«Ο Μεγάλος Πόλεμος που θα τελείωνε όλους τους πολέμους, 1914-1918». Μεγάλη επετειακή έκθεση από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον τερματισμό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 στις 6 μ.μ., εγκαινιάζεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) η επετειακή έκθεση «Ο Μεγάλος ΠΟΛΕΜΟΣ που θα τελείωνε όλους τους πολέμους, 1914-1918». Την έκθεση εγκαινιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

Ο Μεγάλος Πόλεμος, που αργότερα επρόκειτο να ονομαστεί Α’ Παγκόσμιος, είναι για την Ελλάδα ένα ξεχασμένο, όσο και σημαντικό ιστορικό κεφάλαιο. Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συμμετέχει στον διεθνή εορτασμό των εκατό

ετών, με την επετειακή έκθεση «Ο Μεγάλος ΠΟΛΕΜΟΣ που θα τελείωνε όλους τους πολέμους, 1914-1918».

Έλληνες σε χαράκωμα της Μακεδονίας. Φωτογραφία από το αρχείο του στρατηγού Αλεξάνδρου Μαζαράκη-Αινιάνα. (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Η έκθεση δεν αποτελεί πλήρη διήγηση των γεγονότων του πολέμου. Στοχεύει να παρουσιάσει συνοπτικά την κοινωνικοπολιτική εμπειρία μέσα στο εμπόλεμο περιβάλλον,με επίκεντρο την ελληνική περίπτωση.
Μέσα από όπλα, στολές και προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα, γελοιογραφίες, αφίσες, φωτογραφίες, όπως και ηχητικά, βιωματικά και διαδραστικά εκθέματα, αλλά και σύγχρονα έργα τέχνης, η έκθεση αναδεικνύει την τεράστια σημασία αυτού του πρώτου βιομηχανικού πολέμου με τον οποίο ξεκίνησε ο 20ός αιώνας. Αυτός ήταν ένας αιώνας από τους βιαιότερους που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, και σίγουρα για τους στρατιώτες αυτός ήταν ο χειρότερος και φονικότερος πόλεμος.

Εθνεγερτική αφίσα της Πατριωτικής Ένωσης. (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Μέσα στον Πόλεμο η θέση της Ελλάδας υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη. Από τη μία τα πολιτικά και στρατηγικά αδιέξοδα οδήγησαν στον Εθνικό Διχασμό. Από την άλλη όμως, η είσοδος στον πόλεμο και η συμμετοχή σε καθοριστικές μάχες στο Βαλκανικό Μέτωπο, της επέτρεψαν να αναχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Μεγάλη Ιδέα σχεδόν πραγματοποιημένη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Νοεμβρίου 2018. Ώρες λειτουργίας Τρίτη-Κυριακή 09:00-14:00. Είσοδος ελεύθερη.

Το άρθρο «Ο Μεγάλος Πόλεμος που θα τελείωνε όλους τους πολέμους, 1914-1918». Μεγάλη επετειακή έκθεση από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον τερματισμό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα