Ο θηριώδης έλληνας κλεφταρματωλός που δάμασε το λιοντάρι του Βελή Πασά της Πελοποννήσου. Αρνήθηκε να πάρει αντάλλαγμα χρυσάφια και ζήτησε να ανοίξουν τα μπουντρούμια για τους χριστιανούς

Πηγή: Όσα δεν γνωρίζατε για τα χρόνια του Καποδίστρια, του Όθωνα και του Γεωργίου του Α΄, Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Ο γιος του Αλή πασά, Βελής, διοικητής της Πελοποννήσου, είχε στο σαράι του μέσα σ΄ένα κλουβί ένα λιοντάρι. Μια μέρα το λιοντάρι έσπασε το κλουβί, βγήκε έξω και περιφερόταν στην αυλή, τρομοκρατώντας τον Βελή και τους υπόλοιπους. Μέσα στην αγωνία του, σκέφτηκε κάποιους κλέφτες που είχε φυλακισμένους και υποσχέθηκε πως, αν κάποιος κατάφερνε να δαμάσει το λιοντάρι θα του έκανε όποια χάρη του ζητούσε.

Την πρόταση δέχτηκε ο Χρήστος Γκούγκας, ένας θηριώδης άντρας που είχε

σκοτώσει με μια γροθιά τον αγά της Γαστούνης. Το νέο κυκλοφόρησε αμέσως και μαζεύτηκε ο κόσμος για να παρακολουθήσει το φοβερό θέαμα. Ο Γκούγκας ζήτησε να του φέρουν δύο μεγάλα κομμάτια κρέας στο λιοντάρι. Στο τέλος πέταξε και το κεφάλι του ενός κριαριού και, καθώς το λιοντάρι έσκυψε να το αρπάξει, ο Γκούγκας με ένα πήδημα βρέθηκε στη ράχη του.

Ξαφνιάστηκε το λιοντάρι και άρχισε να τρέχει μέσα στην αυλή με τον Γκούγκα καβάλα και πιασμένο από τη χαίτη του να φωνάξει:

«Τον άλυσο! Τον άλυσο, μωρέ παιδιά! Ρίχτε του, μωρέ, τον άλυσο!».
Του πετάξανε τότε μια αλυσίδα, που την πέρασε στον λαιμό του λιονταριού και κατάφερε να δέσει την άκρη της σ’ένα σιδερένιο παλούκι. Έτσι δάμασε το λιοντάρι και το ξαναπήγε στο κλουβί του. Ο Βελής ανακουφισμένος τον κάλεσε και του είπε:

«Έσύ είσαι το ασλάνι (το λιοντάρι) ωρέ Γκούγκα, σήμερα. Τι θέλεις να σου χαρίσω;»
«Τη λευτεριά, πασά μου».
«Αυτή την έχεις ωρέ. Μα τι άλλο; Θέλεις χρυσάφι;»
«Μπα. Εγώ φτωχός γεννήθηκα και φτωχός θα πεθάνω».
«Αμ, γύρεψε, ντε, κάτι. Κρένε και θα γένει αμέσως ό,τι πεις».
«Πασά μου, θα σου γυρέψω να δώσεις λευτεριά στους χριστιανούς που έχεις στα μπουντρούμια».

Κι ο Βελής, αφού είχε δώσει τον λόγο του, πρόσταξε να ελευθερώσουν κάμποσους Έλληνες.

Πηγή: Όσα δεν γνωρίζατε για τα χρόνια του Καποδίστρια, του Όθωνα και του Γεωργίου του Α΄, Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Διαβάστε επίσης: «Ο πολιτικός ωφελείται όταν μοιράζει υποσχέσεις, αλλά βλάπτεται όταν τις πραγματοποιεί». Η μαύρη αγορά του Κωλέττη στην Αθήνα. Γιατί ανέλαβε τρία υπουργεία ως πρωθυπουργός και δεν διόριζε κανέναν;

Το άρθρο Ο θηριώδης έλληνας κλεφταρματωλός που δάμασε το λιοντάρι του Βελή Πασά της Πελοποννήσου. Αρνήθηκε να πάρει αντάλλαγμα χρυσάφια και ζήτησε να ανοίξουν τα μπουντρούμια για τους χριστιανούς δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα