Μητσοτάκης σε Τσίπρα για την πανδημία: «Επιμένατε στο πρώτο κύμα να ανοίξει ο Τουρισμός» – Τσίπρας: «Η ευθύνη για την τραγωδία που ζούμε είναι αποκλειστικά δική σας»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του στη Βουλή για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού τόνισε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι επόμενες 10 μέρες θα είναι δύσκολες.

«Μπαίνουμε στην πιο δύσκολη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας και τώρα πρέπει να κρατηθούμε όλοι όρθιοι, ώστε όταν έρθει το εμβόλιο να βγούμε από την κρίση. Δεν βαδίζουμε χωρίς κατεύθυνση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρωτολογία του στη συζήτηση που διεξάγεται

στη Βουλή με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής για την πανδημία.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ζήτησε να μην εξελιχθεί η συζήτηση σε έναν ακόμη ανούσιο καυγά. Κάνοντας παράλληλα μια ανασκόπηση όσων έγιναν τους προηγούμενους μήνες, ανέφερε ότι «ουδέποτε η κυβέρνηση διεκδίκησε εύσημα αποκλειστικότητας» και πως «η χώρα πέτυχε ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας, διότι ειδικοί, πολιτικοί και πρωτίστως πολίτες συστρατευτήκαμε». Υπενθύμισε δε την προειδοποίησή του να μην υπάρξει εφησυχασμός, ενώ για τις ΜΕΘ επικαλέστηκε τη δήλωση της καθηγήτριας, Αναστασίας Κοτανίδου πως ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει, έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται. «Το τι έγινε στο ΕΣΥ είναι γνωστό», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης: Ο πολιτευτής που έταξε στους ψηφοφόρους ποταμόπλοια στον Ιλισό. Τότε η Αθήνα υπέφερε από λειψυδρία, σκουπίδια, λάσπες και ο Πειραιάς είχε μόλις 31 κατοίκους «Η βασική αιτία διασποράς του ιού στην Ελλάδα ήταν η διασκέδαση των νέων»

«Η επιλογή της καραντίνας δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Άλλα μέτρα πρέπει να πάρουμε όταν μία τρικυμία μετατρέπεται σε τσουνάμι. Δοκιμάσαμε πολλά αμυντικά σχέδια, αλλά αυτά προδόθηκαν από την συμπεριφορά κάποιων. Ξέρουμε ποιες ήταν οι εστίες διασποράς του ιού και δεν το λέμε για να στοχοποιήσουμε κάποιον. Η βασική αιτία διασποράς του ιού στην Ελλάδα ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων στην αρχική του ομιλία στην συνεδρίαση της Βουλής στο πλαίσιο της οποίας ο πρωθυπουργός ενημερώνει το σώμα για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στόχος του lockdown είναι να μειωθεί η κινητικότητα του πληθυσμού, ενώ στόχος μας θα είναι οι γιορτές.

«Ξέρουμε πως δεν πείθουμε τους ίδιους τους πολίτες, αλλά πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις μας. Η εντύπωσή μου είναι πως πρέπει να λάβουμε πιο αυστηρά μέτρα για να πετύχουμε ακριβώς ότι και στο πρώτο lockdown. Την απαγόρευση κυκλοφορίας το κάνουμε για να περιορίσουμε τις μετακινήσεις και όσους πάνε από το ένα σπίτι στο άλλο και κάνουν παρέα με άτομα που δεν ανήκουν στην οικογένειά τους. Αυτά είναι τα μόνα μέτρα για να περιορίσουμε το lockdown», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Καταλαβαίνω πως έχουμε μία δυσκολία να συμφωνήσουμε στους αριθμούς, καθώς η αντιπολίτευση επιμένει πως είναι λιγότερες οι προσλήψεις και τα κρεβάτια σε σχέση με αυτά που λέει η κυβέρνηση» τόνισε ο πρωθυπουργός παραθέτοντας τα λόγια της κ. Κοτανίδου ότι δηλαδή πως οι εντατικολόγοι ζητούν τα τελευταία 25 χρόνια την αύξηση των κλινών της ΜΕΘ και του προσωπικού.

«Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε με κρεβάτια και με προσωπικό τις ΜΕΘ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά το δεύτερο κύμα, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση ξεκίνησε από τις τοπικές παρεμβάσεις προκειμένου να περιοριστεί η έξαρση του κοροναϊού, πράγμα που έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε επίσης: Ο Ιάπωνας που φυγάδευσε με το πλοίο του απελπισμένους Μικρασιάτες από τη Σμύρνη. Τους έσωσε από ανθρωπισμό ή για χρήματα; Τι απέγινε το όπιο στα αμπάρια

«Όλοι προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα, ωστόσο δεν καταφέραμε να σταματήσουμε τις εστίες έξαρσης του κοροναϊού», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως αναγκαστήκαμε να περάσουμε στο lockdown όταν τα κρούσματα αυξήθηκαν επικίνδυνα.

Το lockdown αυτή τη φορά έχει δύο βασικές διαφορές. Την καθολική χρήση της μάσκας και τα ανοιχτά σχολεία.

Επίσης, ο Κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική και στον Α. Τσίπρα λέγοντας ότι η αντιπολίτευση ζητούσε τον Μάιο να ανοίξει ο τουρισμός και κατηγορούσε την κυβέρνηση γιατί δεν το είχε κάνει ακόμη.

«Αν λέγαμε πως δεν θέλουμε τουρισμό και βάζαμε υποχρεωτικά τεστ, θα είχαμε σαν έσοδα το 10%», υποστήριξε.

«Είδαμε αυτές τις ημέρες εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αν συνεχίζαμε χωρίς μέτρα θα είχαμε πάνω από 1.000 ασθενείς. Ο αριθμός των ΜΕΘ δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τις προτεραιότητες μας. Δυστυχώς κάποιοι που θα οδηγηθούν στις ΜΕΘ θα καταλήξουν, όσες εντατικές και αν υπάρχουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας δεν θα αντέξει κανένα σύστημα Υγείας.

Τσίπρας: Η σημερινή σας άρνηση, καταστροφική για την κοινωνία – Βλέπετε 11 εκατ. ευθύνες εκτός από τη δική σας

Προκλητική, διχαστική και ασυνάρτητη χαρακτήρισε την πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας κατα τη συζήτηση στη Βουλή για την διαχείριση της πανδημίας και τόνισε πως ο πρωθυπουργός δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που είχε να δείξει ότι συναισθάνεται την κρισιμότητα των στιγμών. Επεσήμανε πως οφείλει να έχει το θάρρος να απευθυνθεί με λόγο ενωτικό στα κόμματα και να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «αυτή η χώρα έχει 11 εκατομμύρια ευθύνες ατομικές. Μόνο ένας δεν έχει ατομική ευθύνη, ο κ. Μητσοτάκης. Ούτε ατομική ούτε πολιτική». Απευθυνόμενος δε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον κατηγόρησε ότι είναι «ο πρωθυπουργός μιας χώρας που μετρά καθημερινά 40 νεκρούς» κι οτι δεν έχει το σθένος να παραδεχθεί αυτό που παραδέχθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, ότι το άνοιγμα του τουρισμού και της οικονομίας το καλοκαίρι χωρίς όρους οδήγησαν στην έκρηξη των κρουσμάτων.

«Είχατε τόσους μήνες να προετοιμαστείτε. Από το Μάιο, ξέρατε ότι το δεύτερο κύμα αναπόφευκτα θα ερχόταν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε πως «με το μόνο που ασχοληθήκατε διεξοδικά ήταν να θριαμβολογείτε και να αυτοαποθεώνεστε».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση οτι δεν προσέλαβε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, δεν μερίμνησε για την προσθήκη νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ, δεν προχώρησε στη μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες, δεν έκανε τίποτα για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή του συνωστισμού, δεν άνοιξε τον τουρισμό με ασφαλές σχέδιο, δεν προστάτευσε τους μαθητές και τις μαθήτριες από το συνωστισμό 25 και 27 ατόμων σε κάθε σχολική αίθουσα».

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση οτι έστησε το φιάσκο της Σαντορίνης, οτι καλλιέργησε τον εφησυχασμό στους πολίτες κι όταν ήρθε η ώρα της κρίσης, τότε άρχισε να λέει τον κόσμο ανεύθυνο γιατί ο ιός επέστρεψε.

«Η ευθύνη για την τραγωδία που ζούμε είναι αποκλειστικά δική σας» τόνισε χαρακτηριστικά.

The post Μητσοτάκης σε Τσίπρα για την πανδημία: «Επιμένατε στο πρώτο κύμα να ανοίξει ο Τουρισμός» – Τσίπρας: «Η ευθύνη για την τραγωδία που ζούμε είναι αποκλειστικά δική σας» appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
τσιπρας, δικη, ευθυνη, κυμα, μητσοτακης, μηχανη του χρονου, αλέξης τσίπρας, βουλη, αθηνα, λειψυδρία, πειραιας, ελλαδα, lockdown, σχολεια, τεστ, συριζα, καλοκαιρι, βομβα mall, τελη κυκλοφοριας, κλειστα σχολεια, τσουναμι ιαπωνια, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, συνταγογραφηση, χωρες, δωρεαν, θαρρος, ιος, μηχανη του χρονου, πλαισιο, σημερινη, σθενος, σμυρνη, τεστ, ωρα, αυξηση, αρθρο, γινει, γινεται, δευτερο, δυστυχως, δηλωση, εγινε, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκρηξη, εμβολιο, υποθεση, ομιλια, κυβερνηση, κρεβατια, λογια, λειψυδρία, λογο, μηνες, μονα, νοσοκομεια, οικογενεια, οπιο, πλοιο, προσληψεις, συζητηση, σωμα, σπιτι, σχεδια, σχεδιο, τουρισμος, τσουναμι, φιασκο, φορα, χωρα, κυριακου, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Τσίπρα, Επιμένατε, Τουρισμός – Τσίπρας,mitsotakis, tsipra, epimenate, tourismos – tsipras