο ένας θα “κολλήσει” τουλάχιστον άλλους δύο», είπε και πρόσθεσε: «Το R0 στην Ελλάδα είναι κάτω από το 1 χάρη στα μέτρα. Τι σημαίνει αυτό; Η νόσος φθίνει, δηλαδή σβήνει, και τελικά εξαφανίζεται», πρόσθεσε.

Για το χρόνο άρσης των μέτρων, ο κ. Τσιόδρας είπε δεν αναμένεις μηδέν κρούσματα για να αρθούν τα μέτρα, ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι το R0, ο δείκτης της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Παράλληλα, είναι ο δείκτης αναζωπύρωσης, η ανοσία για την οποία κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα ακόμη, γιατί δεν έχουμε δεδομένα σε όλο τον κόσμο, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ετερογένεια δεδομένων στην Ευρώπη. Θα ξέρουμε καλύτερα τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι το τέλος Μαϊου θα ξέρουμε περισσότερα. Ο ΠΟΥ έδωσε οδηγίες για την επάνοδο, αλλά η κατάσταση είναι δυναμική, παρακολουθείς και ανάλογα επανέρχεσαι σε μέτρα.

The post Δύο ακόμη νεκροί και συνολικά 101. Φθίνουσα η πορεία της νόσου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κύριο Τσιόδρα. Ο δείκτης μετάδοσης του ιού -R0- είναι πλέον κάτω από 1 στην Ελλάδα appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα