Ο Thomas Cook είχε φέρει στην Ελλάδα τους αριστοκράτες που δολοφονήθηκαν «στη σφαγή στο Δήλεσι», από τους ληστές. Είχε φέρει επισκέπτες και στους Ολυμπιακούς του 1896

 Η Thomas Cook είναι ένα ταξιδιωτικό γραφείο που πριν πτωχεύσει η ιστορία του ήταν συνδεδεμένη με την έννοια του οργανωμένου ταξιδιού.

Στο ξεκίνημά της μάλιστα είχε εμπλακεί στην Ελλάδα με τη «σφαγή στο Δήλεσι» αλλά και με την πρώτη μεγάλη τουριστική άφιξη στη χώρα μας, με αφορμή τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες

το 1896, στην Αθήνα.

Ο πράκτορας Thomas Cook και η «σφαγή στο Δήλεσι»

Ο Βρετανός επιχειρηματίας διατηρούσε τουριστικό γραφείο στην Αθήνα από τον 19ο αιώνα, που βρισκόταν στη γωνία της οδού Ερμού με την πλατεία Συντάγματος, στο ισόγειο του κτιρίου που στεγαζόταν το ξενοδοχείο «Αγγλία». Η ιστορία που έμεινε γνωστή ως η «σφαγή στο Δήλεσι» αναφέρεται στη δολοφονία τεσσάρων Άγγλων και Ιταλών περιηγητών και στον θάνατο 10 ανδρών της Χωροφυλακής, κοντά στο χωριό Δήλεσι της Βοιωτίας, από την συμμορία των «Αρβανιτάκηδων» το 1870.

Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι το ταξίδι των αριστοκρατών προς το Μαραθώνα, που κατέληξε στην απαγωγή τους, είχε οργανωθεί από από τον Thomas Cook.

Στην άμαξα που επέστρεφε από τον Μαραθώνα ήταν ο λόρδος και η λαίδη Μάνκαστερ, ο νεαρός φίλος τους Φρέντερικ Βάινερ, ο δικηγόρος Έντουαρντ Λόιντ, ο τρίτος γραμματέας της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα Έντουαρντ Χέρμπερτ και ο γραμματέας της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα, κόμης Αλμπέρτο ντε Μπόιλ.

Το 1870 η Ελλάδα ήταν μια μικρή χώρα, τα σύνορα της οποίας έφταναν περίπου μέχρι τη σημερινή Λαμία. Τότε, δημιουργήθηκε πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο, όταν οι λήσταρχοι Αρβανιτάκηδες έστησαν ενέδρα στο Πικέρμι και απήγαγαν, με σκοπό τα λύτρα, ομάδα Άγγλων και Ιταλών ευγενών που είχαν πάει εκδρομή στο Μαραθώνα.
Η υπόθεση εξελίχθηκε σε θρίλερ και κατέληξε στην περίφημη «σφαγή στο Δήλεσι», δηλαδή την εκτέλεση τεσσάρων ξένων περιηγητών στην παραθαλάσσια περιοχή, που βρίσκεται βόρεια του Ωρωπού. Ο ευρωπαϊκός Τύπος έγραψε για «χώρα ημιβαρβάρων», «φωλεά ληστών και πειρατών» και χαρακτήρισε την Ελλάδα «εντροπή για τον πολιτισμό». Οι μεγάλες δυνάμεις κινήθηκαν στρατιωτικά κατά της χώρας και χρειάστηκε να επέμβει ο στρατός για να εξουδετερώσει τους κακοποιούς, οι οποίοι αποκεφαλίσθηκαν.

Ληστές της συμμορίας των Αρβανιτάκηδων, το 1870. Φωτογράφος: Ξενοφώντας Βάθης. Συλλογή Μ.Γ. Τσάγγαρης.

Την περίοδο εκείνη ανθούσε η ληστοκρατία, που ήταν φόβος και τρόμος για την επαρχία. Οι λήσταρχοι, πολλές φορές, κινούνταν με την ανοχή των πολιτικών, που τους χρησιμοποιούσαν ως προσωπικό στρατό για να χειραγωγήσουν και να ελέγξουν τους ψηφοφόρους. Μία από τις πιο γνωστές συμμορίες ήταν αυτή των Αρβανιτάκηδων. Αρχηγοί ήταν τα αδέλφια Τάκος (Δημήτρης) και Χρήστος Αρβανιτάκης, που προέρχονταν από οικογένεια κτηνοτρόφων της περιοχής των Αγράφων. Δραστηριοποιήθηκαν αρχικά στην περιοχή της Εύβοιας, αλλά το μεγαλύτερο έγκλημά τους έγινε στο Δήλεσι στις 9 Απριλίου 1870. Μάλιστα πριν από την σφαγή έστησαν γλέντι με την συμμετοχή των απαχθέντων!.

Η επέκταση και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896

Λίγα χρόνια μετά τη σφαγή στο Δήλεσι, η εταιρεία του Thomas Cook, είχε επεκτείνει τις δραστηριότητες του στην Ελλάδα. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει σύμφωνα με το ρεπορτάζ τους «ΕΘΝΟΥΣ» από τις επιστολές του λογοτέχνη και πρώτου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Δημήτριου Βικέλα προς τον μαρκήσιο Queux de Saint Hilaire, με τον οποίο αλληλογραφούσε το 1894.

Θέλοντας να δείξει στον Γάλλο φίλο του και ευγενή ότι έχει συντελεστεί πρόοδος στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, ο Βικέλας αναφέρεται στην περιήγηση του στη Δυτική Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο με ατμόπλοια. Τονίζει ότι πλέον μπορεί κάποιος να ταξιδέψει όχι μόνο στην παράκτια χώρα αλλά και στα ενδότερα, κάτι που παλαιότερα τολμούσαν μόνο «τολμηροί τίνες Άγγλοι, ή της Γαλλικής σχολής εταίροι ελκυόμενοι από τας δυσκολίας αυτάς  του επιχειρήματος ή από το γόητρον των αρχαιολογικών ερευνών…»

Αφού περιγράφει την συνεχή πρόοδο στη  χώρα, ο Βικέλας δηλώνει στον ευγενή φίλο του πως και με τα έργα υποδομής που γίνονται στην Ελλάδα, σε δέκα το πολύ χρόνια «οι περιηγηταί θα έρχωνται ενταύθα καθώς πηγαίνουν την σήμερον εις την Ελβετίαν και την Σκωτίαν». Ταυτόχρονα όμως τον προτρέπει να μην περιμένει μέχρι τότε αλλά να προγραμματίσει άμεσα το ταξίδι του στην Ελλάδα πριν «εκχυδαίωση την κλασικην μας γην σμήνη ταξιδιωτών ποδηγετούμενα από τον εργολάβο Κούκ».

Από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896. Πηγή: Wikipedia

Όπως γίνεται σαφές από την επικοινωνία των δυο ανδρών, τα «σμήνη» τουριστών του Thomas Cook  είχαν κάνει ήδη την εμφάνιση τους στην ελληνική ακτογραμμή και σύντομα και στην ενδοχώρα. Οι κληρονόμοι του βρετανού πράκτορα αποδείχτηκαν το ίδιο ικανοί. Πολλά χρόνια πριν οι οπαδοί των ομάδων ανά τον πλανήτη ξεκινήσουν τις εκδρομές για να παρακολουθήσουν αθλητικές δραστηριότητες η «Τhomas Cook and Son» διοργάνωσε την πρώτη μετακίνηση Βρετανών και Γάλλων πολιτών προς την Αθήνα, με αφορμή την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896.

Το γεγονός θεωρήθηκε μεγάλο επίτευγμα για την εποχή και τράβηξε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Έτσι, τα «σμήνη» στα οποία αναφερόταν ο Βικέλας κατέκλυσαν την ελληνική πρωτεύουσα, ανάμεσα τους και ο ίδιος ως πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Τους Ολυμπιακούς Αγώνες παρακολούθησαν 80.000 θεατές.

Το άρθρο βασίστηκε στο ρεπορτάζ του Αντώνη Γκιόκα από το «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Thomas Cook, ο ιεροκήρυκας που δημιούργησε ένα ταξιδιωτικό κολοσσό ξεκινώντας από ταξίδια υπέρ της ποτοαπαγόρευσης. Ξεκίνησε το 1841 και επινόησε τα ομαδικά πακέτα …

The post Ο Thomas Cook είχε φέρει στην Ελλάδα τους αριστοκράτες που δολοφονήθηκαν «στη σφαγή στο Δήλεσι», από τους ληστές. Είχε φέρει επισκέπτες και στους Ολυμπιακούς του 1896 appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα