Όταν ο Τραμπ αποκάλεσε «ηλίθια¨τη Μέρκελ στο τηλέφωνο. Αποκαλύψεις του CNN για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με Πούτιν και Ερντογάν

Ανετοιμότητα να συζητήσει για σοβαρά ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, υποτακτική διάθεση απέναντι σε ηγέτες όπως τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και υποτιμητική συμπεριφορά απέναντι σε πιο «αδύναμους» συνομιλητές καταλογίζει στον Ντόναλντ Τραμπ πλήθος πρώην συνεργατών του στο πλαίσιο πολύμηνης έρευνας του CNNi με θέμα τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Αμερικανού προέδρου.

Το περιεχόμενο των διαβαθμισμένων εγγράφων από τις τηλεφωνικές επαφές του Τραμπ με τους ξένους ηγέτες, μάλιστα έπεισε, σύμφωνα με το CNNi το οποίο επικαλείται πηγές

από τον Λευκό Οίκο και αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, δύο συμβούλους εθνικής ασφαλείας και τον πλέον μακροχρόνιο προσωπάρχη του ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών έκανε τους πρώην ανώτερους αξιωματούχους του Τραμπ –μεταξύ αυτών οι σύμφωνοι εθνικής ασφάλειας Χ.Ρ. ΜακΜάστερ και Τζον Μπόλτον, ο πρώην υπουργός Άμυνας Τζέιμς Ματίς, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, καθώς και αξιωματούχους της υπηρεσίας πληροφοριών- να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος ήταν συχνά «παραληρηματικός», όπως το θέτουν δύο πηγές, στις συμφωνίες του με τους ξένους ηγέτες.

Σύμφωνα με τις πηγές, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να δείχνουν ότι με το πέρασμα του χρόνου ο πρόεδρος βελτίωνε τις δεξιότητές του στις τηλεφωνικές του συνομιλίες με τους περισσότερους ηγέτες ξένων κρατών. Αντιθέτως, λένε, συνέχιζε να πιστεύει ότι μπορούσε είτε να σαγηνεύσει, είτε να εκφοβίσει σχεδόν κάθε ξένο ηγέτη προκειμένου να συνθηκολογήσει με τις επιθυμίες του, ενώ συχνά έθετε στόχους προσαρμοσμένους περισσότερο στη δική του προσωπική ατζέντα και λιγότερο σε αυτό που οι ανώτεροι σύμβουλοί του θεωρούσαν ως εθνικό συμφέρον.

Διαβάστε επίσης: Ως παιδί είχε δυσκολίες στο περπάτημα. Έκανε διδακτορικό στην κβαντική χημεία και δούλευε σε ντισκοτέκ. Σήμερα κυβερνά την Ευρώπη…

Αυτές οι ανησυχίες που εκφράζουν οι αξιωματούχοι, ειδικότερα αναφορικά με τις συνομιλίες Τραμπ – Πούτιν παίρνουν νέα διάσταση στις αναφορές ότι ο Πρόεδρος ίσως γνώριζε από τον Μάρτιο ότι η Ρωσία είχε προσφέρει ανταλλάγματα στους Ταλιμπάν για να σκοτώσουν Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν, αλλά παρόλα αυτά δεν ανέλαβε καμία δράση.

Πηγές του CNNi ανέφεραν ότι έγιναν πράγματι τηλεφωνήματα μεταξύ του Πούτιν και του Τραμπ σχετικά με την επιθυμία του τελευταίου να τερματίσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια συζήτηση για τα φημολογούμενα ανταλλάγματα στους Ταλιμπάν.

Το «Είσαι ηλίθια» του Τραμπ στη Μέρκελ

Ο Τραμπ ήταν επιθετικός με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, όπως αναφέρει η έκθεση.

«Μερικά από όσα είπε στην Άνγκελα Μέρκελ είναι απλά απίστευτα: Τη χαρακτήρισε «ηλίθια» και την κατηγόρησε ότι μπαίνει στην τσέπη των Ρώσων, ανέφερε μια πηγή στον Μπερνστάιν. Είναι πιο σκληρός (σ.σ.: στις τηλεφωνικές κλήσεις) με εκείνους που βλέπει ως αδύναμους και πιο μαλακός με αυτούς που θα έπρεπε να είναι σκληρός». Η Μέρκελ αδιαφόρησε για το «φαρμάκι» του Τραμπ, ανέφερε στον Μπερνστάιν μια πηγή και απλώς η καγκελάριος απάντησε με δεδομένα.

Η Τερέζα Μέι, από την άλλη πλευρά, εξεπλάγη από τη συμπεριφορά του Τραμπ, ανέφερε η έκθεση. Η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας ταράχτηκε και έγινε νευρική όταν ο Τραμπ της επιτέθηκε, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στον Μπερνστάιν. «Σαφώς την εκφόβισε και αυτό είχε σκοπό», σχολίασε στο CNN ένα άτομο που έχει γνώση των κλήσεων.

Διαβάστε επίσης: Ποιος είναι ο πανίσχυρος πολιτικός που έχει παίξει στην ταινία «Μόνος στο σπίτι». Έχει μηνυθεί 3.500 φορές, έβγαλε δική του βότκα και επιτραπέζιο παιχνίδι …

Η συμπεριφορά του ήταν αντίστοιχη και στις διά ζώσης συναντήσεις, δήλωσε ένας Γερμανός αξιωματούχος στο CNN. «Όταν η Άνγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο το 2018, ο Τραμπ επέδειξε πολύ αμφισβητήσιμη συμπεριφορά που ήταν αρκετά επιθετική (…). Η καγκελάριος έμεινε πράγματι ήρεμη, και αυτό έκανε και στο τηλέφωνο», δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με την έκθεση.

The post Όταν ο Τραμπ αποκάλεσε «ηλίθια¨τη Μέρκελ στο τηλέφωνο. Αποκαλύψεις του CNN για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με Πούτιν και Ερντογάν appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα