Ολονύχτια μάχη στον Έβρο με δακρυγόνα και χημικά. Πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα . Σε εξέλιξη η έκτακτη σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη για το προσφυγικό

Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να συρρέουν στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στις Καστανιές του Έβρου, προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί σήμερα το πρωί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από τα ξημερώματα της Παρασκευής χιλιάδες άτομα έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα, ενώ αρκετοί – δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία ακόμη – έχουν καταφέρει να μπουν στην Ελλάδα.

Όπως ανέφεραν τα thrakinea.gr, Έλληνες
αστυνομικοί και στρατιώτες προσπαθούν να απωθήσουν μετανάστες και πρόσφυγες  σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων, κάτι που έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, όμως παρά τα μέτρα υπάρχουν σημεία όπου η αστυνομική παρουσία δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει το πέρασμα των συνόρων.

Η ελληνική πλευρά έκανε χρήση δακρυγόνων και σήμερα το πρωί προσπαθώντας να αποτρέψει τη ροή των μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι όμως δηλώνουν πως φοβούνται να πάνε πίσω.

Βίντεο από τα όσα συμβαίνουν το πρωί του Σαββάτου στο σημείο ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης.

#Evros this morning: hundreds of migrants and refugees remain stuck at Kastanies crossing point Tear gas deterrence by Greek authorities continues when they get too close to police cordon Refugee who shot this video says they are afraid to go back, intend to stay pic.twitter.com/wwL32OIGD1

— Giorgos Christides (@g_christides) February 29, 2020

H αστυνομία ενισχυμένη με νέες δυνάμεις από χτες το βράδυ έκανε ρίψη δακρυγόνων για να απωθήσει πρόσφυγες και μετανάστες.

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα της Ανδριανούπολης – Live εικόνα

Η έκρυθμη κατάσταση στη Συρία, αλλά και η στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, έχει προκαλέσει χάος στα ελληνοτουρκικά σύνορα το τελευταίο 24ωρο.

Δείτε live εικόνα από την Αδριανούπολη:

Μαρτυρίες για πυροβολισμούς στα σύνορα

Χθες το βράδυ, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 από το χωριό Μαράσια, το χωριό που βρίσκεται πιο κοντά στην Τουρκία, το απόγευμα της Παρασκευής λευκά βανάκια σταμάτησαν στις όχθες του Έβρου από την τουρκική πλευρά κατέβηκαν δεκάδες πρόσφυγες.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ ψάχνουν για μονοπάτια χωρίς φύλαξη για να περάσουν στην Ελλάδα, πάντως στρατός και αστυνομία είναι επί ποδός, τους εντοπίζουν και προσπαθούν να τους απωθήσουν με φωτεινά και ηχητικά σήματα, ενώ κάνουν συνεχώς περιπολίες και με αυτοκίνητα και πεζοί αλλά και με drone.

Όμως οι πρόσφυγες δεν κάνουν πίσω γιατί σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων από την τουρκική πλευρά ακούγονται πυροβολισμοί και φαίνεται ότι πυροβολούν στον αέρα προκειμένου ν’ αναγκάσουν τους πρόσφυγες να προωθηθούν στην Ελλάδα.

Ο στρατός έχει ακινητοποιήσει αρκετούς πρόσφυγες και αναμένει την αστυνομία προκειμένου να προβεί συλλήψεις, ενώ οι αρχές εκτιμούν ότι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να περάσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Έκλεισε το τελωνείο στις Καστανιές

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το κλείσιμο του τελωνείου στις Καστανιές πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών- προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.

Από νωρίς το πρωί παρατεταμένες σε κομβικά σημεία βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις και ο στρατός, αποτρέποντας ομάδα δεκάδων ατόμων που επιχείρησαν να μπουν στην Ελλάδα από την πλευρά του φράχτη.

Το μεσημέρι της Παρασκευής απετράπη μία ακόμη απόπειρα μαζικής εισόδου δεκάδων προσφύγων και μεταναστών στην οριογραμμή των Καστανιών Έβρου.

Ωστόσο, το συγκεντρωμένο πλήθος παραμένει στο σημείο εντός τουρκικού εδάφους.

Κατά μήκος των συνόρων, του φράχτη και στις Καστανιές, έχουν αναπτυχθεί πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και μετακινούνται ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά προς όσους μετανάστες επιχειρήσουν να εισέλθουν.

Ήδη έχει δοθεί εντολή να είναι σε ετοιμότητα και αστυνομικές δυνάμεις από όμορους νομούς, εάν χρειαστούν ενισχύσεις. Παρόμοια επιφυλακή και εγρήγορση υφίσταται και στα νησιά και βεβαίως στα θαλάσσια σύνορα από το Λιμενικό.

Σε εξέλιξη σύσκεψη για το προσφυγικό – μεταναστευτικό στο Μέγαρο Μαξίμου

Σε εξέλιξη η έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης . Ο σχεδιασμός για τη θωράκιση χερσαίων και θαλασσίων συνόρων και ο πυρετός επαφών με τους Ευρωπαίους.
Ένα σχέδιο αμυντικής θωράκισης των συνόρων της χώρας είναι σε πλήρη εξέλιξη από χθες, μετά τις απειλές της Τουρκίας για άνοιγμα των συνόρων προς την Ευρώπη και τη συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών τόσο στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα στον Έβρο, όσο και στα τουρκικά παράλια, με σκοπό να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

Στην κυβέρνηση χτύπησε συναγερμός αποβραδίς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους στενούς του συνεργάτες και κεντρικούς υπουργούς της κυβέρνησης. Το πρωί, η προγραμματισμένη συνάντηση του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου με τους στρατιωτικούς συντάκτες αναβλήθηκε και ο αρχηγός μετέβη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στον Έβρο, για να επιβλέψουν την κατάσταση εκεί. Με τη σειρά του, στα νησιά μετέβη ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ενώ επισκέψεις σε νησιά πραγματοποιούσε ως αργά το βράδυ και ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Κεντρικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να θωρακιστούν τα σύνορα όσο περισσότερα γίνεται. Στον Έβρο, οι έλεγχοι στα τελωνεία των Καστανιών και των Κήπων είναι αυστηρότατοι, χωρίς τα σύνορα, όμως, να έχουν κλείσει. Σύμφωνα με πληροφορίες από υπουργό που μετέχει στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, στην περιοχή του Έβρου, εκτός του γνωστού φράχτη, έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις σε όλα τα γνωστά περάσματα της περιοχής, τα οποία επίσης επιτηρούνται με θερμικές κάμερες, drones, UAV, αλλά και τακτικές υπερπτήσεις ελικτοπτέρων. Σημειωτέον, ο Έβρος είναι εκτός της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, συνεπώς η χώρα μας δεν έχει δικαίωμα επιστροφών παράτυπων μεταναστών.

Στα νησιά, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη. Η θαλάσσια φύλαξη των συνόρων έχει ενισχυθεί με περαιτέρω πλωτά του λιμενικού, αλλά και τη χρήση θερμικών καμερών, προκειμένου να υπάρχει realtime εικόνα για το τι συμβαίνει στα τουρκικά παράλια. Με τη χρήση αυτών παρατηρήθηκε υπερσυγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στα τουρκικά παράλια χθες, αλλά οι ροές προς τη Λέσβο και τη Σάμο ήταν αναιμικές, ενώ προς τη Χίο μηδενικές. Βεβαίως, ακόμα και κυβερνητικοί επιτελείς παραδέχονται ότι είμαστε ακόμα στην αρχή.

Πυρετός συσκέψεων και τηλεφωνημάτων

Ο πρωθυπουργός χθες αναχώρησε από το Μαξίμου και στη συνέχεια ενημέρωσε τους συνεργάτες του ότι θα συγκληθεί έκτακτη πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα. Η σύσκεψη θα λάβει χώρα με τη συμμετοχή

του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος. Στόχος είναι να αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί ως το πρωί και να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδόθηκε σε έναν πυρετό τηλεφωνημάτων με Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ την ίδια ώρα η Ελλάδα «μπλόκαρε» στο ΝΑΤΟ, σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, και το κείμενο στήριξης προς την Τουρκία, μετά την παντελή απουσία αναφοράς για την Κοινή Δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας, στην οποία επέμεναν ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Γαλλία. Ο κ. Μητσοτάκης χθες συνομίλησε με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμμανουέλ Μακρόν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, αλλά και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ που έχει με τη σειρά του θέμα στα σύνορα της χώρας. Το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι η χώρα μας θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορά της, ενώ επέμεινε στην ανάγκη η Τουρκία να μην καταστρατηγήσει μονομερώς τη Δήλωση με την Ε.Ε. Έστειλε, δε, και μήνυμα προς την Ευρώπη ότι η χώρα μας δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της ενώπιον μιας νέας κρίσης, σε μια περίοδο εξαιρετικά χαμηλών αντανακλαστικών από τις Βρυξέλλες.

The post Ολονύχτια μάχη στον Έβρο με δακρυγόνα και χημικά. Πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα . Σε εξέλιξη η έκτακτη σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη για το προσφυγικό appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
δακρυγονα, εξελιξη, χημικα, κυριακου, μηχανη του χρονου, der spiegel, ελλαδα, twitter, spiegel, gas, greek, video, february, live, αδριανούπολη, στρατος, συλληψεις, υφίσταται, γεεθα, νατο, ηπα, γαλλια, μερκελ, βρυξέλλες, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Μις φαν ντερ ρόε, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομια, αυτοκινητα, γεεθα, γερμανια, εβρος, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, θεμα, μηχανη του χρονου, νησια, σηματα, ωρα, αδριανούπολη, αλκιβιαδης, ανγκελα μερκελ, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γινεται, δηλωση, δοθει, εγρηγορση, ευρωπη, ιδια, ιδιο, υφίσταται, υφυπουργος, ηχητικα, εικονα, καμερες, κυβερνηση, κειμενο, λιμενικο, μαξιμου, μηκος, μητσοτακης, νατο, ξημερωματα, ομαδα, παντα, οχθες, ροη, πρωι, πυρετος, ριψη, ροες, συνεχεια, σειρα, συγκεντρωση, συρια, σχεδιο, τελωνειο, τι ειναι, τουρκια, χαος, βηματα, der spiegel, δικαιωμα, ελληνικα, february, gas, greek, ηγετες, χωρα, κωνσταντινου, πληροφοριες, spiegel, βεβαιως
Τυχαία Θέματα