Παγκόσμιο σκάνδαλο: Εταιρεία ανάλυσης δεδομένων «παραβίασε» 50 εκατομμύρια λογαριασμούς χρηστών Facebook για να εκλεγεί ο Τραμπ. Ύποπτος ο ρόλος της εταιρείας και στην εκστρατεία υπέρ του Brexit

Για ακόμα μία φορά το «Facebook» δέχεται έντονη κριτική για τον ρόλο που έπαιξε στην εκλογή του Ντόνανλτ Τραμπ και αυτή τη φορά φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν πάρει ιδιαίτερα σοβαρή τροπή, αφού σύντομα η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης θα έρθει αντιμέτωπη με πληθώρα αγωγών τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αποκάλυψαν οι «The Guardian» και «The New York Times» το περασμένο Σάββατο, η Cambridge Analytica (μια εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που ασχολείται με την ανάλυση δεδομένων) χρηματοδοτήθηκε από την καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 και επεξεργάστηκε τα δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του «Facebook» εν αγνοία τους.

Ποια είναι η Cambridge Analytica

Η Cambridge Analytica ιδρύθηκε το 2013 και ειδικεύεται στην ανάλυση δεδομένων για πολιτικούς σκοπούς χτίζοντας το “ψυχογραφικό προφίλ” των χρηστών. Με την εταιρεία έχουν δεσμούς τόσο ο Στιβ Μπάνον , όσο και ο Ρόμπερτ Μέρσερ, ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες των Ρεπουμπλικάνων.
Στην ουσία, η εταιρεία συλλέγει δεδομένα από διάφορες πηγές και τα αναλύει για να προβλέψει την πρόθεση ψήφου των χρηστών. Συνεργάζεται με εκλογικές καμπάνιες υποψηφίων και άλλους πολιτικούς οργανισμούς για στοχευμένες ενέργειες με βάση τα δεδομένα των χρηστών.
Στις ΗΠΑ, η «Cambridge Analytica «έγινε γνωστή λόγω της δουλειάς της για τις προεκλογικές καμπάνιες των Ντόναλντ Τραμπ, Τεντ Κρουζ και Μπεν Κάρσον.

Ο Στιβ Μπάνον ήταν υπεύθυνος σε πρόγραμμα της Cambridge Analytica

Ο πρώην επικεφαλής της στρατηγικής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, είχε την ευθύνη υλοποίησης ενός προγράμματος στην εταιρία Cambridge Analytica που είχε ως αντικείμενο τη συγκέντρωση στοιχείων μέσω Facebook.
Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία προσωπικών σελίδων (προφίλ) στο αναφερόμενο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The Washington Post” που επικαλείται πρώην εργαζόμενο της εταιρίας και αναμεταδίδει το CNN.
Ο Μπάνον ήταν αντιπρόεδρος της αναφερόμενης εταιρίας μέχρι την παραίτησή του, για ν’ αναλάβει την προεδρία της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ τον Αύγουστο του 2016. Το πρόγραμμα αυτό δοκίμαζε φράσεις που χρησιμοποιούσε η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ προκειμένου να επηρεάσει τους ψηφοφόρους, όπως είπε ο Κρις Γουάιλι στην εφημερίδα.
Ο Γουάιλι είπε στην Post ότι η εταιρία δαπάνησε περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια για πληροφορίες το 2014. Μεταξύ αυτών και προσωπικές σελίδες (προφίλ) του Facebook, ενώ η δαπάνη αυτή είχε την έγκριση του Μπάνον. “Έπρεπε να έχουμε την έγκριση του Μπάνον για οτιδήποτε την περίοδο εκείνη.
Ο Μπάνον ήταν το αφεντικό του Αλεξάντερ Νιξ,” τόνισε ο Γουάιλι, αναφερόμενος στον εκτελεστικό διευθυντή της Cambridge Analytica που απολύθηκε χθες, μετά τη δημοσιοποίηση αναφορών για την εμπλοκή του σε συζητήσεις για διαφθορά αλλά και “υπονόμευση” ανθρώπων. “Ο Αλεξάντερ Νιξ δεν είχε εξουσιοδότηση να ξοδέψει τόσο χρήματα χωρίς έγκριση,” τόνισε ο Γουάιλι, αποδίδοντας ευθύνες στον Μπάνον.

Τι ακριβώς έκαναν στο Facebook

Η Facebook ανακοίνωσε ότι “εξορίζει” την Cambridge Analytica από την πλατφόρμα της, απαγορεύοντας την να διαφημίζεται ή να λειτουργεί τις Facebook Pages της, επειδή εκμαίευσε δεδομένα χρηστών με παράνομο τρόπο χωρίς την συγκατάθεση τους. Συμφωνα με τις αναφορές που δημοσιεύθηκαν, η εταιρεία πήρε στα χέρια της τα δεδομένα περισσότερων από 50 εκατομμυρίων χρηστών για να χτίσει το “ψυχογραφικό προφίλ” τους.
Η Facebook το ανακάλυψε αυτό στα τέλη του 2015 και ζήτησε από την Cambridge Analytica να καταστρέψει τα δεδομένα. Η τελευταία καθησύχασε την Facebook ότι τα κατέστρεψε, με αποτέλεσμα η πρώτη καλή τη πίστει να πάψει να ασχολείται με το ζήτημα. Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια και οι αναφορές των The Guardian και The New York Times απέδειξαν ότι η Cambridge Analytica όχι μόνο διατήρησε τα δεδομένα των χρηστών, αλλά τα χρησιμοποίησε κανονικότατα για την προεκλογική καμπάνια του Donald Trump και βοήθησε σημαντικά στην εκλογή του.

Πως πήραν τα δεδομένα στα χέρια τους

Εδώ είναι το ζουμί για να πάρετε μια ιδέα πως “φακελωνόμαστε” στο Facebook από ορισμένα φαινομενικά “χαβαλεδιάρικα” κουίζ. Η Cambridge Analytica συνεργάστηκε με την Global Science Research (GSR), η οποία έστησε ένα κουίζ με ονομασία “thisiyourdigitallife” και το διαφήμισε ως “κοινωνικό πείραμα που χρησιμοποιούν ψυχολόγοι“.
Περίπου 270.000 χρήστες ασχολήθηκαν με την εφαρμογή-κουίζ, η οποία έδωσε άμεσα πρόσβαση στην GSR (και κατ’ επέκτασιν στην Cambridge Analytica) σε πληροφορίες που αφορούσαν τον τόπο κατοικίας, τις λίστες με τους φίλους τους και τα likes που έχουν κάνει.
Πρόκειται για μια τεράστια παραβίαση των κανόνων που έχει θέσει η Facebook για τους developers. Οι χρήστες νόμιζαν ότι απλά έπαιρναν μέρος σε ένα κουίζ και χωρίς να το γνωρίζουν έδιναν πρόσβαση σε όλα αυτά τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικούς σκοπούς.

Πως οι 270.000 λογαριασμοί οδήγησαν στα 50 εκατομμύρια

Μέχρι το 2015, οι εφαρμογές αποκτούσαν πρόσβαση όχι μόνο στα δεδομένα σου, αλλά και στη λίστα των φίλων σου. Φυσικά, αυτό ίσχυε για όσους δεν είχαν φροντίσει να ασχοληθούν με τις ρυθμίσεις ασφαλείας του λογαριασμού τους, κάτι για το οποίο φωνάζουμε εδώ και χρόνια. Ακόμη και σήμερα, παρά την τόσο μεγάλη ενημέρωση και τις εκκλήσεις ακόμη και των ίδιων των εταιρειών τεχνολογίας, η πλειοψηφία των λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα είναι “ξέφραγα αμπέλια“.
Από τις λίστες των φίλων αυτών των 270.000 χρηστών, υπήρξε μια εκθετική αύξηση στα δεδομένα που έφτασαν στα χέρια της Cambridge Analytica με αποτέλεσμα να μιλάμε για 50.000.000 λογαριασμούς.
Αυτή η πρακτική ήταν αποδεκτή, τότε, από τη Facebook. Οι developers είχαν την άδεια να χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα, αλλά το λάθος στην περίπτωση της GSR αφορούσε καθαρά την σχέση της με την Cambridge Analytica και την αξιοποίηση αυτών των δεδομένων με μη-αποδεκτό τρόπο.

Τριγμοί από το σκάνδαλο με το Facebook και στη Βρετανία

Ο καθηγητής του βρετανικού πανεπιστημίου Κέμπριτζ που συγκέντρωσε τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook κατήγγειλε ότι ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης και η εταιρεία Cambridge Analytica τον χρησιμοποιούν ως αποδιοπομπαίο τράγο.
Το Facebook ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία είχαν συγκεντρωθεί από τον Αλεξάντρ Κόγκαν, έναν καθηγητή ψυχολογίας, ο οποίος δημιούργησε μια εφαρμογή στον ιστότοπο την οποία κατέβασαν 270.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, στη συνέχεια ο Κόγκαν παραβίασε την πολιτική του περί περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων δίνοντας τα στοιχεία αυτά στην Cambridge Analytica.
«Τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας αποτέλεσαν σοκ για εμένα», δήλωσε ο Κόγκαν στο BBC. «Πιστεύω ότι ουσιαστικά τόσο το Facebook όσο και η Cambridge Analytica με χρησιμοποιούν ως αποδιοπομπαίο τράγο, αν και πιστεύαμε ότι έκαναν κάτι που ήταν πραγματικά κανονικό».
«Η Cambridge Analytica μας είχε διαβεβαιώσει ότι όλα ήταν απολύτως νόμιμα και βάσει των κανονισμών λειτουργίας», τόνισε ο Κόγκαν.
Ο επικεφαλής της Cambridge Analytica Αλεξάντερ Νιξ, που αποπέμφθηκε χθες, δήλωσε σε ένα βίντεο που καταγράφηκε με κρυφή κάμερα ότι η εταιρεία διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην εκλογική νίκη του Τραμπ.
Όμως ο Κόγκαν απάντησε ότι η Cambridge Analytica «υπερβάλει» για την ακρίβεια των δεδομένων που έλαβε και ότι οι πληροφορίες ήταν πιο πιθανό να έβλαψαν την εκστρατεία του Τραμπ.

Πληροφορίες αντλήθηκαν από:news247, www.techgear.gr,

The post Παγκόσμιο σκάνδαλο: Εταιρεία ανάλυσης δεδομένων «παραβίασε» 50 εκατομμύρια λογαριασμούς χρηστών Facebook για να εκλεγεί ο Τραμπ. Ύποπτος ο ρόλος της εταιρείας και στην εκστρατεία υπέρ του Brexit appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mixani tou Xronou